Terrian Bass

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 17 december 2019

A christmas star is born. Mitt i den kristna musikfållan i Memphis möter vi amerikanska sångerskan Terrian Bass. Hon har tagits under TobyMacs vingar och sjunger nu i den bästa nyskrivna jullåten på år.

Det här är en på riktigt glädjande låt, som känns som hemma bland alla stora amerikanska julklassik-er. Jag tycker den har alla ingredienser för en tidlös jullåt. Hur var det i studion när ni spelade in?
– Tack så mycket, att vara i studion och spela in den här låten var upplyftande. Jag älskade alla känslorna och groovet i låten, det adderade bara ännu mer till min upprymdhet. Jag tror på att den här låten är en vä-nlig påminnelse om att julen handlar om Messiah för oss troende. Det handlar om att fira det med vänner och med familjen ... jag hoppas att den kan uppmuntra människor till att göra det.

Du sjunger ju tillsammans med hiphopartisten, producenten och låtskrivaren Toby McKeehan, kan-ske lite mer känd som TobyMac. Du är även en del av hans Diverse City Band. Hur fann ni varann?
– Att vara med i Diverse City har varit ett av mina bästa favorit gig någonsin. Ingenting har kommit nära det och jag har fått göra så många coola saker. Jag var inte säker på hur det skulle vara att vara den enda kvinnan i bandet, men jag har fått några storebröder, och TobyMac är en otrolig ledare. Han leder med Kri-sti hjärta och det sätt verkligen tonen för hur vi fungerar tillsammans som band. Och att vara signad till hans Gotee Records ... jag känner att det inte kan bli bättre än så här ... det här skivbolaget bryr sig verklig-en om sina artister. De gav mig tiden att utforska olika sound, för att ta reda på vem jag själv är som artist.

Jag är så tacksam till att ha dem. De är familj. Innan jag träffade Toby träffade Jill, min manager, och jag en som heter Mr. Terry, som jobbar i samma grannskap som jag växte upp i, och han hade en kontakt till Tob-y's manager. Han sa att när vi ville ta kontakt, så skulle han vara glad att föra samman oss.

Han gjorde det, vi träffades, och resten är historia.

Minns du den första låttexten som du skrev?
– Jag kommer inte ihåg de första låttexterna jag skrev ... men vad jag minns är att de inte var så bra.

(Skrattar) Så jag glömde av dem medvetet.

När är du som mest kreativ?
– Jag är mest kreativ när jag inte tvingar fram det. Att tillåta utrymme för heliga anden att inspirera text.

Och den kreativiteten är avgörande för mig.

Du är ju, som du säger, väldigt troende själv. Vad har kyrkan betytt för dig, och då inte minst för dig som artist, var den en del av hur du blev intresserad av musik och hur musiken fick blomma fram?
– Kyrkan har spelat en enorm roll i mitt konstnärskap. Så mycket av det jag har har lärt mig i kyrkan und-er åren har spelat en roll i vem jag är idag som en artist.Det handlar inte bara om en "bra" låt utan om jag le-ver ett liv som min Elohim kan stå för. Jag tror att kyrkan har visat mig att ... mer än att för mig vara en artist ... att jag är säker på att jag är grundad i Kristus och aktivt följer honom. Kyrkan var där jag upptäc-kte att jag ville bli sångerska ... jag fick reda på att min gammelmormor hade bett för att alla hennes barn-barn skulle få musikaliska gåvor ... de flesta av oss har det. Vi är verkligen ett uppfyllande av hennes böner.

En av orsakerna till att jag frågar är för att du ju även är förespråkare för en ideell rörelse som heter Angel Street Memphis. Hur blev du en del av det och vad kan du berätta om det syfte ni står för?
– Jag blev en del av Angel Street i mitt sista år på gymnasiet. Jag träffade Jill, grundaren och som nu även är min manager, som frågade om jag ville vara med i en kör med bara tjejer. Jag tyckte det lät som en bra idé. Herren tog det och gjorde det till något mycket större än vi hade kunnat föreställa oss. Nu är kören en idee-ll organisation på heltid. Vi försöker föra in konsten till områden som andra inte ser. Nationellt håller kon-stformerna på att förlora finansiering. Det är så många ungdomar utan tillgång och resurser till konsten.

