Soldåd

Som intervjuade av redaktör Daniel John Johnsson den 8 juni 2018

Caspar Gi Camitz och Niklas Åkerlund i duon Soldåd fångar kanske inte helt upp 30+ hettan i sin vintriga musikvideo till sin senaste låt. Men det de missar i rekordvärme tar de igen med över en miljon streams.

Så vad är 'Som du sa' för en låt?

Niklas: Låten handlar om alla olika sätt att säga något på. 'Som du sa' känns ganska självförklarande när man lyssnar på den liksom, hur det är svårt att få sagt vad man vill och vad man menar.

I komplicerade relationer och sånt.

Bra pop har ju ofta inte bara melodierna utan också texterna och det känns som en styrka i era låtar. Vad brukar vanligtvis väcka en Soldåd-text till liv. Hur ser det ut när ni skriver?

Niklas: Oftast lägger Caspar fram någon melodi och text och så bygger vi från det. Vår producent Joakim Molitor är också en viktig nyckel när vi är i studion ... det är viktigt att allt flyter på när man är inspirerad.

Caspar: Niklas gnuggar med texter i soffan och jag experimenterar med melodierna framför prodden.

Har ni båda likartade influenser?

Niklas: Svår fråga! Alla är olika men typ allt som skapas kommer från en gemensam grund liksom. Vi är vänner sen långt tillbaka och har alltid softat och spelat musik tillsammans.

Caspar: Sen var det tillfälligheter som ledde till att Soldåd kom till liv.

Det är snart ett år sen som ni debuterade med 'Softar på Livet' som nått över 1 miljon streams?

Niklas: Det har vart både grymt och stressigt samtidigt. Många dörrar öppnas och möjligheter visar sig, med det kommer en del press. Men det är jäkligt inspirerande också. Det får en att vilja fortsätta skriva musik när folk lyssnar och uppskattar vad man gör på något sätt.

Caspar: Vi är ödmjuka inför siffrorna och är fett glada bara.

Niklas: Vi följer siffrorna noga när vi släpper låtar och försöker marknadsföra oss.

Allt som allt är ni snart uppe i två miljoner spelningar ...

Caspar: Helt fantastiskt. Ja, det är mycket press, men mest kul bara.

Ni har också släppt en musikvideo till låten som kanske inte helt klingar med 30+ värmen?

Niklas: Vi ville fånga den sista snön och reppa vårt fina landskap i vårsolen också! Vi har fått fett mycket kärlek på Youtube och vi ville visa vår uppskattning med lite sköna visuals till nya låten.

Jag upptäckte själv er med låten 'Änglagård' i höstas som man ju också kan passa att addera till ens spellistor så här när sommaren kommit med råge. Temat där var lite att se ljuset i mörkret?

Caspar: Kul! 'Änglagård' handlade fundamentalt om känslorna när vi förlorade en gemensam bror för ett par år sedan. Mycket verklighet kommer med åren och vi ville fånga det mörka ...

Niklas: Med ett positivt meddelande, på något sätt ...

Är singlarna ni släppt nu talande för vad kan vi förvänta oss av er framåt med?

Niklas: Också det en svår fråga, vi går inte in för ett visst sound, men vi fortsätter göra vår grej! Planen är att fortsätta släppa en rad singlar, ja, och sen så får man se vad som händer.

Caspar: Vi jobbar just nu på tre låtar som börjar bli klara, shanti.

Blir det spelningar nu i sommar?

Niklas: Vi kommer kanske köra ett par klubbspelningar och ett akustiskt gig i Stockholm. Men det är inget som är hundra procent spikat än så vi får återkomma på den!

Vi lirade live i vår hemstad samma kväll som vi släppte 'Som du sa' ...

Caspar: Det var en riktigt mäktig spelning.

Vilka är ni på scenen?

Niklas: Vi har bara spelat live ett par gånger och blandat akustiskt med våra originalproduktioner, så det har varit en blandad komplott med grymma polare när vi har kört.

Caspar: Det är grymt att köra live, men det tar upp otroligt mycket tid och fokus, så vi har inte fokuserat så mycket på det. Men har haft ett par grymma spelningar ändå.

Ett par ord till innan läsarna klickar på lyssna?

Niklas: Dröm stort.

Sociala medier:

Intervjuade av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com