Yui Ishikawa

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 10 maj 2019

Skådespelerskan Yui Ishikawa ger originalrösten till Mikasa Ackermann i animeserien 'Attack on Titan'. Den här våren dras saker till sin spets i och med det sammanbitande andra kapitlet av säsong tre.

Så ... du har ju spelat i animeserier som 'Gundam Build Fighters' och 'China Kousaka' men med denna nya säsongen som kommer under våren är frågan vilken din favoritkaraktär är i 'Attack on Titan'?
– Åh, en så svår fråga! Det är Mikasa! Hon är min karaktär som du vet! (skrattar) 

När bestämde du dig för att bli en skådespelerska?
– För tjugotre och ett halvt år sedan gick jag med i teatersällskapet Himawari i Shibuya. Det har varit en väldigt lång tid. Jag har alltid velat vara skådespelerska. Jag var ursprungligen scenskådespelerska. Medle-mmarna i teatersällskapet är mina vänner som jag lärt känna och utvecklats tillsammans med. Jag kommer vara skyldig dem i många år, jag är tacksam för allt, men jag gjorde ett stort beslut för mig själv i år om att lämna teatersällskapet. Att lämna vad som varit som ett andra hem är förstås läskigt, jag tror det är bra att ha stabilt arbete i den här branschen, men det är ett nytt steg för mig och på det här sättet kommer jag kanske att kunna nå för mig nya mål. Jag vill kunna prova på nya saker oavsett och träffa nya människor.

Jag har ingen preferens för bara en slags av roll.

Det här är ett jobb som är väldigt intressant och jag kommer inte att sluta.

Varför röstroller?
– Det var en dag, av en slump, som en manager jag träffade också var en producent i animationsbranschen och rekommenderade att jag skulle börja gå på provspelningar för att bli röstskådespelerska med. Han före-slog några olika roller som behövde en röstskådespelerska. Det slutade med att jag fick en roll.

Jag hade tänkt på det lite innan och jag tog chansen och har arbetat hårt.

Är det något du kan ta med dig från scenen till ljudbåset?
– Röstskådespel är likartat på vissa sätt, men sättet jag jobbar med min röst är väldigt annorlunda. På scen känner jag mig frustrerad eftersom jag ofta känner att det inte går så bra. Då försöker jag bara spela med all kraft jag kan frambringa i det tillfället! Jag vill alltid göra mitt bästa. På scenen reagerar publiken inte bara på dina ord utan också på dina ansiktsuttryck och hur du rör dig.

Men i röstskådespel uttrycks allt i rösten.

Men i både teater och röstskådespel finns olika uppsättningar med tekniker som används för att presentera sig själv utåt. Till exempel, i båda fallen måste man lyssna på de andra och använda det i sin prestation.

När ska du ställa dig framför kameran och göra lite filmroller med?
– Jag har funderat på kameran, så jag kanske kommer se den snart. Det är verkligen svårt att säga vad det här året kommer föra med sig, men det här är mitt år! Precis som Mikasa är jag en väldigt blyg person, jag är inte bra på att säga vad jag vill säga högt. Så det gör mig orolig ... (skrattar) Jag tycker det är svårt att uttrycka mig själv. Även som en röstskådespelerska kan det vara svårt att få orden att lämna min mun.

Med animering kan jag använda min röst mer  fritt, men för kameran måste man vara väldigt exakt och närvarande i stunden, jag måste bli mer medveten om dessa saker, det verkar vara väldigt höga krav på in-timitet i det verkliga livet, i person, och jag måste bara fokusera på att fortsätta andas!

Jag är fortfarande nervös under inspelningar. När man är dålig på att prata är det ganska svårt.

Kan inte bli av med den pinsamma känslan på något sätt. Framför en kamera är det svårt att hantera att jag får tårar eller att min näsa börjar rinna under inspelningen (skrattar) För att vara ärlig vet jag inte vad eller om det kommer att hända. Det känns verkligen nervöst. Men självklart fortsätter jag jobba.

Jag vet inte alls ... men jag ser verkligen fram emot att få veta!

Vad var det med Mikasa som gjorde att du drogs mot att spela henne?
– När jag läste de ursprungliga manusutkasten när vi fick dem upptäckte jag en oerhört mörk historia, fra-mförallt introducerades Mikasa med ett mörker, inte minst från hennes förflutna. Och hur historien hon är med på utvecklas är extremt komplicerat och det är något jag drogs mot med att spela henne. Mikasa är en väldigt svår karaktär och utmaningen i att skildra en sån kraktär är det jag tycker är mest intressant.

Det var en roll som jag aldrig hade försökt göra innan.

Känner du att du har mycket gemensamt med Mikasa?
– Mikasa är vanligtvis en väldigt lugn person ... ur den synvinkeln jag förstå henne och varför hon ibland känner som hon gör ... men hon tenderar ibland också att bli väldigt känslomässig och utåtagerande. Vid de tillfällena måste jag försöka sätta mig in i Mikasas situation för att förstå och uttrycka känslorna bättre.

Andra kapitlet av den tredje säsongen är här. Följer animen fortfarande det som hänt i mangan?
– Ja, originalberättelsen i mangan har fortsatt att produceras före animeserien och eftersom det är samma berättelse och karaktärer baseras det på mangan. Det finns ingen stor skillnad mellan. Men på andra sätt är det definitivt mer action i animeserien och jag tror att den gör att man upptäcker nya saker som man miss-ade i mangan. Jag menar ... vi vet vad som händer ... men med animeserien känner jag att man fortfarande inte kan låta bli att undra hur det kommer gå i nästa avsnitt. Även fast man redan har läst mangan.

