Shyrelya

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 17 april 2017

Intervjun möter den prisbelönade cosplayerskan Kris Tadeschi för ett samtal om hennes alter ego Shyrelya, cosplayscenen i Italien och förstaplatsen på 'Final Fantasy Fan Festival' i Frankfurt.

Hur länge har du varit en cosplayer nu?
- Jag har varit en cosplayer sen år 2011 och anledningen till att jag startade med det här kom ur att jag som barn brukade gilla att klä ut mig till karaktärerna från alla mina olika favoritserier. När jag sen började gå på olika mässor så tänkte jag för mig själv att: "Varför inte klä ut mig till de karaktärer som jag älskar?"

Sen dess har jag spelat rollen som många av mina favoritkaraktärer och genom det gjort så många barn glada när de har fått komma fram och ta bilder tillsammans med mig.

Vilken var den första dräkten du gjorde?
- Min första kostym var Lulu från 'Final Fantasy X'.

Vad står bakom valet av ditt cosplay-namn Shyrelya?
- Det finns lite mysterium kring namnet. Jag är en 'World of Warcraft' spelare och det är namnet på min karaktär i spelet. Utöver det så är det också en kombination av två ord, Shy och Relya, varav det senare betyder relativ på ryska: "Även om hon inte verkar vara en blygsam person" ...

Hur går du till väga när du gör dina olika dräkter?
- Nu gör jag nästan uteslutande dräkter som är baserade på olika TV-spel, eftersom jag är en spelare själv och väljer då karaktärer baserat på deras egenskaper och även komplexitet när det kommer till arbetet. Då jag älskar utmaningar. Sen när jag har väl har valt fortsätter det som följer: Först spelar jag spelet, sen studerar jag karaktärens rörelser och dennas historia, i det tredje skedet börjar jag skissa och i det fjärde börjar jag sen lugnt arbeta mig framåt och försöker återskapa originalet så troget som det bara går.

Den sista delen upprepar jag i själva verket oftast alldeles för många gånger ...

Hur många kostymer har du gjort hittills?
- Jag har gjort ungefär nitton kostymer och håller nu på att avsluta den tjugonde ...

Vilken är din favorit?
- Min favorit cosplay är Garuda, men snart kommer det bli en annan som tar hennes plats.

Vad är det svåraste med att göra en ny?
- Det svåraste, för mig, är att göra alla flyttbara föremål, att anpassa dom för alla olika delar, att lyckas leverera vad gäller det och att även göra kostymen så lätt som möjligt samtidigt som den ska vara hållbar och kunna stå emot emot tyngdkraften. Så att allting sitter kvar!

Finns det någon karaktär som du inte har gjort än men somvore drömmen att få cosplaya som?
- Ja, det finns mer än en. Den första är Minerva från 'Final Fantasy: Crisis Core' och det är en kostym som jag faktiskt har jobbat på i hemlighet i två år nu. Den andra är en karaktär från 'Final Fantasy VIII' ... det är Ultimecia i sin slutgiltiga skepnad. Tanken är då att jag och en vän tillsammans skulle vara i en ganska unik dräkt där jag hänger upp och ned.  Den tredje får bli en överraskning.

Hur länge arbetade du på din Garuda dräkt?
- Jag jobbade i ungefär ett år på Garuda. Men jag hade då flera avbrott på grund av en näsoperation, då jag haft problem med att kunna andas. Och utöver det håller jag även långsamt på att förlora min syn.

Vad var mest utmanande med att göra den?
– Den svåraste utmaningen med dräkten var att återskapa storheten i de fyra vingarna och också att lyckas få dem att hänga kvar i luften. Ett annat problem kom från själva ursprungsmaterialet. Jag blev delvis tvungen att följa vissa delar ur spelet och delvis ur en artbook. Då detaljerna inte kunde urskiljas bra.

Hur mycket tid tror du att du ägnar åt att göra olika cosplays i genomsnitt?
- Jag kan själv inte spendera mer än fyra timmar om dagen, på grund av mina synproblem. En kär vän till mig kan ofta ägna långa nätter på sina dräkter och där kan jag verkligen se framsteg.

Blir glad över att se hennes resultat.

