Tomas Kaya

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 20 april 2018

Med sin oförglömliga röst rivstartade Tomas Kaya sin karriär i Idol 2017, då han tog både tittarna och Anders Bagge med storm. De två inledde ett samarbete och nu debuterar han med öppenhjärtig soul.

Söker man på Tomas Kaya hittar man snabbt rubriken "Därför fick Anders Bagge rysningar i skink-orna" som kanske också kan ses som din första recension. Hur var det att stå inför Idol-juryn?
– Att stå framför Idol-juryn 2017 var en unik upplevelse och ett riktmärke och startskott för min musik-karriär. Lite nervöst givetvis med kameror i rummet och en jury på fyra personer som ivrigt väntar på att få höra dig sjunga. Men bara några sekunder in i sången så släppte nerverna och jag njöt av varje ton jag tog. Responsen från alla och framförallt från Bagge berörde mig starkt ...

Jag såg det som ett kvitto på att "Det här kommer bli bra!"

Vad fick dig att först vilja ta Idol-vägen fram?
– Vad som fick mig att vilja ta den vägen var längtan att få nå ut med min story och min musik. Jag insåg tidigt vikten av att våga kliva ut på större plattformar för att nå ut. Jag känner många riktigt talangfulla sångare i min vänkrets men som ingen annan känner till. Och jag tror att jag ville söka till Idol och få påverka och beröra en större skara och inte nöja mig med small-mindedness.

Gav det vad du ville?
– Jag tar med mig många erfarenheter från min Idol-resa. Dels att våga satsa helhjärtat på musiken och se det som ett yrke och inte endast en hobby. Att våga lita på mina förmågor och ta dem på allvar. Efter att jag åkt ut sista dan på slutaudition så åkte jag hem och väl hemma får jag ett telefonsamtal från Bagge där han säger att han vill samarbeta med mig. Och idag arbetar jag med grymt duktiga låtskrivare och producenter i hans studio i Skärmarbrink. Så jag ser Idolresan som en dörröppnare.

Sen tar jag med mig fina minnen och har fortfarande kvar en fin kontakt med några av deltagarna.

Det var under det programmet som du först pratade om din uppväxt och hur det var att växa upp i en familj där alkoholen ständigt funnits närvarande ... till den grad att du rymde hemifrån?
– Min tid som sjuttonåring och övriga tonåren var tuffa och jag var uppvuxen i en dysfunktionell familj. Vi hade våra fina stunder men som alltid var kantade av alkoholmissbruk hos farsan och ständiga bråk och utbrott. Så den tiden var absolut utmanande för mig. Jag sökte mig till socialtjänsten, mottagning för unga och kuratorer men upplevde mig inte få det stöd jag behövde. Så vid sjuttonårs ålder tog jag ett impulsivt beslut och rymde hemifrån. Jag bodde hos cirka fem olika familjer ...

Allt för att slippa bo i den problematik jag växte upp i. Jag var en osäker kille som ofta fick höra att jag inte dög. Jag tog emot glåpord och blev kränkt av framförallt min farsa.

Under den perioden hittade jag en stark tro på Gud och det blev en mer sund tillflykt där jag kunde känna mig älskad, sedd, hörd och få utrymme att ventilera i bön.

Hur nära till hands fanns musiken då?
– Musiken har följt med mig hela mitt liv, från min första Mariah Carey skiva 'Music Box' som jag fick från mina äldre syskon ända tills idag. Musiken blev också en sund tillflykt. I musikens värld kunde jag få till-åtas känna smärta, glädje, sorg, rädsla, ensamhet, otillräcklighet ...

Och lyristiskt fick texter ta mig igenom min tuffa period som barn. Jag sjöng ofta på olika events i mellan-stadiet och högstadiet och hade fina lärare som ständigt uppmuntrade mig att fortsätta sjunga.

Vad betyder den för dig idag?
– Idag har musiken en avgörande roll för mig. Jag växer som artist och låtskrivare och musiken blir ett sätt för mig att få utlopp för allt jag bär inombords, the good, the bad and the ugly.

Jag vågar vara mer transparant som låtskrivare idag.

Kom 'Fragile Heart' ur egna erfarenheter?
– Det som inspirerade låten var mina egna relationer och utmaningen att våga vara sårbar och transpara-nt. Jag som artist kan inte be allmänheten att vara transparanta om inte jag som artist också eftersträvar till att bli det. Jag vill vara en soulartist med ett öppet och ärligt hjärta. Jag fick under uppväxten aldrig något utrymme att våga vara ärlig så nu vill jag kunna skapa en dialog runt allt det som jag aldrig kunde ha en dialog om som liten. Och låtskriveriet och denna låt blir mitt verktyg.

