SVEA

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 21  februari 2020

Pophopp, popsensation, popqueen. Kärt barn har många namn. Nu släpper SVEA nya låten 'Numb' ihop med den italienska duon Merk & Kremont. Bara början på vad som kommer bli ett stort musikår.

Från framgångsrika danskar till framgångsrika italienare, du har ju nu på kort tid jobbat med många spännande människor, och egentligen lite överallt. Och just nu är det alltså med den platinumsäljan-de duon Merk & Kremont, även italienska Ernia är med, det finns sämre sätt att börja ett år på. Även, och kanske inte minst, för dom! Men hur blev det att du började jobba så här på 'Numb' med de tre?
– Merk & Kremont hörde av sig till mig och frågade om jag vill göra en låt tillsammans med dem och hur kunde jag svara nej? Killarna är grymma och vi båda älskade 'Numb' redan från första gången vi spelade in den. Det var killarnas idé att kolla om Ernia ville lägga en rapp och när han skickade första utkastet var det tydligt för alla att han skulle va feature på låten. Det har varit väldigt kul att göra 'Numb' ihop ...

Och jag är väldigt taggad på att släppa den. 

De var även förbi och spelade in en musikvideo?
– Ja precis, musikvideon spelades in här i Stockholm. Jättekul att få spela in i staden jag växte upp i. 

Vad vill du ha ut av ett samarbete, oavsett om det rör sig om en feature eller nått mer kollaborativt?
– Mitt största fokus är alltid musiken. Så även om det är ett samarbete eller en feature så vill jag verkligen älska låten och att den går ihop med det jag står för. Sen tycker jag också att det är väldigt kul att få dela glädjen av att skapa en låt och att släppa den tillsammans med andra.

Finns det något mer stort drömsamarbete? Kan redan ha skett ...
– Jag hade älskat att få göra något med Rihanna, Drake, Kehlani, Tove Lo, och så vidare.

Listan är lång! (skrattar)

Du representerar kanske, vill jag säga, en ny generation av kvinnliga artister som slår in nya dörrar och som säkert kommer inspirera många, och då inte bara tjejer, utan alla, att kanske våga vara mer öppna och kreativa. Vilka, eller vad, inspirerades du själv av på samma sätt hemma i flickrummet?
– Jag lyssnade väldigt mycket på svensk musik och svenska artister när jag var yngre ...

Så som Robyn, Veronica Maggio och Tove Lo.

Så de har definitivt inspirerat mig som liten. 

Du skrev faktiskt din första låt ganska sent?
– Ja, det gjorde jag. Jag började skriva musik för första gången 2018. Jag har ju absolut försökt skriva när jag var ännu yngre men aldrig riktigt lyckats få fram något! (skrattar) Så när jag väl började "på riktigt" så insåg jag hur mycket jag brinner för det och vad skönt det är att kunna uttrycka sig genom att skriva.

Att skriva musik och inte bara sjunga den. 

På ytan kan man tolka 'Numb' som en ganska sexig poplåt, kanske om ett one night stand?
– Ja, precis. 'Numb' handlar om att gå hem med ett one-night stand. Det enda är att man hela tiden gör det på sina egna villkor ... och snarare har övertaget ... då man vet att hen gärna vill gå hem med en. 

Just kvinnors sexualitet har blivit ett tema för dig. Hur blev det så ... vad är det med sex?
– Det var väl egentligen inget jag tänkte att jag "skulle" skriva om innan, det kom bara naturligt. Jag har växt upp i en generation där det pratas väldigt öppet om sex och sexualitet och tabun kring den är inte län-gre lika stark. Sen när jag väl började släppa låtar som rörde ämnet insåg jag att yngre tjejer och kvinnor kände styrka i det och jag antar att det är det som fått mig att fortsätta.

Min dröm är ju att folk ska kunna relatera till min musik.

Och att den ska få folk att må bättre.

