Zoie

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 27 juli 2016

Sofie Håkansson har bytt artistnamn till Zoie, börjat ett samarbete med Simon Peyron och tar således steget från den akustiska mustik hon släppt innan till ett mer modernt pop och dance sound.

Det var bara i höstas som du debuterade och nu släpper du 'Sense of Insane' som Zoie istället?
– Det känns otroligt roligt att släppa min andra singel. Känslan att få fortsätta sprida min musik till mina lyssnare är obeskrivlig. Det stämmer jag lämnar "Sofie H" och kommer inom kort att konvertera min nu-varande musik och dess videos till Zoie. I början var detta ett tungt beslut men efter ett långt samtal med en nära vän som jag konsulterade, som även arbetar med musik, blev allt tydligare. Jag bestämde mig för att följa hans råd och idag tycker att det ska bli riktigt roligt att skapa ett nytt artistnamn.

Jag valde artistnamnet Zoie för att separera mina akustiska uppdrag från det som jag nyss skapat ...

Det här är mer pop och dance än det akustiska vi fick höra då?
– Jag har alltid velat vidare! Jag har spelat gitarr och sjungit i minst femton år och jag är klar med det och behöver något nytt och mer spännande. Jag har alltid drömt om att utvecklas inom musiken men insåg att en dröm inte går i uppfyllelse om inte jag gör något åt den.

Jag gjorde ett aktivt val att satsa på min dröm och jag tog kontakt med Simon Peyron.

Hur skulle du beskriva erat samarbete?
– Samarbetet med Simon är otroligt inspirerande. Han är en fantastisk person att samarbeta med och han har mycket kunskap vad gäller musik. Det fanns inget motargument till att inte välja honom. Allting sker genom att vi träffas i hans studio och inledningsvis pratar vi om vart jag vill med nästa låt. Detta för att han skall få rätt riktning på låten. Vi börjar så klart med att skriva låtens huvuddelar så vi har något att utgå från. Handlingen i låten pratar vi ganska tidigt om. Sånginspelning sker därefter och just till 'Sense of Insane' behövde vi prata mycket sångteknik utifrån de krävande tonhöjderna.

När detta är klart kvarstår Simons arbete som producent och då lämnar jag studion.

Vem mer hade du velat jobba med?
– Danny Saucedo!

Du har tidigare sagt att du ser på den här låten som en direkt uppföljare till den första låten?
– Låten handlar om att en part i förhållandet gör allt för att försöka få "gnistan i förhållandet att tindra" medan den andre parten inte försöker eller ens ser hur mycket den andra parten försöker.  På så sätt följer den temat på min första singel 'Never Tried to Keep Me' där redan låttiteln avslöjar att den ena parten inte gjorde tillräckligt mycket för att behålla den andra parten.

Inspirationen i min musik är från livet och dess olika dilemman. Men det är också viktigt att tänka på att inte rikta innehållet för snävt för att flertalet skall kunna relatera till innehållet.

Den handling vi hittills har skrivit om är det säkerligen många som kan relatera till på något sätt.

Har du fått höra något om det från lyssnarna?
– Till viss del så tänker jag att musiktexter på någon sätt är självbiografiska. Med det menar jag att om du kan beskriva en känsla ingående så har du upplevt den någon gång under livet. Det behöver dock inte vara en känsla från dagsläget, utan en känsla som du kan relatera till. Men det är viktigt att skriva något som alla kan relatera till och det som du skriver måste ju även fungera tekniskt i förhållande till melodin vilket kan begränsa möjligheten att beskriva en verklig situation. Responsen har varit bra från både sociala medier och från mina lyssnare. Många nära har lagt den i sina spellistor!

Och enligt statistik från Spotify så är den uppe i 3058 lyssningar nu, vilket inte ens är i närheten av vad min första singel är uppe i trots att det gått ett halvår för den.

Jag tror intresset för mig som artist kommer öka nu efter släppet av 'Sense Of Insane'.

Finns det någon textrad i 'Sense Of Insane' eller i 'Never Tried' låten som definierar storyn?
– Min favorit textrad i 'Sense Of Insane' är "Why are you broken?" för jag tycker att texten markerar tyd-ligt att paret som låten handlar om kommunicerar inte ens med varandra och då kan de inte heller rädda förhållandet. I låten beskrivs det att den ena parten gör allt men får inget gehör och mot slutet av låten ko-mmer det fram att hon inte ens förstår varför han är förkrossad. Min favorit-textrad i 'Never Tried to Ke-ep me' är "And you will never try" för jag gillar den delen och att jag tycker att orden är ganska hårda och tydliga. I denna texten vet hon att han inte kommer försöka. Vilket egentligen gör storyn fruktansvärd för hon har ändå hoppet kvar för ibland ser hon den "riktiga killen" som hon gillar.

