Svart katt

Som intervjuade av redaktör Daniel John Johnsson den 24 november 2017

Med sitt senaste släpp etablerar sig Svart katt som svensk punks mest intressanta band med melankolisk, intensiv och och catchig poppunk. Sångaren Johan Lonegran svarade på lite frågor om släppet.

Vi lyckades inte riktigt pricka in den här intervjun lagom till släppet förra fredagen ...
– Vi såsade med det här så släppet har ju redan hänt. Vi laddar för gig på lördag med TV-kvällar i alla fall.

Till skillnad från eran första EP så är ni signade med det här släppet. Hur har det gjort skillnad?
– Vi började skriva låtar direkt efter att vi var klara med den första EP:n men mer intensivt månaderna innan vi spelade in. Så från förra hösten någon gång började vi arbeta på den. Skillnaden är mest att vi haft någon mer som jobbar för att få ut det och det har varit grymt.

Inspelning, videor och sådant har inte varit någon skillnad utan vi har kört på som vi brukar. 

När drogs Svart katt först igång?
– Det var när jag flyttade till Stockholm och mötte upp Robin som vi började prata om det, år 2014. Sen frågade vi om Micke ville vara med och drog igång på allvar hösten 2015.  Det är väl någon sorts punk med poppiga melodier vi gör. Inte så viktigt vad det ska kallas för oss.

Finns det en bra punkscen fortfarande i Sverige? Ni spelar ganska mycket i Tyskland?
– Jo, den är väl bra. Det är många bra band och spelningar också. Vi har ju släppt 'sjuan' på tyskt bolag och det blir samma med tolvan nu. Det verkar som de diggar det. Vi var nere och spelade tre datum i slutet av oktober och det var grymt. Nu spelar vi på Debaser strand den 25 november, på Plan B Malmö 2 december och på Bar Brooklyn den 12 december.

Vad vill ni ge på scen?
– Vi vill att det ska vara bra nerv och intensitet ... vad nu det är?

Vilket har varit erat mest minnesvärda gig hittills?
– Nja, jag vet inte riktigt. Kommer inte på något nu.  Kanske Pustervik tillsammans med Hurula. Det var väldigt mäktigt. Men vi har haft många roliga. Vi tycker det är sjukt kul bara att folk vill boka oss.

Är alla i bandet involverade i låtskrivandet?
– Det är jag och Robin som skriver musiken. Texterna skriver jag fast Robin har skrivit ett par stycken också. I början gjorde vi oftast klart låtarna helt på varsitt håll innan vi repade in dem och justerade lite grann. Nu kommer vi kanske att göra mer grejer tillsammans i och med att alla bor i samma stad.

De låtar vi skrivit på sista tiden har alla tre varit mer inblandade i. Men det är väldigt blandat vad vi lyssnar på annars. Vi lyssnar mycket på helt andra grejer än det vi själva håller på med. Men när det gäller bandet och hur vi vill låta har vi varit väldigt överens hittills.   

Gillar ni samma låtar på eran egna skiva?
– Gillar 'Håller ett öga på varandra'. Micke gillar 'En sekund ett andetag' och Robin gillar 'När allt är över'.

Jag får nog instämma med Robin här. Vad handlar den låten om?
– Tycker texten förklarar sig själv egentligen men den handlar väl om att allt är tillfälligt och snart över och dem man är glad att man har i livet. Det är ju ett tema vi brukar skriva om ibland.

Vet inte riktigt varför ... vi är väl sentimentala kanske.

Men med andra ord är den skiljda musiksmaken i alla fall bekräftad. Det man kanske först och främst noterar när man lyssnar på albumet är att alla låtarna får sägas vara ovanligt korta?
– Vi har ingen regel om att låtarna måste vara korta men vi vill inte att något ska nötas ut och bli tjatigt. Så låtarna vi skrivit hittills har blivit rätt korta för att det är det vi tycker idéerna håller för.

'Håller ett öga på varandra' är väl längst med sina 2,45 minuter ...
– Ja ... den handlar om någon som jag är väldigt glad över att jag har i mitt liv och på min sida. Längden kom väl mest av att jag hade skrivit tre verser text och ville ha med allt.

EP:n ska också släppas på vinyl? Vart tar man sig för att få med sig ett exemplar hem till stugan?
– Bra ställen att handla den på kommer vara Rundgång i Malmö och Push My Buttons i Stockholm. Det är ju också svinbra ställen överlag. Annars kan man köpa den direkt av oss. Den har ju inte kommit än bara.

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com