The Endorphins

Som intervjuade av redaktör Daniel John Johnsson den 20 december 2018

August och Alva i duon The Endorphins har tolkat om Donny Hathaways 'This Christmas' från 1970 till tidsenlig RnB-flavour. I en tid av oändliga covers sticker den ut som den kanske mest relevanta.

Det är inte få nytolkningar av gamla julklassiker som kommer ut så här på slutet av varje år, men det är inte lika ofta de här låtarna känns så genuint bra och egen som just er take på Donny Hathaway ...

August:
Vi är nog båda ganska överens om att det är en av de bästa och mest smakfulla jullåtar som gjorts. Den är heller inte lika urvattnad som en 'All I Want For Christmas' är.

Alva: Sedan har jag haft en vision om att göra den här låten i flera år faktiskt. Vi gjorde faktiskt en version av 'Last Christmas' någon vecka innan George Michael gick bort, då bestämde vi oss för att tolka just den här låten istället för att vi tyckte att den hade mycket potential att göras ännu mer RnB.

August: Alva har haft idéen om 'This Christmas' länge!

Originalet är ju en soulklassiker, Donny Hathaway hade framförallt fingrarna i motown- och jazz-kulturen, vilket förstås många klassiska jullåtar är spunna ur, men ni har "julat" till den lite extra nu känns det som. Det finns kanske en mer tydlig "Mariah Carey jul" som strösslats över låten nu?

August: Jo, det har väl med Alvas röst att göra, I guess. Den ger det den där extra RnB-flavouren. De jazzi-ga och souliga jullåtarna är något vi båda drar på när det blir December, vi är båda uppväxta med den typen av julmusik och det bringar någon form av hemmakänsla och mysfaktor som man nästan aldrig får annars.

Alva: Mina största inspirationer röstmässigt är sångerskor som Brandy, Jazmine Sullivan, H.E.R, JoJo och så vidare, och dom i sin tur hämtar nog sin inspiration från samma ställen som Mariah.

Så det känns ju rimligt.

Just RnB-influenserna är även dom tydliga. Fanns det nån särskild inspiration bakom där?

August: Jag och Daniel "Pure" Sandell som jag producerat låten med är ofta i den här världen när vi produc-erar, kanske ännu mer när vi inte gör The Endorphins. Men det kommer nog bli mer på senare släpp. Sedan så är nog både jag, Alva och Daniel rätt synkade i vad vi lyssnar mest på just nu.

Det vill säga H.E.R och Anderson .Paak!

Är Motown och RnB-mixen något som finns i The Endorphins-blodet även när ni inte just gör en jullåt kommen ur det arvet? Hur skiljer sig det här eventuellt åt från det ni annars brukar göra?

Alva: Absolut. Vi har båda föräldrar som mest bara spelat starka låtar hemma, hits och inte, och det har varit mycket Stevie Wonder, Michael Jackson, Marvin Gaye och så vidare. Det tror jag är en sjukt bra grund att alltid ha där i ryggmärgen. Vi är ju absolut inspirerade av ny musik från idag så som Disclosure, H.E.R, Daniel Caesar med flera, men precis som dom så vill vi att vår musik ska låta tidlös.

Låten ska vara lika bra om tjugo år.

När blev ni till en artist-duo?

Alva: Första gången vi kallade oss en artist-duo var någonstans i början av 2017.

Utöver att ni "är ifrån Stockholm" finns det inte jättemycket som är känt om er. Medvetet så?

August: Det är medvetet och vi behåller det nog så. Det kan låta klyschigt, men vi vill låta vår konst stå längst fram och ta mest plats. Den är och förblir viktigast.

Men det är August som skriver och producerar medan Alva sjunger. Ser det alltid ut så?

