Valter Skarsgård

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 1 mars 2019

En ung strävan om att lansera black metal i Norge i början av 1990-talet slutar i ond bråd död. I Jonas Åkerlunds 'Lords of Chaos' spelar Valter Skarsgård trummisen som 1992 dödar med 37 knivhugg.

Filmen har ju fått ta del av en del kritik sedan premiären på filmfestivalen i Sundance, både av festi-valbesökare, fans och av bandet själva, som gått ut och protesterat och vägrat ge musikrättigheter?
– Många är upprörda över att det här dras upp igen, vilket är fullt förståeligt, och mycket av kritiken som riktas mot filmen kom långt innan den ens var klar. Jag hörde om projektet och läste på om historien innan jag fick själva manuset. Historien är helt otrolig och jag ville gärna jobba med Jonas.

Så jag var väldigt intresserad innan jag ens hade läst hela manuset!

Hur insatt var du i norsk blackmetal sedan innan?
– Jag lyssnar på allt möjligt faktiskt, fortfarande lite hårdare rock men även en hel del hiphop och lite lug-nare saker ... och jag lyssnade lite på "metal" när jag var yngre men var inte alls insatt i dessa händelser ...

Inte innan jag hörde om projektet. 

För Jonas del är det ju en naturlig ingång till den världen, som trummis och musikvideoregissör ...
– Ja det är väl det, Jonas är en otroligt härlig människa och en väldigt duktig regissör. Så att jobba med hon-om var en underbar upplevelse! Det var en konstant dialog kring karaktärerna vilket jag tycker mycket om. Att man kan diskutera och komma överens så att båda känner sig nöjda med hur karaktären blir.

Speciellt när det som nu handlar om riktiga personer.

Du spelar Faust?
– Faust var en väldigt svår karaktär att ta sig an. Hans agerande är extremt men resterande av hans perso-nlighet känns väldigt "laid back", vilket var något jag och Jonas fick diskutera mycket för att göra på bästa sätt. Det svåra med att gestalta en verklig och fortfarande levande människa är att man måste respektera personen, men även göra sin egen tolkning av karaktären. Jag hade ingen kontakt med Faust innan eller under inspelningen, men hade fått information om både karaktär och händelser.

En hel del är dock bara spekulationer så då får man ta egna beslut ...

Vilket är spännande men väldigt svårt när det som sagt är en riktig person.

Hur var inspelningsdagarna?
– Första dagen för mig var ganska lugn, hade bara en scen på natten ... men den ledde upp till min svåraste scen, som vi filmade på min andra inspelningsdag. Budapest är väldigt fint, men jag såg inte så mycket av det. Spenderade mycket tid på set. Oslo var jag bara i två dagar men även det var trevligt.

Kallt i båda städerna dock, då vi filmade sen höst ...

Flera skandinaviska namn syns till men det råder inga tvivel om att det är en internationell produk-tion med skådespelare som Rory Culkin, Jack Kilmer och Sky Ferreira. Hur var de att spela mot?
– Det var en ära att få spela mot så duktiga skådespelare och skådespelerskor! Jag hade en hel del scener med just Rory Culkin och det var en scen då han pratar väldigt mycket då jag under en tagning blev så fån-gad av hans monolog att jag glömde bort att jag också var med på bild ...

Det berättade jag för honom direkt efter!

Är det mer kul att spela obehagliga roller?
– Jag föredrar definitivt obehagligare karaktärer, det är en helt annan utmaning vilket passar mig och mitt sätt att skådespela väldigt bra. På tal om obehagliga roller, jag har alltid drömt om att få spela "Jokern" från 'Batman'. Är en nörd i hjärtat och efter att ha sett Heath Ledger i den rollen har det alltid lockat.

Det är intressant för jag tänkte först faktiskt baka in det i frågan att jag kan se dig som Edward Nig-ma, alltså inte Jokern men Gåtan, i Batman. I alla fall, föredrar du filmroller framför teater annars?
– Jag föredrar definitivt att filma framför teatern, det passar min spelstil betydligt bättre. Jag gillar att kunna jobba med små detaljer, små blickar, rörelser. Kameran ser allt.

Det var ju hösten 2016 som du åkte iväg och gjorde 'Lords of Chaos' och du har således hunnit göra både 'Fun House' med Jason William Lee och 'Prey' med Frank Magree utomlands också?
– 'Prey' är fortfarande i ett tidigt stadie så det kan jag inte uttala så mycket om tyvärr. Men 'Fun House' var en väldigt rolig upplevelse med en grym cast och regissör. Där spelar jag en lite mer sympatisk roll än i 'Lords of Chaos', vilket var uppfriskande, även om filmen är i lite samma mörka tema.

Är det utomlands du siktar nu?
– Utomlands eller hemma i Sverige är inte så viktigt för mig, min fokus är på bra projekt ...

Och de kan dyka upp var som helst.

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com