Topez Kno

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 27 maj 2016

Vi träffar den amerikanska hiphop-artisten Topez Kno för ett samtal om att förverkliga drömmar, vikten av familj och de uppkommande planerna för skivsläpp längre fram i sommar.

Missouri har verkligen hamnat på kartan på ett annat sätt än förut. Varför tror du det är så?
- Musikscenen här i St Louis har blivit enormt mycket bättre de senaste åren. Jag skulle säga att efter att ha bott här och ha varit en del av scenen att St Louis alltid varit musikaliskt begåvat långt bortom vad just bara hiphop och rap delen. Det går tillbaka ända till blues, jazz och skön RnB.

Efter händelsen då Mike Brown dödades, eller enligt somliga avrättades, och även efter Ferguson upplopp-en som bröt ut förra året förändrades verkligen allt och då även synen på St Louis. Alla ville höra från oss och om våra berättelser, våra vardagliga livssituationer, vår relation till polisen och så vidare. Det strålka-starljuset öppnade dörrar för artister att utrycka sig mer fritt då scenen blev mer sedd.

Hela situationen var väldigt olycklig ... men jag är glad att den öppnade upp för sanningen.

Du har däremot valt att flytta ifrån Missouri och till Texas?
– Ja, jag flyttade till Houston i september 2012, det var en kort tid efter min gymnasieexamen. Jag har en kusin som jag gjort den mesta av min musik tillsammans med, som hade flyttat ned hit fem år tidigare. Så jag hade därav ett ställe att stanna på och möjligheten att lämna St Louis för att utforska och expandera.

Vad är 'L.I.V.E. Gang'?
- 'L.I.V.E. Gang' började då, 2012, som 'Living in Violent Enviroments'. Men år 2014 ändrade vi det till 'Life is Very Exciting Gang'. Vi har runtomkring tjugosju medlemmar vilket inkluderar sångare, rappare, producenter, beat-skapare, grafiska formgivare och högskolestudenter. Jag är leare för gruppen så det är jag som måste lägga in den tyngsta mängden arbete och visa alla att det här är möjligt och att våra drömmar verkligen kan bli till verklighet genom hårt arbete och beslutsamhet.

Vi tror inte på att göra våldsam musik bara för att vi är ifrån våldsamma miljöer. Vi tror att alla fortfar-ande kan njuta av livet och att det bästa sättet är genom musik. Så det är vad vi främst fokuserar på. Vi behöver egentligen bara någon som kan investera i oss, då kan vi bli nästa stora grej inom nöjesvärlden.

Finns det någon artist, förutom dig då, som vi bör ha ögonen på?
- YT, Mackane, J Mooch och J Love.

Är det vad som driver dig som artist?
- Fansen är den främsta anledningen till allt det här. Att få höra dem uttrycka hur bra och begåvad jag är och hur min musik har påverkat deras dag på något sätt. Det får mig att fortsätta och bli inspirerad till att skapa ännu mer musik som de kan uppskatta.  Jag älskar människor som visar sin support, inte bara för mig, utan i allmänhet. Men jag har gjort musik sen jag var nio år gammal.

Låt oss bara säga som så att det var musiken som hittade mig först. Jag förblev bara lojal till den. Men även min bror, som inte längre är med oss ... vila i fred 'La Tony' ... och andra familjemedlemmar och vänner som jag förlorat under mitt liv. De som visste om mig och min kärlek för musiken.  När jag tänker på varför jag gör det här så tänker jag på vad de hade sagt till mig om de fortfarande var här. Musik är att känna, att läka, att hantera. Människor klarar sig tack vare musik. Musik gör att världen går runt.

Vilka är dina stykor och svagheter?
- Jag kan inte delge den typen av information ... (skrattar)

Vilken var din första låt?
- (Skrattar) Den första låten som jag kan minnas hette 'STL' och det var jag och mina två kusiner, Bmann och Lil D som var med på den. Den var cool. Då trodde jag ju att vi hade gjort den grymmaste låten någo-nsin. Men idag, så ja, den är ju skräp ... (skrattar)

Finns det några artister som har verkat som inspiration för dig?
- Alldeles för många! Jag skulle nog kunna lista i all evighet då jag egentligen älskar all form av musik. Jag lyssnar på alla genrer. Kan lyssna på nästan vadsomhelst och få ut en bra känsla av det. Jag älskar old school hiphop och RnB och på senare tid har det blivit en hel del Kevin Gates, Lil Durk och Wiz Khalifa. Jag gillar även Curren $ y, G Herbo, Lil Bibby, J Cole, Lud Foe, Rick Ross, Fabolous, Jadakiss, T-Pain och R Kelly. Bara för att nämna några få. Sedan finns förstås de stora som jag inte ens behöver påpeka att jag lyssnar på.

