Sofia Karlberg

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 10 juni 2019

Störst. Med 2,1 miljoner följare på Youtube är Sofia Karlberg, i sällskap av Tove Lo och Zara Larsson, landets tredje största kvinnliga artist. Efter att vara förknippad med covers visar hon vem hon själv är.

Du nådde ju initialt framgångar på Youtube. Även om du nu har lämnat covers bakom dig. Men var det alltid ambitionen, något du hade med dig från början, att börja släppa helt egna låtar med tiden?
 – Att jag började med Youtube var egentligen bara en slump och jag hade aldrig kunnat gissa att det skulle gå så bra som det faktiskt gjorde! Jag förstår att folk förknippar mig med mina covers men det är dags för mig att få visa vem jag faktiskt är som artist på riktigt. Jag har skrivit låtar sen jag var liten. Musiken och det konstnärliga har alltid varit en del av mig. Det har varit lika självklart för mig som det är att lära sig att gå och det känns som att det alltd funnits där per automatik. Har alltid vetat att det är det jag vill göra!

Jag var väldigt tyst när jag var mindre så istället för att prata om hur jag kände skrev jag låtar om det istäl-let. Det har alltid varit skönt för mig att veta att jag har en safe zone.

Där jag får uttrycka mig på mina egna villkor, att få skapa en sorts spegel av sin själ. 

Vet du helt vem du är som artist nu?
– Ja, verkligen! Jag känner mig mer redo än någonsin. Det har varit viktigt för mig att få ta mig den tiden. Både på ett musikaliskt och personligt plan så har det senaste året sen jag lämnade mina covers lärt mig väldigt mycket och jag känner inte att jag är distraherad längre från vad som är viktigt för mig.
 
Idag har du 2,1 miljoner följare där ... det gör dig till Sveriges tredje största kvinnliga artist ... i säll-skap av Tove Lo och Zara Larsson. Det finns ju sämre förutsättningar för att ha börjat släppa sin eg-en musik. Men känns det inte nervöst att ta det steget också just därför? Att nu stå för den själv?
 – Jo, väldigt! Precis som med vad som helst är det ju svårt för folk att sätta sig in i förändring så jag kan tänka mig att många som följer mig inte riktigt fattar vad som händer. Jag vet ju att folk förknippar mig med mina covers men jag hoppas att folk är peppade på att höra vem jag är på riktigt också. Jag känner att jag har fått ta mig tiden till att hitta mitt sound och det känns just nu mer rätt än någonsin ...

Mer rätt än någonsin att ta steget ut och släppa all den musik jag jobbat på under så lång tid nu!
 
Vad tänker du om att nå ut som artist idag?
– Idag är sociala medier viktigare än någonsin men har man inget intresse av det så är det ju jättesvårt att veta hur man ska göra. Man kan tro att jag är bra på sociala medier men jag har ingen aning om hur man gör! (skrattar) ... jag tror det viktigaste är att visa att man finns där och på något sätt försöka bibehålla ett intresse hos dom som följer en. Jag glömmer ofta bort att det är så många människor som faktiskt följer mig på både Youtube och Instagram ... det är svårt att greppa att det inte bara är siffror ibland.
 
Hur blev det Youtube och covers där i början ... tretton år gammal? 
– Jag hade faktiskt en blogg när jag var mindre där jag hade nämnt att jag tyckte om att sjunga! Folk som följde mig då blev nyfikna och bad mig lägga upp ett klipp på Youtube, så jag skrev en låt och startade ett Youtube konto. Efter det märkte jag att det uppskattades så jag fortsatte! Det var väldigt oskyldigt.

Jag fattade nog inte riktigt att Youtube var en så pass stor plattform.

Och hade aldrig någon tanke på att det kunde ta mig hit där jag är idag nio år senare.
 