Det låter även som att du har velat göra sån här pop ganska länge nu?
– Jag är inte kräsen vad gäller musik. Jag brukar hitta något i de flesta låtarna som jag gillar. Jag har alltid sagt att jag är "allätare" vad gäller musik och det står jag kvar vid fortfarande. Jag har aldrig fäst mig vid en artist eller ett band som jag haft som idol varför jag inte kan utnämna någon särskild. Jag gillar radiomusik och musik som jag kan känna en rytm i och jag gillar att dansa och har själv instruerat i dans tidigare. Men mitt mål är att i framtiden släppa en låt som passar perfekt på dansgolvet.

Musiken gör mig lycklig och glad oavsett om jag lyssnar på musik eller själv utövar musik. Musiken är inte bara ett intresse det är en del av mig. Om jag relaterar till mig och mina nuvarande projekt så är det otroli-gt glädjebringande att samarbeta med andra som har samma passion oavsett om det gäller medverkan i radio, musikvideo, låtskrivande eller inspelning av sång.

Musiken kommer oavsett alltid som min första prioritet.

Blir det fler låtar framöver?
– Närmaste projektet nu är min musikvideo för singeln 'Sense Of Insane' och vi är i planeringsfasen just nu och träffar inom kort en tilltänkt statist. Inspelning av den kommer ske i september. Jag kommer även att påbörja min tredje singel under hösten och hoppas så klart att kunna släppa den under senare delen av året. Till lyssnarna vill jag förmedla min känsla och hur min verklighet kretsar kring musik och i mina ög-on kan musik hjälpa mig att återfå kraft. En och samma låt kan bringa fram olika känslor hos olika pers-oner men det är den efterföljande effekten som jag gillar. Antingen har jag hjälpt någon att bli glad ...

Eller så har jag genom musiken hjälpt någon att ge uttryck för sina känslor. Musiken är för mig en otroligt stark upplevelse och jag hoppas att lyssnarna känner igen sig i detta fenomen.

Visste du att du ville bli artist tidigt?
– Jag började sjunga som treåring, tillsammans med pappa och mamma. Jag var alltid beroende av att de skulle sjunga en godnatt visa var och det skulle vara två olika. Jag har även foton där pappa sitter och spel-ar dragspel med mig bredvid sig och då hade jag nog inte ens fyllt ett år. Och i efterhand när jag reflekterar på de situationerna har detta nog byggt upp ett intresse för musiken. När jag började spela gitarr uppmu-ntrade min gitarrlärare mig att sjunga under tiden som jag spelade och efter hand övergick gitarrlektion-erna till att vi spelade och sjöng tillsammans.

Under skolåren valde jag musikinriktning både i högstadiet och under gymnasiet därav är jag van vid att stå på scen. Men som svar på din fråga så har jag alltid vetat ... jag har bara väntat på rätt tillfälle.

När stod du på scen för första gången?
– Min allra första spelning minns jag faktiskt inte. Det är kanske vanligt att man minns den allra första men jag är mer benägen att fokusera på de senaste spelningarna eftersom jag hela tiden utvecklas. Mina kunskaper och min teknik är ju betydligt bättre idag i jämförelse med min första spelning.

Så berätta om en av dina senaste spelningar istället ...
– Jag skulle egentligen då vilja säga min senaste akustiska spelning som var nu i sommar, för jag hade så många av mina nära som kom och lyssnade på mig eller hörde av sig under dagen och skrev "Tyvärr kan vi inte komma men lycka till". Intresset bland omgivningen uppskattar jag enormt. Jag minns dock en speln-ing för ett antal år sedan där jag skulle spela gitarr och sjunga samt hade ett band bakom mig som kompade.

Vår dåvarande musiklärare tyckte att min gitarr var ostämd trots att jag hade stämt den, han bad mig klip-pa naglarna och skickade upp en sax på scenen. Sedan dess har jag alltid klippt ner vänsterhandens naglar när jag skall använda en gitarr offentligt.

Har du haft många spelningar?
– Jag har under året haft mina akustiska uppdrag på olika platser men i år har jag inte satsat på just spel-ningar utan jag har lagt ner min tid åt att planera för singeln och musikvideon.

Vad gäller spelningar skulle jag därav vilja uppmana er att hålla koll på Zoie framöver.

Vad kan du berätta mer om den här musikvideon till 'Sense Of Insane'?
– Det blir en musikvideo till 'Sense Of Insane' för att jag insåg hur extremt roligt det var att spela in musi-kvideon och agera min text förra gången. Denna gången kommer jag försöka agera ännu mer tydligt. Mus-ikvideon uppskattades även av omgivningen och en nära vän sa till mig att hon förstod låttexten bättre när text blev till bild. Jag och ett nytt team är i full gång med planeringen av den nya musikvideon.

Inspelningsplatser och scener är nästintill klara!

Vem är du på ett dansgolv?
– Den som dansar hela kvällen och glömmer vad klockan är.

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com