Självutlämnande till den grad att det blir rent självbiografiskt?
– Ja, det är superviktigt för mig att vara självutlämnande. Jag tror personligen att den som vågar vara utlämnande och sårbar är också den som i grund och botten är trygg i sig själv. Jag strävar absolut efter att vara självbiografisk och öppen som artist och vet att vi lever i en värld där många längtar efter det.

Samtidigt har jag en inre cirkel där jag kan få vara extraöppen, men i slutändan vill jag att folk som följer mig och lyssnar till min musik ska kunna koppla med mig som person och inte bara gilla min röst. Därför är jag öppen. Lyssnare ska veta var de har mig och få känna mitt öppna hjärta i lyriken och sången.

Så vad handlar låten om?
– Låten handlar om socialt mindre accepterade känslor som misstro, rädsla, ensamhet och oduglighet. Jag ville lyfta fram en ärlig sida av relationer: "He knows he's a mess with nothing to impress. Scared when life gets rough, you won't come to his defense". Svårigheterna med att våga lita på en vän, en partner eller familjemedlem och murar som vi ibland bygger för att skydda vårt hjärta.

Jag ser detta som utmaningar i mitt personliga liv och tror också att lyssnarna kan relatera.

Jag måste säga att jag tycker att det är en fantastiskt förstasingel. Var det en given introduktion?
– Jag är jag stolt och nöjd att äntligen få släppa den. Låten har tagit sin tid på sig. Inte för att jag planerade att det skulle ta ett halvår, men det bara blev så. Och jag är glad nu i efterhand.

Arbetade du på den längre än tänkt?
– Jag skrev den för cirka ett halvår sen och planerade att ha singelutsläpp redan i december 2017, men upplevde inte att låten då hade det sound jag sökte efter. Den har lagts i olika producenters händer. Först blev den proddad till House och EMD och senare blev den gjord till en mer musikal-anpassad repertoar.

Men jag blev aldrig nöjd. Jag ville ha den avskalad och berörande och fick kontakt med Tobbe Löfqvist i Kalmar på Volt studios. Det var superkul att få jobba fram ett sound på låten tillsammans med honom. Och sen är han allmänt skön som person också.

Så 'Fragile heart' har fått ta en lång resa för att bli vad den är idag.

Vad gav Tobias Löfqvist som producnt?
– Tobbe har varit fenomenal i studion. Han ger mig utrymme att få vara kreativ samtidigt som han flikar in med viktig och klok feedback. Sen älskar jag hans personlighet. Han är väldigt ironisk och vi skrattar väldigt mycket i studion. Sen start har han varit stöttande och givande att arbeta med.

Du brukar också arbeta nära filmfotografen Samer Wastin?
– Samer och jag har känt varandra länge från kyrkokretsar och jag har alltid trivts med att ha honom som fotograf. Han gör ett bra jobb och man kan känna sig trygg i hans händer.

Det finns viss gospelanda i din röst. Finns det nån slags kyrklig musikbakgrund?
– Många som lyssnar till min röst kommenterar ofta med att det låter som gospel och jag tar det som en komplimang. Gospel har haft en betydande roll för mig. Det är ju min tro på Gud i en genre, kan man säga. Jag sjöng faktiskt i en gospelkör som liten. Gospel var sånger som de färgade slavarna sjöng ute på fälten när de blev torterade och växte upp i fattiga förhållanden. Gospel ger mig en andlig känsla i sång som jag tar med mig i min musik. Sen skadar ju inte hammond-orgel och gospelkör i arrangemang heller. I love it!

Sånt vill jag använda en hel del i mitt musikskapande.

Inte minst soulgenren ligger nära till hands med gospeln. Vad är soul för dig?
– Min relation till soulmusik började sen liten. Stevie Wonder och Motown gick ofta varmt i lurarna och jag satt ofta framför Youtube som liten och blev betagen över hur skön och melodisk soulmusik faktiskt är. Idag lyssnar jag också på mer modern soul som JP Cooper och Bruno Mars. För mig är dock soul inte endast en genre utan du kan sjunga pop men göra det med känsla. Det skulle jag också kalla för soul.

