The Audrey

Som intervjuade av redaktör Daniel John Johnsson den 2 februari 2017

Intervjun möter Henrik Lundholm från duon The Audrey för ett samtal om att skriva musik från hjärtat, olycklig kärlek och morgondagens singelrelease av 'Running Red Lights'.

Så eran första singel som duo släpps nu på fredag. Hur laddar ni upp inför släppet?
– Äntligen är det dags, vi är supertaggade. Vi laddar upp var och en för sig då Johan P-son täcker upp på västkusten och jag på östkusten. Det är viktigt att vi täcker av hela vårt avlånga land.

Jobbar ni även på olika håll annars?
– Det varierar. Men i och med avståndet är det vanligt att en av oss får en idé som vi spelar in och skickar till den andre. Om vi känner att det finns något att bygga på bokar vi in sittningar över skype där vi bollar idéer för fullt. Men självklart reser vi också till varandra och har ”writing sessions”.

Där vi dunkar på med så mycket kreativitet som möjligt.

Visst var P-son ursprungligen tänkt att skriva låtar till dig som soloartist?
– Han har alltid varit en duktig låtskrivare och det började med att han skrev en låt där han ville ha min röst på refrängen. Efter det så började han att skriva allt mer låtar där han tänkte att jag skulle sjunga och sen fortsatte det på den vägen. Från början var det så att han skrev låtarna och jag sjöng dem.

De senaste åren har vi hittat ett bra samarbete där vi tar hjälp av varandra ...

Kände ni varandra innan han nådde ut till dig?
– Vi lärde känna varandra i sjuttonårsåldern via gemensamma vänner. Under en förfest tog han fram git-arren och jag började sjunga med. Efter det började vi hänga mer tillsammans och allt som oftast satt vi och jammade. Brukar säga att det var P-son som hittade och skapade mig (skrattar)

Hur slutade det istället i att det blev en duo av er två?
– Det var väl i höstas vi sa att vi borde göra en duo av oss. Det kändes helt logiskt då vi är tajta och arbetar så gött ihop. Båda två kände oss mätta på att vi endast skrev till mig som ”Henrik Lundholm”.

Och det blev som en nytändning, efter att vi bestämde att bilda The Audrey har vi varit extremt effektiva i låtskrivandet och har nu ett gäng goa dängor på gång. Vi har flertalet nyskrivna som nu myser på lagret.

Vad är det i symbiosen som gör att ni som duo höjs upps några steg extra?
– När man skriver musik ensam så får man ju alltid musiken och texten precis som man själv vill. Ingen som kommer med synpunkter och allt blir ganska behagligt. Svårigheten med att jobba ihop med någon blir då att försöka komma in i samma tankebana och i slutändan ha samma syn på hur låten ska låta. Det som vi märkte direkt när vi började ihop var att vi knappt behövde tänka på detta. När någon av oss presenterar en idé så förstår den andra oerhört fort vad tanken med låten är.

Detta gör att vi kan jobba mer effektivt och med färre konflikter. Sen är det ju såklart ett stort plus att vi gillar samma typ av musik och har från början haft samma grundtanke med den musik som vi vill skapa.

Ni kombinerar pop och rock på ett snyggt sätt. Är 'Running Red Lights' talande för ert sound?
– När vi skriver våra låtar så brukar vi inte ha något speciellt sound i åtanke, utan vi tänker mer på hur vi vill att låten ska upplevas när man hör den för första gången. Den musik vi skapar bygger på melodier. Vi lägger extremt mycket tid på våra melodier och brinner verkligen för det. Vi vill att vår musik ska kännas ända in i själen och det gör vi genom att skapa melodier som kroppen inte kan motstå att tycka om. Soundet brukar växa fram under tiden vi sitter i studion.

