Sofia Vivere

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 18 december 2017

Julen är här! Som alltid firar vi med högtidens bästa, hela veckan. Sofia Vivere är en 17-årig sångerska, pianist och låtskrivare från Örebro. Hennes debutår kröns nu med en julsingel.

Hur har året varit sen debuten i våras, hur skulle du sammanfatta ditt 2017 om du blickar tillbaka...
– Det har hänt väldigt mycket för mig detta år med både min egen musikalitet och artistkarriären. Jag har knutit många kontakter i år och 2017 har varit en stor lärande process för mig. Mycket fokus på sociala medier var till stor hjälp för att promota singeln 'You Were Right'. Sommaren var även fylld med repande och spelningar på bland annat Stallbacken, VOX-festivalen och Live at Heart.

'Oh, But Christmas' är den första singeln du släpper med Musichelp. Hur hamnade du där?
– Under Live at Heart festivalen ansökte jag om att få delta i ett seminarium där artister fick möta folk i musikbranschen. Jag var en av runt tio stycken som valdes ut och fick bland annat träffa Ulrika som jobbar på Musichelp. Efter mötet höll vi kontakten och Musichelp uttryckte att det hade intresse för att samarb-eta med mig som artist. Nu inleder vi det samarbetet med att släppa Oh, But Christmas.

Även om du blivit signad först nu gissar jag på att du haft musiken med dig länge?
– Min mamma sjöng för mig varje kväll från spädbarnsålder och genom hela min barndom. Musiken har alltså funnits med mig sedan jag kan minnas. När jag var liten brukade det gå ett trädgårdsprogram på TV och i slutet av varje avsnitt spelades 'Für Elise' i bakgrunden medan eftertexterna rullade.

Jag brukade titta på programmet för att lyssna till den låten i slutet. Mitt intresse för att spela piano började där. Jag frågade min mamma vad det var för låt i programmet och senare bestämde vi tid ...

Tid för min första pianolektion med en privatlärare.

Hur gick du vidare därifrån?
– Pianolektionerna fortgick i flera år och på sidan av har jag även fått många av mina pianokunskaper genom Youtube. Jag har gått på en musikinriktad låg- och högstadieskola där vi uppträdde mycket. I nian tog jag privata sånglektioner en termin. Jag gick sedan vidare till Rytmus musikgymnasium och jag studerar nu sista året där, på singer-songwriter linjen. Låtskrivande har blivit en otroligt viktigt del av mitt artisteri men det har först riktigt blommat ut de senaste två åren, när jag började gymnasiet.

Men mest har jag lyssnat mycket på duktiga sångare och sångerskor som Sam Smith och Ariana Grande och studerat hur de sjunger för att själv lära mig tekniken. Jag lägger mest fokus på rösten.

Både i övandet samt att jag oftast skriver låtar som är baserade på sång.

Är Sam Smith och Ariana Grande dina största förebilder?
– Ariana Grande, Christina Aguilera, Mariah Carey, Ed Sheeran, John Mayer är fantastiskt duktiga.

Men för det mesta fastnar jag för specifika låtar.

Vad är musiken för dig idag?
– För mig är musiken där och förgyller vardagen varje dag. Genom åren har det varit olika väldigt jobbiga saker jag gått igenom och jag har byggt upp ett starkt band till musiken då den alltid hjälpt mig i sådana svåra situationer. Jag har länge älskat musik mer än mycket annat men jag skulle ändå säga att jag har en ännu starkare relation till musiken idag än om jag jämför med tio-åriga Sofia ...

Många artister har inspirerat mig genom deras förmåga skriva musik som andra kan relatera till och det är sån musik jag också vill skapa! Jag önskar att lyssnaren kan känna igen sig i mina låtar.

Och känna sig lite mindre förvirrad och ensam i det jobbiga.

I slutet av sommaren kunde vi ju se dig i rutan under alla Idol-auditions. Hur var den upplevelsen?
– Att söka till Idol, kanske till och med främst då jag blev nekad, har varit en nyttig erfarenhet för mig. Jag hörde en av mina idoler Leonardo DiCaprio en gång berätta att han blivit nekad till hundra auditions inn-an han fick sin första roll, och jag tror att jag kom ut som en starkare person efter min audition. Jag fick se en del om vad som händer vid en TV-inspelningen samt att jag för första gången blev filmad med vetskapen att kanske över en miljon människor kommer se det som filmas ...

Jag träffade jättemånga härliga och begåvade människor i väntsalen.

Några som jag nu är Facebookvän med och vi håller kontakten!

Vad tyckte du om deras utlåtande?
– Utifrån vad juryn fick höra så tycker jag deras utlåtande var rättvist. Jag sjöng en egen låt utan att ha med mig ett komp-instrument och det tror jag var ett stort misstag. Låtens potential kommer inte fram utifrån endast en tjugo sekunders acapella version, speciellt inte för en person som aldrig hört låten förut. För övrigt blev jag väldigt glad när Anders Bagge sade att min talang står "skriven i stjärnorna".

