Yuniko

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 22 december 2016

Intervjun möter dj:n och musikproducenten Yuniko i ett samtal om vilken klassisk jullåt han helst spelar på dansgolvet, att uppträda på Stockholm Santa Run och nya låten 'We Live We Love'.

Yuniko! Vad är din relation till julen och vad betyder den för dig?
– Wow, julen är och har alltid varit en av många traditioner där jag umgås med min familj och nära vänner. Det är kul att se hur familjen har vuxit under åren, vi har blivit fler och fler (skrattar).

Får mig att uppskatta tiden med nära och kära och hur viktigt det är ...
 
Vilket är ditt starkaste julminne?
– När jag va yngre så åt vi och öppnade presenterna väldigt sent på natten vid midnatt, det är en tradition som mina föräldrar fört med sig från Chile. Och jag minns hur jag som 10 åring satt och åt med familjen och dansade till Salsa och merengue musik ... just då va det inte många julsånger ... och hur jäkla ivrig jag va på att öppna det största paketet av alla men att jag skulle få vänta så länge.

Slutade med att jag däckade på matbordet och sov fram till prick 00:00 för att sedan öppna paketet. Jag minns även att det viktiga inte va presenterna utan att vi skulle vara tacksamma att familjen var samlad och att alla mådde bra, lite klyschigt men de va verkligen något jag lärde mig som liten.
 
För någon vecka sedan fick du äran att spela under Stockholm Santa Run i Kungsträdgården?
– Santa Run var bland de roligaste gigs jag nånsin gjort. Temat och tomteoutfitsen var geniala och alla intäkter skänktes till Röda korset, aktivisfonden och barncancerfonden. Publiken visade så mycket kärlek och det spelade ingen roll att det var snö eller kallt ute för folk dansade endå! Dom gav mig så mycket energi och det är en dag jag kommer ta med mig i resten av mitt liv.

Varje år om kvällarna så brukade jag och mina vänner klättra upp på Kungsan scen och låtsas att vi hade värsta spelningen framför tusentals personer och skrek "En dag ska vi stå på den här scenen".  Den dagen kom till slut och jag kunde ödmjukt bocka av det målet.
 
Din senaste låt 'We Live We Love' är ute nu. Vad handlar den om?
– Den handlar om frihet, mångfald och gemenskap. Man ska kunna vara närvarande i nuet och kunna dela en känsla med någon, i detta fall kärlek i alla dess former. 
 
Hur kom låten till?
– Jag var ute och festade med mina vänner och körde sen runt i stan och levde life. Det var en sommar och fortfarande varmt ute. Vi hängde under en hel natt, snackade gamla minnen, roliga historier och träffade sköna människor på vägen, allt det där tills solen gick upp och jag bara kände hur närvarande och lycklig jag var att jag hade min klick med mig och hur mycket kärlek vi hade varandra.

Jag ville få ut mina känslor i en låt och att låten skulle beröra med melankoliska melodier, men även ge energi i det rytmiska dropet. Sakta men säkert växte We Live We Love fram och det kändes som den perfekta kombinationen mellan chill och party ...
 
Dansmusik får ofta kritik för att vara utan substans. Hur ser du på det?
– Det beror på vilken dansmusik man syftar på, 'Dancing on my own' av Robyn har en riktigt bra text och substans men är också en danslåt. För mig börjar en låt alltid med en känsla eller vision vilket gör det viktigt för mig att människor ser eller känner något när de får höra musiken, det är mitt budskap.
 
Vad kan du berätta om musikvideon?
 – Den speglar mina värderingar och vad jag vill förmedla i min musik. Den var också jävligt kul att spela in och att jag fick möjligheten att vara kreativ men även lämna utrymme för regissören att lägga till sin stil på det. Vill inte spoila för mycket, bäst att ni checkar in den!

