Elina Mayskär

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 20 augusti 2019

Elina Mayskär, som tillsammans med Erik Pettersson utgör popduon UNDRESSD, gör oss den äran idag. I sommar har de nått stora framgångar med sin tolkning av Alphaville-klassikern 'Forever Young'.

'Forever Young' skrevs ursprungligen för trettifem år sen, 1984, av tyska synthpop gruppen Alpha-ville. Du föddes ju först sju år senare. Men kan du tänka dig cirka när du hörde den första gången?
– Det stämmer! Jag kan inte minnas då jag hörde den första gången, men jag vet att låten alltid har funnits med mig. 'Forever Young' är en låt jag alltid har gått och sjungit på och den har alltid varit starkt kopplat till en speciell känsla. Jag har älskat den så länge jag kan minnas.

Varför bestämde ni er för att tolka just den?
– Idén växte fram då vi hörde den på radion under en roadtrip i min hemstad Karlskrona förra sommaren. Jag och Erik tog oss direkt till studion och började jamma på den akustiskt, Vilket var början till den gitar-rslinga som låten bygger på idag. Det som fick oss att fastna för låten från första början var det vackra mel-odispråket och texten som tillsammans skapar den där speciella känslan jag nämnde tidigare. Bara titeln 'Forever Young' är något i sig. Personerna som har skrivit låten hämtade sin inspiration från kalla kriget.

För oss handlar den om att leva fullt ut varje dag och göra allt det där du drömmer om.

Innan det är för sent.

Så det är förstås en låt som funnits med länge. Många som lyssnat på dig sjunga den nu kanske har hört den för första gången, men för många är det nog även ganska nostalgiskt. Var det nervöst eller tveksamt alls att tolka den därför, just det här med att den är så väldigt välkänd och omtyckt?
– Det var en otrolig utmaning att tolka en låt som många precis som vi har haft en relation till i många år, speciellt då vi båda tycker originalet är fantastiskt! Vad som inspirerade oss var att fler ska få höra låten och skapa den där speciella relationen till den som så många redan har. 

Förhoppningsvis har en del från den yngre generationen fått det genom vår version.

Det låter ju sannolikt, för bra har det gått! En miljon Spotify-streams efter bara några veckor. Och nu efter sommaren närmar den sig åtta miljoner streams. Hur känns det att få ett sånt fint gehör?
– Det känns overkligt varje gång vi tänker på det! Vi hade inte kunnat drömma om den respons vi har fått. Det är en otrolig känsla att de som lyssnar tycker lika mycket om vår version som vi gör och att så många radiokanaler väljer att spela den flera gånger varje dag. Det i sig har varit en dröm för mig sen jag var liten.

Att få höra mig själv på radion ...

När började du först sjunga?
– Mina föräldrar brukar säga att jag sjöng innan jag pratade, så det är något som alltid har varit med mig. Det har varit en naturlig del och inte något jag kan minnas att jag bestämde mig för att göra.

Är det några som du beundrar som inspirerar och kanske influerar dig?
– Jag kan hitta inspiration överallt, i naturen, på vackra platser och i mina relationer för att nämna några. Sångmässigt har jag alltid influerats och beundrat Ellie Goulding och Nina Persson.

Vilket jag skulle vara extremt glad om någon skulle höra.

Du utgör ju ena halvan av duon. Den andra är Erik Pettersson, som också råkar vara en tredjedel av Amarill, med bland annat Neimy. Är du också inblandad i några andra projekt utanför just det här?
– Jag gör lite andra blandade projekt under artistnamnet Ellie May. Nu på fredag den 16:e augusti släppte jag en feature tillsammans med italienska DJ'n och producenten Wallaby.

Hur blev det att ni två blev Undressd?
– Vi var och såg på filmen om Ted Gärdestad där idén om att tolka äldre låtar växte fram. Kort därefter slä-ppte vi 'För kärlekens skull' som gjordes på vad som kändes över en natt.

När vi väl börjat insåg vi hur bra team vi var tillsammans musikaliskt.