Vilken låt gav dig mest uppmärksamhet?
– Jag tror absolut min cover på 'Crazy in Love' var startspurten. Jag minns att jag fick en miljon visningar på bara någon vecka och att mitt följarantal ökade något bisarrt mycket på väldigt kort tid. Det var så klart väldigt kul men jag minns också att det inte kändes som det var på riktigt. 

Det är så lätt att kolla på dessa höga siffror på en skärm och se dem som endast siffror.

Man kan inte riktigt ta in att det är riktiga människor som följer en.

Är de artister du tolkat där, som Beyoncé och Post Malone, de som du influeras av?
– Nej, inte alls faktiskt. Jag tror många kan bli ganska förvånade när de kollar igenom min Spotifylista för det är en sån salig blandning av nästan alla genrer man kan tänka sig. Jag lyssnar mycket på alternativ mu-sik och har varit en rocktjej sen jag var liten. Jag tror mångfald är bra och jag tror att mitt intresse till att experimentera så mycket när det kommer till musik är pågrund av just det, att man inte begränsar sig!

Film har en särskild plats i ditt hjärta och för din inspiration?
– Jag tror att man precis som med musik uppskattar allting som får en att fly verkligheten för ett tag och tänka i andra banor som man kanske inte annars är van vid. Jag tror jag egentligen kanske inte tycker om film mer än någon annan men jag kan uppskatta den kopplingen som allt kreativt har.

Allting hänger ihop och att få visa det med hjälp av musiken är underbart!

Har dina rötter från Marocko influerat dig på något vis? 
– Mitt melodispråk är faktiskt väldigt inspirerat av arabiska skalor och är man observant kan man nog hö-ra det i vissa av låtarna. Jag tänkte inte ens på det förrän för någon månad sen.

Då några jag jobbade med nämnde det för mig. Det är intressant hur bakomliggande det är.

Så det är väl ett tecken på att det präglat min musikalitet väldigt tydligt, sen jag var liten.
 
Vad handlar din nya låt om?
– 'Stockholm Syndrome' handlar om den hatkärlek man kan känna till staden man är uppvuxen i. Jag älskar Stockholm men känner alltid ett behov av att fly härifrån, men sen slutar det alltid med att jag kommer ti-llbaka. Jag har faktiskt nyligen släppt en musikvideo! Jag ville att videon till 'Stockholm Syndrome' skulle vara så personlig och enkel som möjligt och visa Stockholm ur mina ögon ...
 
Jag skulle gissa på att både den och 'Spotless Mind' är med på EP:n som kommer ut snart? 
 – Det stämmer! Jag gillar verkligen att exprimentera när det kommer till både melodier och produktion och jag vill säga att ingen låt är den andra lik, även fast de alla självklart bor i samma värld. Man kommer få se alla mina olika sidor och förhoppningsvis kommer min EP få folk att lära känna mig på riktigt.

Det är en blandning mellan elektronisk och organisk pop ...

Jag hoppas folk som lyssnar på låtarna gör det med ett öppet sinne!

Vem är du på scen?
– Jag har faktiskt haft problem med scenskräck när jag var yngre och det har tagit tid för mig att faktiskt uppskatta att stå på scen. Jag tror att jag överlag alltid har tyckt det är lite jobbigt att stå i centrum och ha allas ögon på mig men för varje gång jag står på scen älskar jag det mer och mer.

Jag har faktiskt inte så många spelningar bokade inför sommaren eftersom min EP inte är släppt ännu. Jag hoppas på att få spela mer i höst och förhoppningsvis åka på en turné någon gång!
 
Vad har varit mest minnesvärt så här långt då?
– Definitivt mitt releasegig inför min första singel 'Spotless Mind'! Det var första gången jag hade ett eget gig någonsin och det kändes så himla konstigt att folk kom dit för att kolla på mig! Jag var så rädd att ingen skulle komma men det slutade med att vi hade ett fullsmockat Obaren.

Jag var helt överväldigad. Och hade så kul.
 
Något sista innan vi lyssnar?
– Njut av sommaren och glöm inte att lyssna på min EP som släpps den 28:e juni!

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com