Är ett tungt beat eller en kraftfull text det viktigaste i en bra hiphop låt?
- Jag tror det behövs en jämställd kombination. Men beatet är nog det viktigaste ändå. Om man har ett bra beat kan det ta en bort, få en att tänka, och så kan de otroliga texterna på det flöda genom beatet. Texterna är liksom vdäldigt avgörande. Att man är sann till sig själv samtidigt som de är relaterbara på samma gång.

Är det viktigt att säga något med din musik och vara öppen med ditt egna liv?
- Alltid! Som konstnär känner jag att man skapar en bild. En bild som lyssnaren kan föreställa sig medan de sluter sina ögon. Det definierar att vara en artist för mig. Man vill höra om andras berättelser och alla har en. Jag tror också att man kan skapa en fiktiv berättelse men då känner jag att man måste göra det känt från start, så att läsaren eller den som lyssnar inte förväxlar det man säger med verkliga livet, visst?

'Kno' är slang för Know. Det är en hänvisning till alla de saker som jag har sett och varit med om i mitt liv. Du kommer aldrig veta och jag kommer aldrig veta vad som händer en dag i mitt liv. För det mesta följer jag bara med i det som händer så till vida att jag inte har några planer för dagen. Men jag älskar att umgås med min familj. Det är det roligaste jag vet. Vi jammar dag som natt.

Är det många låtar som faller bort under den här processen?
- Processen är ganska simpel för mig. Men det kan lätt hamna utom kontroll om jag tillåter det. Vanligtvis sätter jag upp ett mål för hur många låtar jag ska spela in och sedan kapar jag det på hälften och omvärderar igen. Så jag kan starta med runt femtio låtar för att sedan sluta med kanske fjorton av dem för ett projekt.

Jag hörde att du kommer med ny musik snart?
- Definitivt! Jag jobbar på en ny 'Deluxe' skiva som är en fortsättning på Humbug-serien. Det kommer följa en hel del låtar och videos på det. Håll utkik! Den har inget officiellt release datum för tillfället. Jag räknar med att underhålla samtidigt som jag informerar de som lyssnar. Och kanske även övertala någon att titta på livet en smula annorlunda än vad de vanligtvis brukar göra.

Men den släpps någon gång i sommar ...

Hur länge har du arbetat på den skivan?
- Jag har arbetat på denna i uppemot arton-nitton månader nu. Att få höra sin konst och sin inspelning efter att man just har satt det är det bästa. Framgång! Ännu en hit. Jag har musik för alla sorters dagar, humör, energier och till och med för avkoppling. Låtar för vilken tid på dygnet som helst.

Vad kan vara det minst givande då?
- Mannen! Jag hatar när jag är helt inne i min zon och det är för många personer i studion. Jag älskar vårt företag och vi har bra vibbar, men ibland vet de inte om att de dödar känslan rent kreativtn, förstår du? (Skrattar) Ibland kan det också vara galet frustrerande när man inte kommer ihåg självklara saker.

Är detnågra andra projekt på gång vid sidan om och inom L.I.V.E. Gang familjen?
- Loner Stoner 3, The TOP is so E-2 och S.T.A.M.P. 2 arbetas alla på just nu som vi pratar ...

Har du någon koll på svensk hiphop?
- Ärligt talat så kan jag inte särskilt mycket ännu. Men det kommer ändras snart, det tvivlar jag inte på. Jag tycker det jag sett är ganska coolt och jag kan inte vänta på möjligheter till samarbeten och att få utforska den svenska marknaden mer. Definitivt!

Vilket har varit ditt mest minnesvärda uppträdande hittills?
- Jag glömmer aldrig showen som jag och Mackane hade på Toe Bar i centrala Houston. Jag stod utanför klubben och uppträdde och försökte dra med mig folk in på klubben så att de skulle se själva sehowen. Jag var såklart full och det var bara bra känslor och väldigt roligt ...

Jag träffade också The Sauce Factory den natten. Stark spelning!

Har du några kommande spelningar nu som man inte får missa?
- Jag kommer uppträda på House of Blues i Houston i Texas den 20 september. Biljettpriserna för det kom-mer offentliggöras inom kort. Jag gillar att göra ny musik ... men jag älskar att uppträda.

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com