Vad gör att ni passar så här bra ihop?
– Vi passar så bra ihop att vi till och med lever tillsammans! Jag tror att min bakgrund med förkärlek till sjuttiotalets singer songwriters tillsammans med Eriks kärlek till moderna poppiga beats skapar en spän-nande kombination. En session för oss kan vara allt ifrån akustiskt jammande hemma i soffan till en mer formellt uppstyrd session i studion. Vi är som bäst då vi blir inspirerade, vilket vi kan bli när som helst.

Och var som helst.

Ted Gärdestad, Gyllene Tider är ju alla väldigt somriga akter att tolka. Eran 'Forever Young' har bli-vit det. Är just den här sommarkänslan en medveten detalj med vilka låtar ni vill göra till era egna?
– Mina vänner brukar säga att jag lever för sommaren så det finns nog en del sanning i det! (skrattar) Den roliga utmaningen med 'Forever Young' var att vända den lite melankoliska känslan till en mer lättsam ve-rsion, här gjorde Erik som producent ett fantastiskt jobb.

Vi älskar att se hur människor kan dansa och sjunga med till våra låtar.

Så vad är hundra procent sommar för dig?
– Lediga dagar, strand, sol och yoga utomhus följt av flera koppar kaffe. Dagen avslutas i studion.

Livet, ni hör ju!

Har den här sommaren levererat som så?
– Om den har! Jag har spenderat sommaren i södra Sverige med min familj, varit på olika öar i Grekland och spenderat en och annan dag i studion.

Är det sant att Per Gessle är inblandad i att ge ut eran musik?
– Undressd är signat till skivbolaget RadioAddict, där bland annat Per Gessle finns med som delägare.

Somrigare blir det inte! Handlar Undressd bara om att tolka andras låtar, att blicka tillbaka på det som varit med ett nytt och ungt sinne, eller kan ni också tänkas göra egenskriva låtar längre fram?
– Vi tycker det är så himla kul att skapa nytt liv i äldre låtar och att göra om dem på vårt sätt men det är in-te omöjligt att vi kommer dela med oss av original i framtiden. När jag fastnar för en låt har den skapat en känsla hos mig och berättat en story. På samma sätt vill jag skriva låtar som berättar något för lyssnaren.

Och skapar den känslan jag vill förmedla ...

Har du nån favoritlåt du skulle vilja tolka om du här och nu fick vilja helt fritt?
– Oj, bra fråga! Många! Jag har en kärlek till singer songwriters och har hittat mycket inspiration från Bob Dylan och Neil Young. Det vore häftigt att skapa något modernt av deras låtar.

Har ni hunnit stå nått på scen än eller föredrar ni studion?
– Vi älskar att stänga in oss i studion och få vara kreativa tillsammans. Själva skapandeprocessen i en pro-duktion är något vi båda brinner för särskilt. Allt har gått så fort efter 'Forever Young' och vi har redan få-tt förfrågningar om att medverka på ett par festivaler i sommar, vilket vi inte vara förberedda på.

Men vem vet hur nästa sommar ser ut?

Även om Alphavilles låt av nån anledning också gick som bäst i Skandinavien, så är det här ju en låt som kanske har nått ut till en större publik än era tidigare låtar. Kommer ni blicka mera utåt nu?
– Vi kommer definitivt blicka mer utåt nu! Låten har fått ett otroligt mottagande nationellt men också in-ternationellt då vi har varit virala på Spotify i flera länder. Vår största publik är i dagsläget i Sverige.

Och vore grymt kul att bredda den publiken internationellt.

Du råkar ju även fylla år ganska precis nu ... ett stort grattis på det! Kan tänka mig att alla som lyss-nar på 'Forever Young' är en födelsedagspresent i sig. Men för oss som inte fyller år än på ett tag, när kan alla vi höstbarn hoppas på att få gratulera oss själva med att få lyssna på Undressds nästa låt?
– Tack! Jag fyller år precis just idag, i den här stunden. Vi jobbar för fullt på nya låtar och har en hel del i arkivet. Vilken och när som får bli uppföljaren får bli en överraskning i sig!

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com