Thomas Sekelius

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 10 februari 2017

Intervjun möter Thomas Sekelius i ett samtal om att inspirera andra till att våga vara sig själva, att ta hem priset för årets HBTQ-youtuber på QX-galan och dagens låtdebut med 'Awakening'.

Efter att ha tagit ett stort kliv till Youtube och nått framgång där, hur känns nu steget till artist?
– Det känns som en skithäftig grej! Att släppa en egen låt har varit någon jag velat göra ett tag, och att det äntligen händer gör mig jättepeppad på vad som komma skall!

Hur kom den här singeln först på tal?
– Jag fick ett erbjudande om att söka till Melodifestivalen och gjorde det till och med. Men låten blev inte antagen så den gjordes om en del och det beslutades att vi skulle släppa den som min debutsingel istället.

Gjordes om på vilket sätt då?
– Jag fick ett utkast på låten och tyckte om grunden, men jag ville göra den lite ”smutsigare” och mer rustik. Så den har skickat fram och tillbaka oändligt många gånger tills den blev dess slutgiltiga resultat.

Vilka har du samarbetat med i arbetet med låten?
– Jag har samarbetat med Mars Music som jag är signad hos. Låtskrivarna Jonas Frisk, Albin Tjernberg och Martin Olsson, som bland annat också ligger bakom 'Russian Roulette' med Tungevaag & Raaban och Oliver Forsmark har producerat och mixat, samt Lars Norgren, som tidigare jobbat med Tove Lo och Sabina Ddumba har mastrat!

Hur skulle du säga att det låter?
– Jag skulle säga att den är poppig och samtidigt väldigt kraftfull. En den av den ”smutsiga" känslan kommer också från The Weeknd. 

Den kom så här i slutändan att handla om din egen resa?
– Ja precis, och detta på så sätt att låten i metaforer beskriver min resa från ett osäkert barn som inte visste vem han var, till att idag ha ”vaknat upp” och äntligen hittat sig själv. Även HBTQ plus ”familjens” resa till att idag vara någorlunda accepterat. Men självklart finns en lång väg kvar. 

Idag känd från Youtube. Men det här är ingen random-grej utan redan innan du hamnade där så höll du på en del med musik och kanske då främst musikaler?
– Ja! Jag började sjunga i kör som barn som sedan mynnade ut i att jag sökte till en musikal när jag fyllde tio. Det var 'Sound of Music' och sedan dess har jag alltid haft en förkärlek till musikaler. 

Hur kom det sig att du gick och blev en så kallad youtuber?
– Jag var med i en musikal ... inte Sound of Music ... när jag var sjutton och fattade tycke för smink då vi höll på mycket med scensmink. Detta ledde till att jag beställde hem eget smink och startade en blogg om smink och min vardag. Efter ett tag kände jag mig inte inspirerad, så jag la ner bloggen och gick över till plattformen som idag är min största. Youtube!

När märkte du att du började nå ut till en stor skara tittare. Fanns där någon särskild video?
– Egentligen inte. Jag la ut titt som tätt och förväntade mig inget stort. Jag gjorde en morgonrutinliknande video som var väldigt relaterbar och fick många visningar, men det var inte förrän någon månad efter det som min kanal fullkomligt expoderade ...

Försörjer du dig på Youtube idag?
– Ja, jag försörjer mig helt och hållet på Youtube. 

Det är få förunnat. Hur tror du att ditt liv hade sett ut idag om du inte skapat kanalen?
– Jag tror att jag hade bott kvar i Växjö, hos min familj. Hur jag hade mått rent psykiskt vet jag faktiskt inte. Youtube var ju en anledning till att jag började må bättre. 

Hur ser du på hur du nu har en röst som kan nå ut och förändra livet för andra?
– Det är absolut något jag tänker på. Jag vill ju vara en förebild och jag vill kunna inspirera folk att våga vara sig själva till hundra procent. Att inte ge upp.

Hur klyschigt det än låter så lovar jag att du kan klå din psykiska ohälsa. Ta kontakt med en vuxen du litar på och öppna upp ditt hjärta så tar ni nästa steg därifrån. 

Du har ett också 'Flawless' budskap?
– Det är ett ord som man kan applicera på vad som helst. Att ens smink är flawless ... puder och setting-spray är nyckeln till en flawless bas. ... att någon är flawless som person eller egentligen vad som helst. Ordet betyder ju felfri!

Att läsa kommentarer på social media kan göra vemsomhelst mörkrädd. Hur ser dina fält ut?
– Hat är något jag dagligen får. Må det vara hur jag ser ut ... att min näsa är sne eller något helt annat. Det finns tydligen alltid något att kritisera. Jag tror att man bara måste komma i underfund med att man ska strunta i det, för det finns tyvärr inget ”botemedel” mot näthat i dagsläget.

Kärlek fick du däremot på QX-galan nyligen i form av utnämningen 'Årets HBTQ-youtuber'. Vilka fler priser vill du se till att vinna framöver?
– Wow, ja. Det känns så stort och coolt. Som ett kvitto på att det jag gör faktiskt har en påverkan. Så häftigt och jag är så tacksam. Hmm, något "drömpris" tror jag inte att jag har ...

Men att vinna Årets Style i Guldtuben hade varit så ballt. Att vara en första killen som tar emot priset hade känts som att ge fördomarna och könsrollen en rövspark.

Som en av Sveriges populäraste influencers, vad vill du tipsa om just nu?
– Att Youtube är en plattform som den äldre generationen inte har någon koll på. Gå in och kolla, det är så mycket mer än kattklipp och musikvideor. 

Att ta upp HBTQ-frågor, utanförskap, stereotyper. Vad inspireras du mer av?
– Jättemycket. Folk i min närhet, saker jag ser, ja, det mesta. Men mycket av inspirationen hade jag inte haft om det inte vore för min ADHD diagnos. Tack vare den får jag kreativa skov och kan komma på i princip vad som helst ...

Som artist då?
– Nu har ju jag inte varit artist särskilt länge och det är inte heller inte titel jag är särskilt van vid, så jag har inte tänkt på att jag kanske influeras av andra artister.  När jag lyssnar på musik nu gör jag det för att koppla av, festa, koncentrera mig, you name it.

Men en låt som du önskat att du kunnat sätta ditt namn på i alla fall ...
– 'Aqualung' av Miss Li. 

Jag tycker allt det här är väldigt inspirerande att höra om. Vad tycker du själv har varit det mest givande under hela den här resan du tagit som person?
– Mest givande har egentligen allt varit. Allt jag gör tillåter mig att utvecklas och gå på nya marker som jag aldrig varit på tidigare och möta nya utmaningar som tvingar mig att utvecklas.

Både i vuxenlivet men också i mig själv som person ...

Blir det något storslaget firande av singeln idag?
– Jag ska ha fredagsmys med mina fina vänner, mer behövs inte.

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com