The Sensitives

Som intervjuade av redaktör Daniel John Johnsson den 8 oktober 2017

Efter en fyra månader lång Europaturné vintern 2016 rullade The Sensitives turnébuss in på svensk mark igen. Packad med smutstvätt, trötta musiker, nya intryck, energi och inspiration.

Stämmer det att ni i princip stängde in er själva för att få den här skivan gjord efter turnén?
- Ungefär så ja! Vi hade en fyra månader lång turné förra hösten och hade i princip skrivit klart hela skivan innan vi åkte på turné. Men som alltid på turné så kommer en massa nya intryck och ny inspiration så det blev låtar skrivna under turnén och även någon under den lilla tid vi hade mellan turnén och ins-pelningen. Så som vanligt så fick vi ta oss an den trista processen att välja bort låtar som helt enkelt inte fick plats på skivan. De tidigare albumen har vi jobbat med ganska snabbt. Vi hade färdiga låtar som vi i princip bankade in i en studio på en vecka. '

'Love Songs For Haters' jobbade vi på under en längre tid och gick bort ifrån att spela in i studiomiljö utan tog med oss vår producent Erik Berglund ut till en stuga på landsbygden i Dalarna och spelade in där. Det blev en mer avslappnad stämning och gemytlig känsla på inspelningen som jag tror hörs på albumet.

Hur har skivan tagits emot sen releasen?
– Vi har blivit bortskämda med extremt bra respons så väl från press som från fans! De nya låtarna har funkat kanon live och den sämsta recensionen vi fått är fyra av fem. Och även om vi inte lägger särskilt stor vikt vid recensioner så är det ändå lite skönt att få ett erkännande från pressen också.

Varför titeln 'Love Songs for Haters'? 
– Det är många arga människor idag som behöver lite kärlek. Det är också så otroligt roligt att be folk dra åt helvete med ett leende på läpparna i en glad upptempo-låt och den kontrasten är något alltid legat oss varmt om hjärtat. Titeln är en förlängning av det ...

Första singeln från skivan blev således så passande en om Donald Trump?
- 'Trump' skrev vi förra våren när presidentvalet närmade sig och opinionssiffrorna var skrämmande höga för Donald Trump. Men vi trodde nog inte riktigt att han faktiskt skulle vinna valet i det läget. Vi spelade låten på några spelningar innan valet och tänkte att vi får passa på, för sen kommer inte låten vara rele-vant att spela när han har förlorat. Resten är ju som en brukar säga, historia. 

Av allt skit som Donald Trump hittar på och säger, så finns det i alla fall en positiv sida, och det är att vi kommer ha fyra år framför oss där massor av band kommer skriva grymma låtar i protest mot idioten!

Vilka låtar gillar ni mest på albumet?
- 'Wolf Song' är en låt vi gillar lite extra, Den har tagit emot förvånansvärt bra av fans med tanke på att det skiljer sig ganska mycket i känsla i låten. Den handlar om att stå på djurens sida, att dela på jorden och låta vargarna leva och vara en del av ekosystemet. 

En annan låt är 'Drunk As Fuck' som handlar om folk som inte tar ett nej för ett nej och som ofredar sex-uellt och verbalt maskerat i en trallvänlig dänga på en minut och tjugofem sekunder.

Sett till just jämställdhet på musikscenen försöker ni aktivt nå en förändring?
– I det stora hela så ser det ju rätt så förjävligt ut. Dock såg det ännu värre ut för bara ett par år sedan så det går helt klart åt rätt håll.  En del konsertarrangörer tar sitt ansvar och bokar bra, jämställda grejer men många sitter också och klagar på att det är så svårt att hitta tjejer som spelar musik och bokar samma gamla snubbar en vända till.  Det som är bra är föreningar som Popkollo och andra som lägger en så jävla bra grund för framtidens musikscen i Sverige, och på senare dagar även i Moldavien, dit Paulina åkte och hjälpte dem starta landets första kollo för tjejer och transpersoner som vill testa spela i band.

När vi arrangerar våra egna spelningar och när vi har möjlighet att välja förband på turnéer så ser vi till att det inte bara står pojkband på scenen.  Vi är också djurvänner och gör en del projekt för att hjälpa dem på olika sätt och så äter vi så klart inte djur!

Ett sånt projekt är till exempel hur ni samlar in pengar till ett katt- och hundhem i Litauen?
– Det kom rätt naturligt, vi visste att det fanns ett katt- och hundhem där som gjorde otroligt bra saker för djuren helt idéellt och att de var i behov av donationer i form av mat, medicin, leksaker, filtar, och så vid-are. Så när vi ändå skulle spela i Litauen på turné så tänkte vi att då är det ju lika bra att vi fyller turné-bussen med saker de behöver och svänger förbi. Det har blivit tre vändor hittills och det är helt fantastiskt att komma dit och se alla underbara djur och förkrossande att inte kunna ta med alla hem!