Vad fick dig att vilja göra en jullåt nu så här tidigt i karriären?
–  Oh, But Christmas kom till förra året, låten är skriven för ganska exakt ett år sedan i samband med min skola Rytmus julkonsert. Jag satt och lekte med några ackordföljder vid pianot och fick plötsligt julfeeling. En improvisation ledde till en hel låt. I år har jag och min producent Anders Johansson arrangerat om låten en aning och jobbat fram nya melodier. Vi spelade in sång förra året i studion, men bestämde oss för att lägga om sången på nytt i år för att min röst utvecklats en hel del mellan 2016 och 2017.

Jag var osäker på om låten skulle bli klar till i år men vi blev båda så nöjda med resultatet att jag till slut var säker på att låten var klar och att jag ville släppa den. Jag älskar julen och julmusik och har i flera år funde-rat på att någon gång ge ut en jullåt. Att det händer såhär pass tidigt i min karriär tycker jag bara är kul.

Vad handlar den om?
– Det är något magiskt med vintern och traditionen vi följer år efter år. Därför tycker jag att julen är något en aldrig blir för gammal för! Min jullåt vill förmedla detta budskap, men främst handlar låten även om kärlek i vintertid. Att vara nykär är något av det härligaste som finns, bara desto bättre blir det när två personer blir kära under en magisk årstid som juletiden enligt mig.

Så vad är det bästa med julen för oss som inte lyckats bli nykära än?
– Julbordet fyllt med massa god mat för jag älskar mat! Och kärleken och värmen när hela familjen är samlad. Jag försöker vara extra tacksam under juletiden över hur bra ställt vi har det i västvärlden.

Och att jag har en familj som älskar mig.

Vilket är ditt finaste julminne?
– Jag minns en julaftonsmorgon när jag och min lillasyster vaknade tidigt och sprang ned till julgranen och byggde en koja med alla paketen som väggar och julgranen som tak. Det var supermysigt!

Vilka jullåtar måste du höra för att känna den där "Nu är det jul!" känslan?
– 'All I want for Christmas is you', 'Have yourself a merry little Chrsitmas', 'Angels we have heard on high', Glee versionen, och 'Last Christmas' är absoluta "must have" låtar!

Din egen låt fick smygpremiär live på Kulturhuset i mitten av November. Hur var den spelningen?
– Det var roligt att uppträda på en sådan stor scen som i kulturhuset A-salen, det gick då verkligen att ta ut svängarna och röra sig på scen. Rösten höll fantastiskt bra även då jag även haft konsert dagen innan. Då speltiden var väldigt sen blev jag förvånad när det kom ett helt gäng för att kolla ändå.

Det var verkligen en fröjd!

Hur kom det sig att singeln släpptes efter releasespelningen och inte, i alla fall, samtidigt?
– Tanken var från början att släppa låten den 17 november, samma dag som releasespelningen. Men vi ville planera låten så att den släpps vid de datum som passar bäst. Vi märkte ganska snart att den 24:e var ett bä-ttre datum och bestämde oss för det. Då releasespelningen däremot var en akt under Kulturnatten gick det ej att flytta datum för själva konserten.

Har det varit någon särskilt minnesvärd spelning för dig under året?
– En spelning jag kommer ihåg särskilt är faktiskt ifrån mitt sommarmusikantjobb för Medborgarskolan. På en av ålderdomshemmets våningar satt det en kvinna som sken upp när jag sjöng Ted Gärdestads 'Jag vill ha en egen måne'. Jag såg hur hon blev fylld med gamla minnen och hon började gråta. Samma sak har hänt på flera boenden men just av henne blev jag så rörd att jag började gråta själv medan jag spelade.

Hinner det bli några fler spelningar innan året är slut?
– Jag och gitarristen Izak Hallstensson som spelat ihop med mig ett tag, spelade på Kulturhuset igen på lördagen där, den 25 november. Ett akustiskt set med mina egna låtar, bland annat den nya julsingeln i akustisk version! Efter det tror och hoppas jag absolut att det blir fler speltillfällen nu i december ...

Men det är inget inbokat ännu.

Vad är det du som vill ge på scen?
– Känsla. Jag vill att publiken blir berörda när de går hem, det är något jag önskar mig till varje spelning. Jag tror ingen en behöver en arena, hundra lysande lampor och femton dansare för att skapa intryck utan känslan är det viktiga att förmedla. Detta är något jag försöker göra genom musiken, texterna jag skriver men också genom närvaro på scen och scenspråk ...

Vill du önska något till läsarna medans de tar och adderar Oh, But Christmas till sina julspellistor?
– Jag vill önska läsarna en underbar jul och att vi tror på godheten i oss, för jag vet att den finns där inom alla. Under mörka december kvällar tycker jag 'Oh, But Christmas' är en låt som får en på mycket bättre humör. Och så att vi tillsammans kan glädja oss över julen som är här.

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com