Angel Street gör allt det kan för att stå framför unga damer här i Memphis.

Är du själv inspirerad av många olika artister?
–  Ja, jag är så klart inspirerad av andra artister. Jag älskar musik så mycket, så när någon utmärker sig in-om musiken blir jag omedelbart ett fan. När jag var yngre inspirerades jag av MaryMary, Kirk Franklin och Alicia Keys. Nu är det en variation. Det handlar mindre om artister, och mer om soundet och känslor.

Så vilka är några av dina egna favorit jullåtar?
– Några av mina favorit-jullåtar är 'Someday at Christmas', 'Come Thou Long Expected Jesus' och 'O Come O come Emmanuel'. 'Someday at Christmas' är en väldigt hoppfull låt, den minns alla de som har det svårt, de som lever ett svårt liv ... den hoppas på andra tider. Jag tror att de två andra låtarna representerar den bibliska uppfattningen om att hoppas på bättre dagar. Israeliterna som då väntade på Messias födelse.

Nu väntar vi på hans återkomst. Att föra hans kyrka hem. Att återuppbygga Jerusalem.

För att göra himmel och jord helt ny ... vi väntar.

Hur var barndomens jular hemma i Memphis?
– Jul här i Memphis var alltid kul när jag växte upp. Jag har alltid älskat att få vara med min familj. En av de viktigaste ingredienserna som vi alltid brukade se till var att skratta tillsammans. Skratt är en bra me-dicin, helt klart. Det spelade ingen roll hur tuffa dagar vi hade haft eller hur tufft det året då hade varit.

När vi skrattade tillsammans gjorde det alltid på nåt sätt så många saker bättre.

Ett av mina bästa julminnen är när min kusin och jag brukade gå över till min mormors hus varje år på kv-ällen före julafton. Vi brukade säga till henne att vi var där för att hjälpa till med att baka kakorna.

Men vi var verkligen där för att äta upp all glasyr.

Det är jultid men vi närmar oss också slutet av det här året. Och vilket fantastiskt år det har varit. Hela TobyMac-grejen, två helt egna singlar inte minst dina fantastiska scenframträdanden ...
- Jag är mest tacksam för hur Gud har rört sig i år. Det har varit ett år där jag behövt lite på hans plan och timingen för min musik. Att uppskatta hur detaljerad han är. Han har gjort sitt för mig och jag vet det.

Kan vi hoppas på din tredje singel nästa år?
- Ja, ni kan hoppas på en tredje singel ... kanske några andra saker också.

Det blir en lång turné med TobyMac med. Det ser du fram emot?
– Jag ser fram emot nästa turné av några olika anledningar. Min man kommer att komma ut på vägen med oss och så är turnén även längs västkusten. Så två av mina favoriter. Vad mer skulle jag kunna begära?

Vad har varit din mest minnesvärda stund på scen så här långt?
– En av mina mest minnesvärda stunder uppe på scen är när jag får höra alla lyfta upp sina röster för våran kung. Det är för att det finns så mycket styrka när kroppar är i enighet, i ett ackord. Att tillbedja i ande och i vår sanning. Det är mäktigt. Gud rör sig och hans ande svävar ... då är jag så tacksam.

Skulle du komma till Skandinavien?
- Jag skulle absolut komma till Skandinavien. Det skulle vara en ära.

Vad är allt du behöver i jul?
- Allt jag behöver i jul är att få åka iväg till New Orleans med min make och med min svärmor ...

För att vara med deras familj där. Vi är så glada över att få se dem.

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com