Steve Howey

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 21 juni 2019

Den vanligtvis hårdföre Steve Howey (Sons of Anarchy) släpper garden i nya indiefilmen 'Making Babies'. En romantisk jordnära komedi om ett par som försöker mer eller mindre allt för att bli gravida.

Det var nog ingen överraskning för dina tre barn att du var på att göra en film som 'Making Babies'?
- (Skrattar) Det finns inte så många filmer om det. Särskilt inte om vi pratar om de människor som går ige-nom provrörsbefruktningar och allt som kvinnor måste injicera i sina kroppar för att ibland kunna bli gr-avida. Det kan vara väldigt mycket droger, hormoner och terapiprogram. Min tagline nu när jag marknad-sfört den här filmen har lite blivit "Det är roligt att göra barn, men det kan vara hårt ibland" ... och det stä-mmer verkligen för det finns miljontals par som går igenom vad karaktärerna i filmen gör. Par som verkli-gen lägger tiotusentals dollar för att kunna få en bebis. Det finns inte många filmer som handlar om det.

Om de människor som går igenom det vi adressar i våran film, varje dag.

Både den emotionella stressen och som du kan tänka dig alla ekonomiska hinder. Så ja, jag skulle väl gärna vilja säga att jag gör filmer som 'Making Babies' och att jag är stolt över att få visa upp de personerna.

Det är en lite otypisk roll för dig. Du spelar kanske vanligtvis lite mer hänsynslösa roller?
– Min karaktär är bara en vanlig kille som går igenom livet och vill starta sin egen familj. Jag ville verklig-en framhäva den här karaktären som en vanlig kille. En "Svensson" om man så vill. Karaktären var mer hel-ylle än vad jag vanligtvis får spela men jag kände bara att allt han stod för var hur mycket han brydde sig om sitt äktenskap och att lyckas stanna kvar i det. Det är definitivt hustrun av de två som hanterar det all-ra tuffa och stressiga i situationen ... som alltid när  man ska ha en baby ... en man är densamma både före och efter. Det är inte detsamma för oss. Han är bara en kille med en vacker fru som vill ha barn med han.

Men mannens situation är inte utan komplikationer, och han blir lite den allvarsamma medan hon är den som kanaliserar sina känslor med att se det roliga i det hela. Det kändes validerande att kunna se det så.

Det är ju inte det första temat man tänker sig för en rolig filmkväll?
– (Skrattar) Nej, men det finns en scen där jag har erektion också! Nej, men allvarligt, det finns så många sätt en historia som den här kan spela ut. Och vi berättar inte en melodramatisk eller tragisk berättelse, filmen blir aldrig för ledsam eller beklämmande utan för att visa på verkligheten det här paret går igenom var den kreativa möjligheten att spela på både dramat och komedin i situationen väldigt glädjande.

Det är en rolig, söt och kärleksfull liten romantisk film.

Eliza Coupe, som spelar din fru i filmen, bär lite oväntat som du är inne på den komiska sidan av er två. Medan din rollkaraktär å andra sidan, trots sin lättsamma hipsteraura, har längre till skrattet?
– Eliza är väldigt rolig som person och hon har definitivt mer av den komiska sidan i vår dynamik emellan våra karaktärer. Eliza var verkligen en stor anledning till varför jag ville göra filmen med. Hon är fantas-tisk. Hon är en väldigt rolig själ och väldigt cool. Hon är någon jag skulle vilja hänga med varje dag om jag kunde. Vi hade båda kul, men jag hade nog särskilt kul med Eliza. Eliza är underbar och väldigt vacker.

Jag tror även att regissören, som också skrev filmen, är att tacka. Han gjorde ett bra jobb. Humorn fanns i manuset. När man har en rolig person som skriver om en allvarlig situation kan det alltid bli bra komedi.