Om någon funderar på att skaffa hund eller katt så rekommenderar vi starkt att adoptera från ett hem för hemlösa djur. De har bra koll på djuren som fått veterinärvård och när det finns så många fina djur som söker ett nytt hem så känns det inte ansvarsfullt att göra på något annat sätt.

Ni använder er uppenbarligen av musiken för att förmedla liknande budskap?
– Våra texter handlar och saker som berör oss, livet och politik. Det är svårt att inte vara politisk när vår samtid ser ut som den gör. Men det finns alltid en glimt i ögat även i de argaste låtarna och det är viktigt att få ut något positivt ur varje låt! Vi använder musiken för att få ur oss mycket frustration vilket gör oss till lyckligare människor, åtminstone för stunden! Så vad som lett fram till låtar som 'Trump' och 'Jimmie' är inte skitsvårt att lista ut. Men andra personliga favoriter är 'No Control' som är vårt försök att pusha oss själva utanför vår komfortzon, något vi med åren som turnérande band upptäckt är extremt viktigt.

Och 'Update' som är en humorfylld betraktelse av vår "like"-törstande samtid online.

När kom bandet först till?
- På en gräsmatta utanför Peace and Love festivalen i Borlänge, 2011. Vi  hade inte råd med biljett till festivalen utan satt utanför och drack folköl och ljög om att vi borde skriva en massa punklåtar, köpa en folkvagnsbuss och åka på turné i Europa . Sagt och gjort, några månader senare hade vi vårt första gig någonsin som band i södra Tyskland och strax därefter köpte vi vår folkvagnsbuss och bokade turnéer i Europa. Sedan dess har vi gjort snart trehundra gigs och de flesta utanför Sverige.

Vi är 'doers' ... vi får saker att hända och sitter inte bara och snackar hela tiden.

Vilka är era musikaliska influenser? 
- Vår musik är som en strävhårig blandrasjycke med influenser av punk, ska och rock'n'roll. Musikinflu-enserna är olika och kanske lite spretigt men några 'go to' band är Against me, The Baboon Show, Mobina Galore, The Interrupters och Masshysteri.

De inspirerar oss och det kan vara möjligt att hitta några likheter mellan oss då och då.

Så efter snart trehundra gigs runt om i världen. Vilket har varit det mest minnesvärda?
– Ett minne som sitter extra hårt är från Lübeck, hösten 2015. Mitt under flyktingkrisen och klubben vi spelar på lagar mat åt människor som flytt sina hem för att ta sig till norden. Överallt ser vi människor som är extremt trötta efter deras otroliga resa. Från scenen ser vi entrén och jag ser en person med en stor ryggsäck som troligen just klivit av bussen utanför och snart, utmattad och hungrig är på väg vidare på sin resa. Hans ögon blir stora när han tittar in genom dörren där ljudet från en punkrockkonsert dånar.

Snabbt försvinner han för att strax komma tillbaka med två kompisar som får lika stora ögon. Det verkar som att de aldrig sett något liknande.  Det är fri entré för flyktingarna och deras ryggsäckar åker snabbt av och snart dansar de runt bland tuppkammarna i en subkultur de kanske aldrig upplevt förut och det är underbart att se dem glömma världen omkring dem för en stund. Det är mycket det allt handlar om, att få den där pausen från allt för en stund och bara leva i musiken.

Det utan tvekan konstigaste ni varit med om då?
– Vi spelade i Estland under en av våra första turnéer när det plötsligt står en polis med en cocker spaniel på scen och skriker i micken och vi funderar vad fan som pågår. Det visar sig att stadens poliskår bestämt sig för att göra en razzia och leta droger mitt under pågående spelning. Så en massa poliser och en en glad cocker spaniel springer in på klubben och leta runt i tio minuter, tackar för sig och vi får fullfölja vår spelning. Det är nog det minst effektiva och sunda polisarbete vi någonsin sett!

Vad är det som ni vill ge publiken när ni står på scen?
- Vi vill ge energi, pepp, en känsla av att inte kunna stå still och att inte kunna låta bli att sjunga med. Vi får så otroligt mycket energi av publiken och oavsett vilket mental eller fysisk status en har för dagen så kickar alltid adrenalinet in och energin över. Vi älskar att spela live! Vi kommer åka på en turné i Tyskland igen i december, och fram till dess göra lite spelningar i Sverige.

Vi kan aldrig hålla oss ifrån att spela live för länge!

Sociala medier:

Intervjuade av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com