Wilhelmina

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 15 juni 2018

I tider där stora spellistor är allt lyckades norsk-svenska Wilhelmina med debutlåten 'Show it off' nå nästan hundra tusen lyssnare helt själv. En sommar senare är det dags att showa off singel nummer två.

Høy Wilhelmina! Du bor alltså för tillfället i grannlandet Norge och skriver din musik där?
– Ja, det stämmer, min mamma är född norsk och jag hade några vänner som bodde där, så efter att jag bott i Bristol en stund och skulle flytta närmare hem så kändes det naturligt.

Det har slagit mig både en och två gånger att det finns många norska artister med cirka några miljon-er streams på varje låt som man trots allt inte riktigt ser av på några stora spellistor?
– Norges musikscen är absolut på uppgång. Där finns många unika artister som har många olika typer av sound vilket är spännande. Flera håller på att slå igenom internationellt ... som Sigrid till exempel.

Alla passar inte innanför ramarna av vad man typiskt kallar "list-pop" men får en hel del uppmärksamhet där i Norge. Norsk rap är till exempel riktigt bra, men norska är ju inget stort språk.

Jag samarbetar med några härliga personer där.

'Show it off' hamnade på Norges virallistor men Spotify tog aldrig upp den själva. Trots det nådde den nästan hundra tusen lyssningar. Måste ändå kännas fint att låten lyfte på helt egna premisser?
– Ja, det är väldigt kul när många önskar att dela med sig av något man själv skapat ...

Till sina vänner och sina familjer.

Vad är nya singeln 'Flashback' för en låt?
– 'Flashback' handlar om ångestrycken man får efter att man tappat kontrollen och tillfälligt fallit tillbaka in i en relation man vet inte är bra för en. Jag är absolut en av dem som ofta övertänker situationer jag varit i och kan få ångest för både små och stora saker. Så en dag fanns det en hel del inspiration helt enkelt.

Det är ett rytmiskt pop-track med en blanding av luftiga och starka vokaler.

Musikvideo?
– Det finns i planen!

Har du spelat in låten i någon Oslo-studio?
– Jag spelade faktiskt in den hemma i min lägenhet och jag var oftast ensam i rummet. Vokaler sändes fram och tillbaka mellan mig och producenterna. Det finns absolut enklare sätt att göra det på ... (skrattar)

Men jag tycker om att kunna spela in hemma.

Och att vara ensam i rummet? Skriver du oftast själv eller ihop med andra?
– Ibland skriver jag tillsammans med andra, ibland får jag en idé av någon som jag fortsätter att skriva på. Det enda som egentligen är konsekvent är att jag är väldigt involverad i produktionen hela vägen. Det kan ske på många sätt. Idéer till olika teman som jag vill skriva om kan komma exakt när som helst. Antingen har jag fått en ide till en instrumental som jag sedan skriver text och melodi till ...

Eller så skriver jag melodi och text och sänder till producent som jobbar vidare med idén.

Vad är viktigt när det finns fler kreativa personer i rummet?
–  Det är väldigt viktigt att man vågar testa många olika idéer, att vara öppen och aldrig låsa hjärnan, och så tycker jag det är viktigt att man är hungrig. Att man älskar att göra musik och tror på att man kan få till stora saker. Sen behöver man ju ha lite självdisciplin så att man faktiskt får projekt färdiga också.

Debutsingeln delades ju med artisten S.a.k. Kan du tänka dig fler "featr" låtar?
– Jag är absolut öppen för det ...

Vem vore drömmen att få med sig som gäst på en låt?
– Jag är inne i 'Beerbongs and Bentleys' bubblan just nu så Post Malone hade varit riktigt coolt.

Finns det måhända redan fler singlar som väntar i horisonten?
– Det är planen. Jag har en hel del i pipen. Nästa låt är helt klar och jag längtar efter att få visa fram den.

Är det något särskilt som du vill försöka förmedla ut genom dina låtar?
– Varje låt har ju sin mening, men jag hoppas att kunna dela med mig av mina tankar och känslor och att människor ska kunna känna igen sig i mina texter.

Att musiken ska kunna hjälpa människor att få ut känslorna man har i kroppen. Bearbeta jobbiga händelser i mer tunga texter och få utlopp för glädje eller kärlek i mer up-beat låtar.

Känna mer helt enkelt!

På tal om flashbacks just ... vad är ditt tidigaste minne av att vilja hålla på med musik?
– Jag kommer ihåg första gången jag sjöng solo på ett föräldramöte i skolan när jag var sju och jag ville nog redan då. Men jag tyckte det var väldigt jobbigt efteråt när de andra föräldrarna gav mig komplimanger, så det tog ett bra tag innan jag gjorde det igen. Jag var väldigt blyg som liten, jag är kräfta. Så det tog många år innan jag vågade erkänna för mig själv och de runt mig om att det faktiskt var musik jag ville hålla på med.

Minns du kanske till och med den första låttexten du skrev?
– Nej, faktiskt inte.

Det är så klart ett stort kliv från att vilja till att göra. Hur tog du dig fram till att "göra"?
– Det är ett väldigt stort steg. Jag började höra av mig till de bekanta jag hade som höll på med musik. Skrev många olika låtar i flera olika genrer och försökte suga åt mig all feedback jag kunde få från de runtomkring som ville ge mig lite av sin tid. Sakta men säkert fick jag ett lite större nätverk och träffade människor jag verkligen tycker om att jobba med.

Det var först då jag kunde börja göra musik som jag kunde känna mig stolt över.

Vilka har du sett upp till längs vägen?
– Som för många som gör popmusik så är Max Martin en levande legend, men när det kommer till artister så har jag flera som är förebilder. Allt ifrån Ariana Grande, Lady Gaga och the Weeknd till Kavinsky och College. Men jag försöker egentligen bara vara mig själv och göra det som känns rätt i själen.

Även om man hör en och annan åttiotals synt i mitt sound så skulle jag nog säga att Kavinsky är oväntad.

Andra singeln är hursomhaver släppt! Hur kommer det firas under kvällen?
– Förhoppningsvis genom att skriva en ny låt. Och ett glas tillsammans med familj och vänner.

Ingen chans att se dig uppträda framöver? 
– Det kommer man absolut att kunna göra. Jag är känslosam, energisk och så vill jag alltid engagera publiken, så klart. Följ mig på Spotify och på Instagram så får man updates om var och när.

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com