Tale the Rapper

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 20 juni 2017

Intervjun möter Stockholmsbaserade rapparen Tale the Rapper i ett samtal om en utspårad natt i Los Angeles, känslan ett riktigt bra beat ger och senaste singeln 'On the Run'.

Är nya singeln 'On the Run' något att gå på vad gäller hur din kommande platta kommer låta?
- Det kan man säga. Kollar man tillbaka på tidigare låtar jag släppt kan det uppfattas som att de är väldigt seriösa och allvarliga. Jag vill komma ut med en ny sida som är mer lekfull där man märker hur roligt jag har när jag skapar låtarna. Jag har gått igenom flera namnbyten sedan min start då många år enbart varit för att utveckla mig själv och jag har insett allt eftersom att saker jag släppt tidigare år låter hemskt, helt ärligt. Vid vissa tillfällen har jag velat starta om på nytt. Nu känner jag att har hittat mig själv. 

'Tale the Rapper' sammanfattar mig som person och artist på ett bra sätt.

Albumet är jag just nu lite försiktig med att prata för mycket om. Jag kan berätta att det kommer bli en samling låtar som speglar mig som artist och var jag är i nuläget ... år 2017. Det kommer vara ljust, mörkt, experimentellt och nyskapande. Jag vill inte låsa in mig i ett fack av att vara en viss typ av artist.

Detta kommer höras.

När var dina första musikprojekt?
– Jag började skriva dikter innan jag började skriva låtar. Sedan tog det ganska lång tid innan jag valde att spela in någonting. Det som fick mig att inse att rapmusik faktiskt var någonting helt överväldigande var Eminem med låten 'Stan'. Sedan dagen jag hörde den har jag velat skapa musik ...

Du har varit ganska mycket utomlands. Vad tycker du om rapscenen här hemma i Sverige?
- Den utvecklas hela tiden och nya artister dyker upp som är riktigt talangfulla, jag tycker rapscenen i Sverige är väldigt intressant. Det jag tycker saknas i delar av den svenska scenen är mix av genrer i låt-arna. Jag älskar hiphop men jag älskar också andra typer av musik. För att ge ett exempel känns det inte som att det är många rockband som skapar musik med rapartister.

Men det finns fler möjligheter i andra länder eller?
-  En bra raplåt kommer i oändligt många format i min värld. Jag kan få gåshud och bli helt lyrisk av en melodisk downtempo-rap men också helt extas av en snabb rap med riktigt bra flow. Det absolut viktigaste om man nu måste koka ner det tror jag kommer till takten och sättet man levererar det på. Man kan säga en sak på tusen olika sätt. Vissa sätt känns helt klart mer i hjärtat än andra.

Jag har jobbat med en del lokala artister såsom Tolchock Maltjik, Helno och Kristian Nygren. På den internationella listan kan jag hittills bara säga The Jokerr. Några av de artister jag verkligen skulle vilja göra ett samarbete med är bland andra J.Cole, Jon Bellion, Nick Brewer och Young M.A. På hemmaplan skulle jag gärna vilja göra ett samarbete med Chords, Mwuana och Allyawan.

Jag tror att 'min artist' kombinerat med alla dessa skulle kunna skapa någonting fantastiskt.

Vilka namn kommer vi höra talas om längre fram tror du?
– Jag tycker man ska ha koll på Snow tha product och Nick Brewer om man gillar rap. Självklart ska man också ha koll på Tale the Rapper ...

Har du spelat något utomlands också?
- Jag har spelat utomlands vid ett flertal tillfällen, bland annat Norge och Nederländerna. Mitt mest min-nesvärda gig var i Nederländerna. Det var en publik på cirka hundrafemtio personer i en ganska liten lokal. Det var mörkt, varmt och trångt. Det var inte förbjudet att röka inne på stället så många stod och rökte marijuana och några drack öl. I ett försök att få igång publiken bad jag alla skåla och ta en klunk ...

