Stefan Karlsson

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 12 december 2016

Intervjun möter Stefan Karlsson, museichef på Arsenalen, för ett samtal om invigningen av deras nya spelhörnan och samarbetet med Wargaming för att ingjuta 'World of Tanks' med svenska stridsvagnar.

Till att börja med ... hur startas det ett pansarvagnsmuseum i Strängnäs?
– Det var från början en statlig utredning för ett antal år sedan, där man snabbt kunde se att Sveriges för-svar, som då var ganska stort, var på väg att krympa ihop till i princip ingenting och att det skulle vara en hel del kvar i det som försvinner. De satte igång att titta på det, hur vi bäst skulle bevara våran historia till eftervärlden. Det var då bland annat fråga om den här fordonssamlingen ... vad kunde göras av den?

Och det var då vi dök upp och från början sa att "Vi kan göra så här" och det var en idé som staten tyckte att "Ja, men det där låter vettigt". Så vi har ju då blivit en del i ett nätverk av museum över hela landet som alla visar sin respektive del av vår historia. Så vi visar då fordonsdelen. 

Jag antar att ni då "från början" också redan hade något att komma med?
– Vi hade ett gammalt museum innan, ett museum som stängde 2009. Så vi flyttade också allt som fanns där hit upp till Arsenalen med hjälp utav försvarsmakten, vi ställde in det här, byggde upp på nytt och invigde 2011. Så det är ett samarbete med staten som har pågått under en längre tid.

Även om vi på bara några år lyckades åstadkomma någonting som de flesta trodde var omöjligt.

Självaste Carl XVI Gustaf var här på invigningen?
– Det var stort! Och framförallt så gjorde det väldigt mycket tror jag. För då fick det liksom en status på ett helt annat sätt. Därför att när kungen kommer då är det nånting ... det är inte bara vilket "bygg-påhitt" som helst. Utan jag tror att det nog bidrog till att hjälpa oss att komma på kartan på ett sätt.

Både lokalt och regionalt!

Hur många pansarvagnar har ni här i samlingen nu?
– I museet här inne har vi ungefär sjuttiofem fordon utställda. Men vi har 375 totalt. Men det är då väldigt många dubletter. Vi har väl kanske ytterligare hundra unika fordon som vi skulle kunna ställa hit. Då och då roterar vi så att det blir lite utbyte.

Byter ni ofta?
– Det rör sig lite då och då, men det händer att besökare kommer hit och blir lite besvikna ...

"Men har ni tagit bort den här?"
"Ja, tyvärr, den är borta nu. Nu står det något annat istället"


Så det rör sig hela tiden.

Vilken är den populäraste vagnen ni har? Den som liksom alltid måste stå framme?
– En jättesvår fråga att svara på, faktiskt. För det beror helt och hållet på vem som frågar. Mitt standard-svar brukar vara att om ni kan enas om vilken vagn som fattas, så ska vi ställa hit den.

Alla tycker olika och blir osams.

Är det framförallt entusiasterna som kommer hit och kollar på utställningen?
– Under sommartid så är det nog faktiskt mest familjer. Under den här perioden nu så är det främst äldre, det är många pensionärer och så. Folk jobbar och går i skolan så under vinterhalvåret är det en lite annan besökskategori än under sommaren. Men antalet unga familjer är ganska stort faktiskt.

Många som kommer hit från utlandet?
– Ja, vi har besökare från fyrtio olika länder ungefär, varje år. Dock så har vi svårt att räkna hur många det är för det är bara en del av dem som gör sig till känna ... det är de som kommer fram till kassan och som vi kan fråga var de kommer ifrån. Det är många som bara kommer in, stoppar i kortet, och pratar inte ens med en. Så vi vet faktiskt inte hur många det är. Men det är nog något tusental, två kanske, från utlandet.

När började ni arbeta med Wargaming för att ta svenska vagnar till 'World of Tanks' spelet?
– Det började för ett antal år sedan, när jag blev ihopkopplad med Richard Cutland på Wargaming. Det var av en annan museiintendent, som sa att: "Det här är en bra kille, prata med honom!" Så vi började att prata och hade väl haft kontakt lite sådär innan han ett par år senare kom med en fråga ..

En fråga om att ryssen ville komma hit och dokumentera vagnar. Och det var väl egentligen där och då som det här svenska trädet började komma till stånd. Och då var det ju ännu inte offentligt känt att det skulle bli svenska vagnar till spelet. Så vi har hållit det här lite hemligt om att de har varit här.

Hur gick det till när de kom hit?
– Vår bit i det hela har egentligen varit att de har kommit hit och varit här under ett antal dagar och mätt, fotograferat och, ja, varit "hands-on" på de fordon som vi har i museet och även med de vagnar som vi har i förråden i övrigt. Sedan har de också haft hjälp parallellt av killar vid riksarkivet. Killar som letat efter ritningar, dokument och sånt. Det här har pågått i så stor utsträckning som möjligt under två år, för att de då skulle kunna åstadkomma vagnarna till spelet. Sen har de också varit här vid ett antal andra tillfällen och haft filminspelningar och sånt, där det varit på tal om mer historiska dokumentärer och liknande.

Så vi har ju egentligen haft flera pågående samarbeten parallellt med varandra. Och det var ju under den här tiden som idén om en 'World of Tanks' spelhörna här också föddes. 

Att: "Hmm! Skulle man inte kunna göra nåt enkelt tillsammans?"

Har du spelat spelet?
– Nej (skrattar)

Oj. Hur kommer det sig?
– Jag har inte haft tid. Men jag har ju förstått att det är stort. Och det jag insett under resan är att de är väldigt seriösa i det de gör. Även om det är ett spel, det är ju för nöjes skull, så är det ju inte som vilken leksak som helst. Utan det ligger väldigt mycket seriöst arbete bakom. Sådant som andra kanske inte ser, men som vi ser, och där vi tänker att här kan vi hjälpa varandra, för de vill samma sak ...

Fast vi gör det bara på lite olika sätt. Vi visar upp vagnar på riktigt och de visar upp vagnarna i spelet. Men kunskapen bakom finns där i båda fallen, det är inte något som är påhittat, även om de inte till hundra procent kan få det helt verklighetstroget förstås.

Men det där handlar ju om balansen i spelet, har jag förstått.

Ni hade en stor invigning av den här spelhörnan. Vad fick besökarna som kom hit ta del av? 
– De fick ju då bland annat ta del av att få prova på de svenska stridsvagnarna på ett antal datorer, och det blev också en tävling där man kunde vinna fina priser, man fick även träffa på streamarna The Mighty Jingles och Circonflexes. Även Wargamings personal var här.

Så det var ett antal olika stationer som man kunde ta del av och träffa folk som man normalt sett kanske inte kommer i kontakt med. Och så fick man en goodie bag när man kom!

Folk älskar ju goodie bags. Vad innehöll den? 
– Man fick en specialdesignad tröja, just för det här eventet. Sen så fick man välja på lite olika grejer.

Det blev också lite bonuskoder till spelet och sånt.

Jag ser att ni säljer mini-modeller av 'World of Tanks' vagnarna. Kunde man hitta det i sin påse?
– Nej, något sådant kom det inte att bli. De är bara till försäljning, de är ju så pass skrymmande också. De vagnarna är ju förövrigt även ett samarbete som Wargaming har med dom här leksakstillverkarna, Cobi, för 'World of Tanks'. Där det också kommer att komma fler vagnar vartefter.

Blir det svenska vagnar då också nu när Sverige kommit till spelet? 
– Det kommer i ... jag menar, kanske! Det visar sig! (skrattar)

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com