Truls Nilsson

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 18 augusti 2017

Ena halvan av duon Falang inleder sensommaren med den poppiga EDM-singeln 'You & Me'. En låt där Truls Nilsson sjunger tillsammans med sin tolvåriga syster Stina.

En dansant EDM-singel på sensommarkanten är inte helt fel. Vad har lyssnarna framför sig?
– Jag har bjudit upp några vänner till mitt sommarhus i Bohuslän för att ha en liten fest. Så det kommer bli som en liten releasefest! Lyssnarna kommer få en melodi på hjärnan som tar många timmar att få bort (skrattar). Sen så kommer ni att höra en otroligt talangfull tolvårig tjej som sjunger.

Det är din syster Stina som är med. Hur kom det sig?
– Min syster och jag delar samma intresse inom musiken och vill båda lyckas inom den branschen. Stina har alltid varit duktig på att sjunga men på senare tid har hon utvecklats så otroligt mycket så jag kunde inte stå emot av använda hennes talang. Ett av mina mål är att hjälpa henne fram i musikbranschen också.

Vad kommer det här släppet innebära för tidigare duon Falang?
– Jag tror inte min solodebut har någon inverkan på Falang, utan Falang tog en paus redan innan detta. Det på grund av att jag och Tellus är väldigt olika och har inte riktigt samma musiksmak ... plus att jag flyttade till Malmö vilket gjorde samarbetet svårare.

Vad handlar låten om?
– Låten handlar om tiden innan jag och min tjej blev tillsammans då det hände jobbiga saker som skapade velande och deppiga perioder. Men jag var hela tiden bestämd att hon skulle bli min och så blev det. Idén kom till förra sommaren då jag satt och försökte skapa något för Falang. Projektet lades åt sidan då min kompanjon inte riktigt tyckte om idén men i vintras bestämde jag mig för att fortsätta på låten.

Och resultatet blev ju ganska bra! Jag tror inte riktigt att Falang hann skapa ett sound som folk känner igen. Dock tror jag att folk som gillar Falang också kommer gilla 'You & Me' för det är fortfarande en lättlyssnad låt precis som låtarna av Falang.

Hur har det varit att skriva och producera själv?
– Oftast är det något jag hör i andra låtar som jag verkligen gillar och försöker då efterlikna det. Efter det så kombinerar jag det med andra sound som jag försökt efterlikna och detta blir då en början till en låt. Jag gillar verkligen The Chainsmokers och Sigala. Men också Martin Garrix, Zara Larsson, Ariana Grande och Avicii. Jag har lyssnat väldigt mycket på hans nya EP. Jag gillar verkligen Avicii och han var faktiskt anle-dningen till att jag började producera musik. Jag tycker hans nya påminner mycket om albumet 'True' vilket hittills är mitt favoritalbum av Avicii, så jag gillar verkligen det han släppt nu.

EP:n är intressant i hur den fått kritik för att vara "en i mängden" snarare än förnyande ...
– Jag tycker inte Avicii behöver skapa något nytt sound längre, för Avicii är Avicii, och när man lyssnar på honom så hör man verkligen att det är han. Det var ju ändå så att han var en stor del till att hela EDM-genren blev dagens populärmusik. Så han kommer alltid att vara omtyckt som artist.

Om man vill höra något annat så får man lyssna på någon annan artist istället ...

Svenska musikproducenter så väl svenskar i allmänhet tycker väl vi är huvudstaden för EDM ...
– Jag tycker nog Sveriges folk har rätt att tycka det. Nästan alla mina vänner gillar EDM-musik och när man är på fest eller på någon klubb så är det det som gäller. Sen så är ju faktiskt många av världens största dj:s och producenter svenskar, så det ligger verkligen något i det vi tycker.

Tycker du det är viktigt med låttexter i den här genren?
– Det behöver verkligen inte vara med text och sång i dansmusik, men jag tycker det är väldigt mycket lättare att få låten intressant om det är med sång i den.

Har hemstaden Halmstad med Gyllene Tider som ständiga 'poster boys' influerat din syn på musik?
– Jag har alltid varit i kontakt med musik både hemma och på fritiden i och med att jag gått på kulturskolan hela min barndom så det måste jag nog säga att det har. Har hela livet hållit på med musik och började som femåring att spela fiol på kulturskolan i Halmstad. Jag bytte sedan vid tolvårs ålder till gitarr som då blev mitt huvudinstrument. På gymnasiet läste jag estet-musik på Sturegymnasiet i Halmstad, där jag också lärde mig spela saxofon, och på fritiden sjöng jag i kören Nova Cantica.

Sedan jag började med fiol har jag alltid varit intresserad av pianot som stod hemma på övervåningen så har alltid spelat mycket på det. Därför är jag också självlärd på piano. Detta har hjälpt mig mycket inom musikskapandet i datorn då allt är baserat kring piano i princip.

Vad händer nu efter det här släppet. Blir det några scenframträdanden?
– Det är nog inte bestämt än, men det hade varit otroligt roligt om det kunde bli så. Jag har alltid gillat att stå på scen och uppträda. Jag börjar studera till musikproducent på musikhögskolan i Malmö om några da-gar så detta är det jag satsar på. Håll ögonen och öronen öppna så får ni snart mer från mig. Jag vet inte riktigt, kanske blir jag den nya akten folk kommer lyssna på! (skrattar). Det ska bli kul och se hur det går.

Ni kan följa mig på Facebook och Instagram!

Kan det bli fler låtar tillsammans med lillasyrran?
– Jadå, nästa låt blir förhoppningsvis enbart med syrrans röst ...

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com