Betydligt färre människor drack öl vilket ledde till en ganska tråkig respons. Jag bad då alla istället ta ett bloss vilket gav grymt bra resultat. Alla kom igång och blev lite mer enade som publik. En person kom fram till mig och sa att jag också var tvungen att vara med på detta tillsammans med dom. Alla ögon på mig och jag röker inte, vad ska jag göra? Utan längre tid att tänka var jag tvungen att bonda med publiken!

Vilket jag gjorde. Vilket kanske inte var det bästa att göra när man inte är van och ska ha en fyrtiofem mi-nuter lång spelning. Trots detta gick allt fantastiskt och det blev en av de roligaste spelningarna nånsin.

Blir det nya spelningar i samband med singelsläppet och albumet när det släpps?
- Framöver hoppas jag få till några spelningar under sommaren, och efter. Stort fokus har legat på att få till mina låtar och jag har tyvärr varit dålig på att kontakta arrangörer. Släppet av singeln 'On The Run' firades istälelt på det enda sättet låten gör sig sin rätta ... grillning med nära vänner som avslutades med en stor fest och allsång, till vilken låt misstänker jag att ni förstår.

'On the Run' kom ur något av en utspårad natt?
- Tanken till låten föddes en morgon i juli förra året. Jag och en vän hade kört över niohundra mil igenom USA från västkusten till östkusten. Efter extremt många intryck, upplevelser och galenskaper avslutades resan i Los Angeles. Vi gick ut på en pir och tog närmsta stället som kändes bra, vilket hette Baja Sharkeez. Efter många öl, shots och drinkar var jag minst sagt inte i mitt bästa tillstånd. Värt att tillägga kan vara att vi hade festat i stort sett varenda kväll i trettio dagar.

Jag tänkte att jag skulle gå tillbaka till hotellet som låg över en timme bort, men halvvägs insåg jag att jag inte orkade gå längre och klättrade upp på ett privat hustak för att få sova någonstans säkert. Vid denna tidpunkt var klockan runt fem på morgonen och jag somnade ett par timmar och vaknade småberusad och solbränd. Ångesten sköljde över som en kall dusch. Sedan insåg jag att det här faktiskt är definitionen av livet för mig. Inte specifikt detta scenario, men snarare att uppleva saker och göra saker man i vanliga fall inte är med om. Att vara lite galen. Jag älskade livet helt enkelt.

Trots en av de värsta bakfyllorna i historien. Denna känsla ville jag fånga i en låt.

Låten handlar om att bli full och sova på hustak?
- Låten handlar om känslan att vara fri. Att man inte behöver så mycket egentligen utöver att få uppleva och se saker. Att ta sig utanför sin vardagliga bubbla och se någonting helt främmande. Världen är en fan-tastisk plats. 'On the run' handlar inte om att springa från någonting utan snarare att jaga någonting.

En känsla, frihet.

Var spelade du in?
- Låten spelades in i min privata studio i Stockholm.

Blir det någon musikvideo till 'On the Run'?
- Det kan komma en musikvideo. Jag har bollat lite idéer med några som kan förverkliga dessa, så utan att garantera någonting vill jag säga att det ser lovande ut.

För att ändå försöka älta vad det går om albumet. När tror du hela skivan släpps?
- Just nu försöker jag bestämma antal låtar och vilka av de klara produktionerna jag har som ska få hamna på denna. Jag vet att jag kommer behöva göra fler låtar, vilket är extremt svårt att ge en prognos på. Utan att lova för mycket skulle jag säga att albumet kommer vara färdigt innan året är slut.

Förhoppningsvis har vi även hunnit släppa och gjort allt förarbete för detta.

Blir det fler låtar av slaget 'takinspirerade'?
– I och med att den musik jag lyssnar på är inom väldigt olika genrer finns det ingen specifik influens skulle jag påstå. Mina influenser är snarare ett hopkok av en massa olika genrer, en massa olika artister och fra-mför allt vad jag själv tycker är bra. Det kanske låter klyschigt, men allt inspirerar mig verkligen. Det kan vara en känsla ett beat ger eller det kan vara en dag i sängen.

Det kan absolut vara att vakna upp på ett hustak och hata sig själv ...

Annan musik och upplevelser är det absolut viktigaste bränslet för min kreativitet och min inspiration.

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com