Hur hittade du till musiken?
 – Jag hittade musiken genom dansen som jag även varit aktiv inom, jag ville skapa mina egna ljud och låtar som jag kunde dansa till. Satte mig med en polare som hade musikprogrammet FL Studio och resten är historia. Jag minns att jag var tretton år från Botkyrka med trasiga in-ear hörlurar ...

Det var stora visioner och jag använde tangentbordet som piano (skrattar)
 
Hur skulle du beskriva dig själv som artist?
 – Som artist energisk, beslutsam, nyfiken och självsäker. Ibland kan jag uppfattas som kaxig men det är bara för att jag lägger stor vikt på att det är viktigt att man vet sitt värde och att man ska sträva efter det som man verkligen brinner för. För vissa människor kan det tänket vara för mycket utanför jantelagen.

Musiken du gör då?
– Rytmisk, överraskande, världslig om det ens är ett ord.  Musik är för mig en känsla, ett universellt språk och inflytande. Det är syret jag andas och vattnet jag dricker. 
 
Finns det någon särskild jullåt som du måste höra för att verkligen komma in i rätt stämning?
 – O ja! 'Ave Maria' med Peter Jöback, fy fan vilken pipa han har asså!
 
Vilka jullåtar skulle du kunna tänka dig att ta med på spellistan när du dj:ar?
 – Jingel Bells house remix styyyyle! 
 
Vad bjuder du på när du är på scen?
 – Förutom att jag bjuder på mig själv så skiljer det sig, allt beror på vad det är för gig och vad jag får göra på scen. Dock lovar jag alltid tre gyllene regler. Musik man kan dansa till, show och upplevelse. Du ska få känna sorg, lycka och extas och alltid vilja komma tillbaka till den stunden du släppte allt och va dig själv!
 
Du uppträtt både i Sverige och utomlands. Vilken har varit din mest minnesvärda spelning hittills?
 – Helt ärligt så har alla gigs sin viktiga del och sin underbara publik samt att alla gigs har på något sätt tagit mig fram i min karriär så alla är värda att nämna. Men! Skulle det vara ett specifikt gig så är deeeet eeeehm ... 164 festivalen. Jag slängde ut en gigantisk strandboll i publiken och så hoppade massa vakter upp på scen för att folk inte skulle kasta tillbaka den på mig, några försökte klättra upp på scenen och dansa och andra ville dra ner mig i publiken. Det slutade med att vakterna sa till mig att jag inte kan hetsa upp männ-iskor på det sättet och att jag skulle avsluta mitt set tidigare för att folk blev för vilda. Det roliga var att vakterna vägrade gå ner från scenen och ställde sig o dansa istället (skrattar).

De va fan ett minnesvärt gig ...

Ett drömgig?
 – Ett? De går inte. Så jag kommer ge er lite fler (skrattar).  Tomorrowland, Ultra, Ushuaia, BBC Radio 1. Inget är omöjligt.
 
Hur ser det ut med spelningar nu under jul och nyårstider?
 – Jag kommer fokusera på familjen under jul och nyår då jag nyligen blev pappa till en underbar liten skapelse och smida mina planer inför 2017 rent produktionsmässigt och visuellt.
 
Hur ser de planerna ut?
– Utan att ge bort för mycket så kommer jag släppa mer musik år 2017 och eventuellt en singel på svenska. Även mycket mer visuella idéer kommer att komma till liv. Jag kommer också fokusera på att interagera med mina fans och veta vart dom befinner sig i sina liv och om jag på något sätt kan inspirera eller hjälpa dem till att nå sina mål. Därför ska ni hålla er uppdaterade på min Facebook sida och Instagram.  
 
Hur firar du ditt jul och sitt nyår?
– Jul med hela stora familjen a la Chilenar style! Nyår inte planerat än men är öppen för förslag!

Vilket är årets bästa album?
 – Visuella albumet 'Lemonade' av Beyoncé.

Vad är årets julklapp om du får bestämma?
 – Årets julklapp skänka en gåva till behövande ... världen går igenom en svår tid.

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com