Animationen och ljuden gör att man påminns om hur otrolig mangan är!

Och alla har inte läst mangan ...
– Jag är säker på att de människorna som inte har läst mangan känner sig ännu mer överraskade än oss!

Gåshuden och all spänning måste nästan vara outhärdlig! (skrattar)

Hade du läst mangan innan?
– Jag läste den inte förrän jag fick höra att jag skulle provspela för en roll i animeserien. Sedan läste jag den inte igen under en lång tid efter. Men alla vi röstskådespelare pratade för oss själva och försökte förutsäga vad som skulle hända i nästa avsnitt, vilket var jättekul, men att inte veta hur framtida avsnitt skulle spela ut sig innan vi fick manuset skickat till oss väckte min nyfikenhet att läsa, och jag blev väldigt fascinerad av berättelsen och utvecklingen för karaktärerna, så då började jag läsa allt! (skrattar) 

Nu har jag läst vad som händer i mangan även i framtiden ... jag försökte att inte läsa för mycket framåt, för när jag vet för mycket kan det stå i vägen för hur jag spelar rollen, men jag kan inte hjälpa det.

Som tur är görs serien medvetet så att den kan avnjutas när man läser mangan.

Kände du nån tvekan inför att spela en så välkänd karaktär?
– Jag tror att när människor läser en bok så föreställer de karaktärernas röst och hur de pratar. Det är det-samma för mig när jag läser en manga. Jag hör en viss röst i huvudet. Jag var tvungen att föreställa mig den röst som jag hörde i mitt huvud när jag läste den och spelade den rösten när vi gjorde röstinspelningen.

Men när jag först började spela rollen trodde jag inte att hon var så populär, jag trodde att det var lite stort, men jag förväntade mig inte att det var så här stort! Men jag känner mig glad att se så många människor som tycker om hur jag spelar henne. Att höra att människor i deras hjärtan har samma röst för henne som jag har. Att jag accepteras av fansen av mangan och finns i deras hjärtan gör mig väldigt lycklig!

Slutet av förra kapitlet lämnade oss lite dystra. Var är Mikasa nu när vi får se henne igen?
– Jag tycker det var väldigt många smärtfulla scener i berättelsen innan det här kapitlet, i varje avsnitt har vi slagits desperat, men än har de inte lyckats bryta ner henne! Det här kapitlet av berättelsen kommer ta oss till en del där det blir mindre strider mot titanerna, och det blir mer konflikter bland människorna. Jag tycker att berättelsen är väldigt intressant under den här säsongen och den leder till mer mysterium som behöver bli lösta och vissa förtydliganden av några äldre mysterier också. Jag blir väldigt exalterad av att vi äntligen kommit hit i berättelsen och jag ser fram emot att animetittarna ska få tal del av det.

För att vara ärlig har jag varit lite nervös inför att spela henne den här säsongen, men jag kämpar sida vid sida med Mikasa! Det är en magnifik och mäktig säsong! Den visar en helt annan sida av henne!

Har du någon favoritscen ur de här tre säsongerna?
– Ja! Ja! Många har frågat mig om minnen, men i slutet av den förra säsongen sa Eren till Mikasa ...

"Ja, jag ska vira den här halsduken runt dig, om och om igen"

Dittils var det alltid Mikasa som jagade efter Eren, men det var första gången som Eeren faktiskt vände sig om till henne och sa något i den stilen till henne istället.

Det gjorde mig så varm. Det gör mig så glad när jag tänker på det.

Kommer de börja dejta till slut?
– Eren är inte riktigt där för henne just nu. Så jag är inte säker på om de skulle bli ett bra par nu när allt annat håller på att hända. För Mikasa måste det förmodligen vara mer än så. Men förhoppningsvis! Jag vet faktiskt inte för vi spelar in allting väldigt nära att avsnitten kommer ut, jag förväntar mig inte att något kommer hända mellan de två, men jag blir varse om ny information hela tiden och röstinspelningen av av-snitten i det här kapitlet startade nu i april i år! Vi spelar in varje avsnitt precis innan det sänds.

Kanske finns det hopp om att de kan bli lyckliga tillsammans!

Men inte bara för att han är så söt! (skrattar)

Du är ju inte bara Mikasa Ackerman i animevärlden utan också Violet Evergarden, som de just utan-nonserade ska komma till biografer om ungefär två år. Är det vad som nu väntar härnäst för dig?
– Snälla se fram emot det! Jag kände mig lite ledsen när vi avslutade animeserien förra året och försökte att inte tänka på det under ett tag, men i regissören Taichi Ishidates ord ... "Vi ska göra en historia där Violet till slut kan vara lycklig" ... och det är jag också! Jag hoppas att Violets leende även kan ses på mig!

Vill du hälsa något till svenskarna där ute?
– Tack för att ni följer våran animeserie! Om ni tittar på den med min röst känner jag mig ännu gladare. Det är bara på grund av allas support att vi har kommit hela vägen till säsong 3. Det är min förhoppning att jag ska få fortsätta spela den här rollen till slutet. Jag kommer fortsätta ge mitt hjärta och själ till henne.

Ni inspirerar mig att ge henne mitt bästa.

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com