Soul är en term för att beskriva genre, men för mig är soul det som sjungs med hjärtat i halsgropen, med själen på ett silverfat. Det är soul för mig. Jag vill kunna sammanfläta soul med gospel.

Vilka artister har inspirerat dig?
– En av de starkaste upplevelserna jag haft var 2015 när jag satt i publiken på The Stellar Awards och fick se Beyoncé och Destiny's Child öppna galan och överraska oss alla med gospelhiten 'Say Yes'. Jag hade gås-hud över hela kroppen och njöt av varje ton dem tog. De flesta större artister har haft en gospelbakgrund på ett eller annat sätt. Givetvis har de tre stora rösterna Mariah, Whitney och Celine inspirerat mig som artist och låtskrivare. Idag är det också Jessie J, Bruno Mars och Beyoncé som inspirerar. Jessie J's wajl-ningar driver mig till vansinne för att de är så bra och Beyoncé lyckas alltid bjuda på show.

Mina inspirationskällor märks nog både i soundet av låten och i mitt sätt att sjunga. Till vardags lyssnar jag på en bred repertoar av musik. Men mina favoriter är Jessie J, Bruno Mars, Sam Smith samt olika gospelvokalister som allmänheten kanske aldrig hört talas om, men som jag älskar att lyssna på.

"Inside every man there is a little boy craving for attention". Hur tycker du nu din låt tagits emot?
– Responsen på låten har varit brutalt fantastisk. Jag känner mig djupt tacksam och ödmjuk inför vad folk skrivit. Många delar den på sociala medier och jag får ofta sms och meddelanden från folk som spelar den konstant i mobilen. En del gråter för att låten berör och andra tycker att soundet är honung för öronen.

Kan som sagt bara instämma i hyllningskören och man vill ju bara ha mer ...
– Fler låtar är på väg. Jag har planer på att gå in i studion under sommaren och spela in ett helt album. Material har jag aldrig lidit brist på. Jag skriver så det brinner i fingrarna. Sen har jag i nuläget redan två låtar som är klara och inspelade och redo för utsläpp. Jag behöver bara sätta mig ner och fundera på vad jag härnäst vill släppa. Ni behöver nog inte vänta länge till ...

Det dröjer inte länge förrän nästa singel kommer ut.

Hur har det sett ut med spelningar för dig så här långt?
– Vi arbetar febrilt med att få spelningar runtom i landet. Även om jag sjungit hela livet är jag ändå rätt så ny i musikbranschsammanhang, men ser fram emot fler gig i sommar och framåt. Min singel promotas och marknadsförs febrilt just nu. Man kunde höra mig på P5 Stockholm där jag sjöng 'Fragile heart' live igår den 19:e april och inväntar ett svar också på att bli bokad till Södertäljefestivalen i augusti.

Mycket gott som väntar framöver.

Vad vill du ge på scenen?
– När jag står på scen vill jag förmedla känsla så att det når lyssnaren. Jag vill växa som entertainer och bjuda mer på en välplanerad show med dansare. Men jag vill också kunna lyfta upp svåra ämnen som ofta inte berörs. Jag vill kunna leverera moments som folk kan ta med sig för resten av sina liv.

Vad har varit ditt mest minnesvärda scenframträdande så här tidigt inpå?
– Mitt allra mest minnesvärda scenframträdande har hittills varit min minikonsert på Actic i Södertälje, kort efter Idol-resan. Jag fick se ansikten på alla som följt min resa och känna värmen från deras stöd och uppbackning. Det betydde mycket för mig! Men jag har massa drömmar som ännu inte besannats. Jag vill hamna på 'Topp 50' på Spotify, vara med i Billboard-listan i USA, skapa en rörelse av folk som vågar prata om tuffa samtalsämnen, turnera runt i Sverige, och viktigast av allt ... hitta den godaste hamburgaren.

Hittills finns det inget som slår Phils Burger.

Kan rekommendera The Frog & Rosbif på Rue Saint-Denis och Coco's Outback på Thorbeckeplein. Finns det annars något du vill hälsa till läsarna innan de lyssnar på 'Fragile Heart' och letar burgare?
– Jag vill säga stort tack till alla läsare och lyssnare som följer min resa och ber en bön om att låten ska få bryta ner murar, lyfta upp känslor som det tidigare lagts locket på, och hjälpa dig som läser det här att våga vara dig själv fullt ut. Världen väntar på att få se dig avskalad och genuint dig själv till hundra procent.

Du är värd att älskas som du är!

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson
Fotograf: Malin Hansén

danieljohn@intervjun.com