Skulle säga att den egentligen har lite av både och?
– Den har en fin ton! Den försöker varken aldrig romantisera det eller göra det för sorgefyllt. Det var ett nöje att jobba med regissören. Alla gjorde ett bra jobb. Som jag sa är jag definitivt stolt över att represent-era de människor som lever det här livet i den historia som vi berättar. Men det är väl också lite så att ...

Det är en film och jag hoppas att filmen kan vara en chans att bara få skratta åt allting.

Kunde du dra något ur ditt eget liv som förälder?
– Jag kunde känna empati med karaktären för jag har känt känslan av att vilja starta en familj. Som en pa-ppa och man kunde jag använda mitt egna sunda förnuft till att berätta den här historiens manliga sida, om den sorg och de svårigheter jag tror du eller jag kan känna när vi hanterar såna här saker ... eller i alla fall vad jag tror att en man skulle känna. Det är ett test för ens relation när man går igenom en sån här sak. Sä-rskilt tror jag att vi inte i lika stor grad klarar av att prata öppet om det. Vi dömer oss själva för hårt.

Det är en stolthet att få sin flickvän gravid, gärna omedelbart! Men så sker det inte! Det är samma för kv-innor självklart, men kvinnor har en annan kraft än vad män har, en styrka som en man bara inte har.

Det är nog vanligt att man börjar skylla på varann?
– Åh absolut, du går och ser en läkare och de berättar att det antingen är mannens eller kvinnans fel. Så kl-art skyller man på varandra. Men mer än någonting annat börjar man kanske klandra sig själv. Men det är ingens fel. Men det är en för hård sanning att få kastad i ansiktet. Bara att ta beslutet att man vill starta familj tillsammans och se alla möjligheter framför sig är ett stort känslomässigt beslut. Så att efter det hö-ra att det inte går eller att det kommer att bli svårt ... jag kan inte tänka mig det ... men jag tror alla skulle må bättre av att prata mer om det och vara mer stolta över att ha kunnat hantera det.

För det är ingen barnlek! (skrattar)

För oss var det lätt, med våra tre barn hemma var allt vi behövde göra att göra barn (skrattar) Men jag har vänner som gått igenom det och många bekanta har nått ut till mig efter jag gjort den här filmen och berä-ättat för mig hur mycket de kunde känna igen sig och relatera till den. Bekanta som jag inte hade en aning om att de hade försökt få barn under en väldigt lång tid. Men man håller det väldigt mycket för sig själv.

Jag kunde dra ur mina erfarenheter av att vilja ha min egen familj väldigt mycket. All den emotionella ån-gesten och alla förhoppningar. Som min karaktär skulle jag även vilja starta mitt eget bryggeri! (skrattar)

Var det någon speciell scen du tyckte om att göra?
– Jag måste nog då säga scenen där jag har stånd igen! Nej, jag måste säga att det var med Glenne Headly ...

Det blev hennes sista film?
– Ja, och jag tror att filmen alltid kommer ha en speciell plats i mitt hjärta på grund av det. Men det finns också en stolthet över att ha fått vara en del av Glennes sista film. Hon var en ängel, hennes själ var lika god som många av rollerna hon spelade. Hon var verkligen en beundransvärd person. Det var ett nöje att jobba med henne. Det är bittert att det slutade så, men det är en lyckoträff att ha fått vara i en film med henne. Hon var allt och så mycket mer än vad man kunde ha förväntat sig. Hon kommer alltid saknas.

Scenerna med henne i kyrkan tror jag var mina favoritscener.

För att avsluta på en gladare not. Vad väntar dig efter denna?
– Vi håller på att göra den tionde säsongen av 'Shameless' nu. Vi började faktiskt spela in den här månaden, en galen resa att ha fått vara med på och jag kan knappt tro att det snart är nio år sedan vi alla lärde känna varann. Har fått hänga med så bra människor och bara ha roligt. Vi skrattar ihjäl varandra varje dag. Jag är också med i en film som heter 'Stuber' som kommer ut den 12:e juli. Jag kommer vara naken i den med!

Och självklart så vill jag spendera så mycket tid med mina barn som möjligt.

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com