Däremot är vi extremt nöjda med 'Running Red Lights' som helhet.  Vi tycker allt i låten är i topp, såsom text, musik, och feeling. vilket också är ett krav som vi har på oss själva när vi skriver vår musik. Det är alltså mer en specifik känsla vi strävar efter än ett specifikt sound.

Hur skulle ni då beskriva låten känslomässigt?
– Vi skulle säga att låten förmedlar en otrolig känsla. En känsla av uppgivenhet och desperation. Vi tror att många kan relatera till både känslan och texten då flesta någon gång upplevt det låter handlar om.

Vilket är?
– Den handlar om något så klyschigt som olycklig kärlek. Den handlar om den förtvivlan man upplever när man förlorar någon eller något man älskar och hur man verkligen brinner upp inifrån. När vi säger ”någon eller något” så menar vi att texten kan appliceras i olika sammanhang.

Den är alltså inte så konkret att det bara behöver handla om två människor som älskar varandra.

Men den kom faktiskt ur någonting självupplevt?
– Ja, låten är skriven när Johan var ordentligt nere i skiten. Han blev dumpad av sin flickvän och jag förklarade då för honom att han borde skriva ner allt han känner. Johan tog mitt råd och började krita ner det som dök upp i huvudet vilket mynnade ut i 'Running Red Lights'.

Är det så ni alltid  vill närma er låtskrivandet?
– Ja, precis. Vi tror att om man vill förmedla känslor med sin musik så måste det komma från hjärtat och det är därför allt vi skriver på något sätt är kopplat till egna upplevelser eller känslor.

Även om ni inte är ute efter något speciellt sound. Finns det ändå kanske specifika influenser?
– Absolut. Ett av våra favoritband är The Script ... vi önskar att vi gjort deras 'Breakeven'. Det är ett band som vi båda håller extremt högt. Vi såg även Miike Snow på Trädgårn Göteborg 2011. Sedan finns det andra band som influerat så som Kent, Jimmy Eat World, Switchfoot, The Afters och Coldplay.

Första kändis-crushen?
Spice Girls-Emma! Johan gillar Britney Spears, Hit me baby one more time!

Blir det någon releasespelning för Running Red Lights i samband med släppet?
– Det kommer att bli någon form av premiärspelning men det är inget specifikt datum satt än. Premiär-spelning hägrar! För tillfället är vi inne i en skrivperiod men vi har ett antal bokningar framöver. Man kan följa oss på vår Facebook-sida där vi uppdaterar om när och var vi kommer att spela.

Finns det någon drömspelning?
– Vi båda är som sagt stora fans av The Script och vi vet inte hur många gånger vi kollat på deras live-spelning från Aviva Arena i Dublin, där de spelar för sin hemmapublik. Eftersom vi har våra rötter i Göteborg så skulle ett fullsatt Ullevi vara helt magiskt ...

Vilken har varit eran mest minnesvärda spelning hittills?
– Spelningarna vi hade i Svensktoppen nästa 2015 var feta. Vi lyckades vinna regionsfinalen med bidraget 'Stranger' där så det var fett.

Med den officiella debuten för The Audrey ute imorgon. Vad är det som driver er så här tidigt in?
– Jag diggar hela ”underdog”-grejen. Att lyckas trots att alla odds är emot en. Det är häftigt att se. Johan blir nog inspirerad av människor som väljer att göra det som de älskar. Även om mycket talar emot dem och de kanske inte borde göra det så kör de på för att de brinner för det. Som artister är vi väldigt nog-granna i både produktion och när vi spelar live. Eftersom vår musik bygger på så många komponenter så behöver varje detalj vara perfekt för att vi ska vara nöjda ...

Ambitionerna är att vi ska försöka höras så mycket som möjligt. Det hade ju varit fantastiskt kul om folk skulle gilla 'Running Red Lights' och att vi på något sätt kunde beröra med låten. Det hade varit en dröm. Sen ska vi självklart fortsätta att skapa ny musik, eftersom det är det vi brinner för mest.

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com