Det blir ju ofta mycket fokus på det negativa och kring dina låtar har det ... kanske ändå ... framföra-llt varit många män som tyckt till. Men responsen från yngre tjejer och kvinnor har varit positiv?
– Jag har bara fått positiv respons från unga tjejer och kvinnor. I alla fall den responsen jag hört (skrattar)

Vilket så klart gör mig jätteglad. Som sagt så är det hela poängen med min musik ...

Jag vill att folk ska kunna relatera och känna styrka.  

Jag tror jag läste någonstans, i någon tidigare intervju, att du kan känna att du har lätt för att vara öppen med dina åsikter men att det kan vara svårare att öppna upp sig vad gäller egna känslor. Var hamnar just ditt låtskrivande kring sex här ... kan du vara mera "filterlös" när du skriver på en låt?
– Jag är nog ganska filterlös som person också, jag har väldigt lätt för att prata öppet om bland annat sex ju-st för att det är en sån naturlig sak. Sen har jag svårare för att prata om djupa känslor och svåra stunder i mitt liv jag fortfarande bearbetar. Det jobbar jag hela tiden med att försöka få in i min musik också.

Men just nu är det detta jag gillar att skriva om och detta som får mig att känna mig stark.

Tycker du själv att det är så provokativt egentligen?
– Att skriva om sex? Nej, det tycker jag inte. Det är supernaturligt och ... nästan ... alla har det.

Du var ju bara arton år när du slog igenom och det är fortfarande inte allt för länge sen. Men du har på kort tid spåtts som "vårt nästa pophopp", "ett popfenomen" och jag tror till och med att "pop-queen" har förekommit lite. Hur är det att vara i den här tiden med såna lovord. Går det ens att ta till sig?
– Jag har jättesvårt att ta till mig sånt men jag blir så klart jätte jätteglad. Detta är min största dröm och jag jobbar stenhårt varje dag för att nå den och kunna få göra det här så det uppmuntrar absolut.

Att höra att folk gillar det jag gör och tror på mig. 

Är det viktigt att ha bra människor runt dig nu?
– Jag skulle säga att det nästan är det viktigaste. Mina människor jag jobbar med är de jag kan komma till när allt känns hopplöst, de som låter mig drömma stort, de som ständigt pushar mig till att göra bättre och bli en bättre version av mig själv. Sen gör de också resan så himla mycket roligare.

Vad för musikaliska referenser har du idag ... vad ligger allra närmast hjärtat?
– Jag älskar soul och RnB och kommer nog alltid influeras lite av det annars lyssnar jag väldigt mycket på Rihanna, Kehlani, Robyn och Tove Lo. De inspirerar min musik både musikmässigt och textmässigt. 

Inga influenser ur ditt grekiska påbrå?
– Nja, det skulle jag nog inte påstå. Jag lyssnade lite på grekisk musik när jag var liten ...

Men  det var inget som fastnade riktigt. Men vem vet?

Det kanske är något jag finner inspiration från i framtiden. 

Gillar du att stå på scenen?
– Det är bland det bästa jag vet! 

Något särskilt fint minne?
– Ett av mina favoritgigs var i somras när jag spelade på en festival i Danmark. Fem minuter innan jag sk-ulle upp på scenen stod tre pers framför scenen men trettio sekunder in i setet var det helt fullt och folk stod och sjöng med till alla mina låtar. Jag blev nästan helt tårögd, det var verkligen ett minne för livet. 

Kan vi hoppas se dig mer på scen nu under året?
– Ja, det kan ni. Jag hoppas även att jag kan giga ännu mer i Sverige i år. 

Jobbar du på att släppa mer musik också kanske?
– Ja, det gör jag! Jag sitter i studion flera gånger i veckan och skriver nytt och skriver klart gamla låtar.

Massa ny musik kommer komma i år!

Hur långt bort tror du ett album är?
– Jag satsar på att släppa mitt debutalbum 2021. Men en EP till kommer komma innan.

Några sist ord innan vi lyssnar?
– Hoppas ni älskar den lika mycket som jag!

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson
Fotograf: J. Pettersson

danieljohn@intervjun.com