August: Det är olika, men Alva har börjat komma in mer och mer i låtskriveriet och producerandet. Det vill jag också att hon ska göra, hon har mycket bra input. Sedan kanske jag börjar lägga lite mer vocals i framtiden, vem vet! Vi har dock oftast med oss "Pure" i studion. Han har varit med och proddat fyra av fem låtar som är släppta och det kommer vara detsamma på EP-skivan som kommer efter nyår.

Det har bara blivit så naturligt.

The Endorphins står så klart för glädje?

Alva: Det kan vara glädje och eufori. Det kan vara en kick ut av någonting mer artificiellt. Det kan vara sex. Men feelgood är det i alla fall!

Behövs det mer feelgood-musik i dagens klimat?

August: Sverige och världen ser ut som det ser ut idag, det är oerhört splittrat. Vi kände samtidigt att många andra artister gör eller kommer göra den där musiken om kampen och om problemen i samhället mycket bättre än vad vi skulle kunna göra. På det känner vi en parallell till det vi vill göra och hur disco-scenen blowade i New York på sjuttiotalet. Folk behöver en verklighetsflykt för att klara av vardagen.

Är ni själva som lyckligast i studion eller på scen?

August: För mig är det delat ... jag har mina highs på båda ställena. Skulle nog dock säga att ett riktigt bra gig slår det mesta. Vad säger du?

Alva: Det är svårt att säga, det beror helt på vad jag är i för sinnesstämning och vad det är för stämning på stället. Jag får lätt ångest-påslag dagarna innan spelning på grund av allmän oro för att saker ska gå fel. Men om är ljudet bra och min röst är i form så känns allt svinbra när jag väl är på scen.

Men det är också underbart att sitta i studion med August och Daniel och stacka stämmor.

Vad betyder julen för er?

Alva: Att få vara med sina nära och kära. Det är inte alla som får vara det, kan vara det eller ens har någon.

August: Det är någonting man verkligen ska ta vara på.

Jag har förstått det att ni båda två är självuttalade julfanatiker. Vem är den största fanatikern?

August: (Skrattar) Jag skulle säga att Alva är bra mycket mer julälskare än mig ändå. Hon kan dra på julm-usiken i September redan, älskar pyntet, stöket, och så vidare. Jag gillar mest myset och allt det familjära.

Alva: Ja, jag är en sån människa som har en kanske lite ohälsosam julbesatthet. Växte liksom aldrig ifrån den där magikänslan som man hade runt jul när man var liten. Nuförtiden försöker jag dock vänta med jul-musiken så länge som möjligt, så att man inte hinner tröttna.

Men ja, förr om åren började jag längta efter julen så fort sommaren började lida mot sitt slut.

Hur ser julen ut för er i år?

August: Allt är ganska oplanerat än så länge faktiskt ... (skrattar)

Ge bort eller få julklappar?

August: Ge bort. Men inte för många!

Om The Endorphins var en maträtt på julbordet. Vilken maträtt skulle ni vara då?

Alva: Man får inte ta en dryck istället? För det är vi som är julmusten, eventuellt med en skvätt rom i!

Eran tolkning av ‘This Christmas’ känns given på min spellista i jul. Vad saknas inte på eran?

August: 'It May Be Winter Outside' av Love Unlimited, 'Let It Snow' av Boyz II Men, 'Christmas Time Is Here' av Vince Guaraldi Trio, 'Hymn' av Salem Al Fakir, vilket kanske inte är en uttalad jullåt ...

Men den andas extremt mycket jul!

Alva: Och 'Merry Christmas, Baby' av Charles Brown och 'Someday at Christmas' av Stevie Wonder.

Efter jul kommer nyår, vad har vi att se fram emot i The Endorphins-väg under 2019?

August: En ny EP som heter 'Sublime', ett riktigt endorfin-monster. Gästas av Lazee och med en gästprod-uktion av Sveriges bästa hiphop-producent Tommy Black, som annars jobbar med Kendrick Lamar, Ab-Soul med flera. Galet taggade är vi! Och efter det hade vi tänkt fortsätta släppa musik hela året.

Sociala medier:

Intervjuade av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com