Som jag förstår det är du född och uppvuxen i Italien. Hur är cosplayscenen där?
- Ja, jag är italiensk! Här finns en stor konkurrens inom cosplayvärlden, eftersom det finns så oerhört många duktiga personer som befinner sig på väldigt höga nivå. Vi har väldigt många mässor, ungefär en i veckan så väl som olika cosplay-nomineringar för stora event som EKG, WCS, ICC, Yamato Cup och ICL.

I tävlingarna i Italien är det särskilt viktigt att man verkligen porträtterar karaktären rätt.

Reste du till festivalen i Frankfurt ifrån Italien? Hur ser man med en så stor dräkt?
- Med bil. Med den här typen av dräkt litar jag inte på människor tillräckligt för att ta med de på ett flyg-plan. Vi började färden med bil i och med att kostymen är så besvärlig att ha med. Jag, min manager och en vän, så vi var sammanlagt tre personer. Resan tog ungefär nio timmar och i den stunden var jag faktiskt väldigt avslappnad. Kunde till och med sova. När vi anlände i Frankfurt började jag däremot oroa mig lite ...

Jag var skakig inför tävlingen som skulle vara redan nästa dag. Tidigt nästa morgon började jag sminka mig och klä mig för showen. Jag skakade mer och mer, men mina vänner lyckades lugna ner mig så jag kunde ta bilder, prata med de andra deltagarna och vänta på min tur!

Vad tänkte du när du gick upp på scenen?
- Jag var uppspelt och förhoppningsfull över att få komma upp på scenen och visa upp min skapelse. När jag stod på scenen och väntade på att juryn skulle dela ut demon tittade jag på alla de andra vackra dräkterna som omgav mig och kände mig hedrad över att få vara bland dem.

Vilken var din favorit bland de andra som tävlade?
- Min favorit var Fat Chocobo-dräkten. Men även Shiva och The Astrologian var fantastiska.

Hur kändes det när de utannonserade att du vunnit det stora priset?
- När de sa mitt namn kände jag mig både glad och lite tveksam på samma gång. Innan dess hade jag hört vinnarna i de andra kategorierna ropas ut och tänkte att: "Inte kan väl jag ha vunnit? Det fanns ju fortfarande så många bra dräkter kvar på scenen". Sen föll en tår ner från min kind ...

Jag trodde inte på att jag hade vunnit. Det var som en dröm som gick i uppfyllelse. Jag har följt 'Final Fantasy' sagan sen det första spelet kom. Så för mig var det helt otroligt.

Vinsten i sig kanske var det viktiga men vad fick du ta med dig hem efteråt?
- Priset i sig var en bärbar dator från Alienware, en Mandragora-plysch, fyra mini konstverk och boken 'Encyclopaedia Eorzea: The World of Final Fantasy XIV' med olika autografer på.

Var det här första gången som du tävlade på Final Fantasy Fan Festival?
- Det var min första gång på den här festivalen. Jag hade hört talas om det året innan och såg till att hela tiden på bli påmind om plats och tid efter det. Första gången jag hörde talas om festivalen sa jag: "Vi måste, om så med våld, åka dit och ta med min dräkt och visa alla!"

Var det många som ville ta selfies med dig efteråt?
- Så många människor tog bilder på mig och gratulerade mig även för dräkten. Square Enix-domarna gav mig också tusen komplimanger och tog lika många bilder som de andra. Var väldigt glad men fortfarande lite skeptisk till det hela. Men det kändes verkligen som att jag var i sjunde himlen.

Det jag bär med mig mest är att ha träffat Square Enix's VD och så många bevågade cosplayers. Några av oss håller fortfarande kontakten med varandra.

Du säger att du också är ett långvarigt fan av serien. Vad tycker du om just 'Final Fantasy XIV'?
- Ja, jag är en spelare. Älskar Final Fantasy XIV för dess underbara landskap och karaktärsgrafik. Det är en öppen värld där jag kan gå vart som helst, välja en klass baserat på mina egna preferenser och göra de jobb som jag själv gillar mer. Jag känner mig väldigt bekväm i det spelet eftersom det på något sätt också påminner mig om World of Warcraft. En sak som jag uppskattar i den här typen av spel är att man får så många nya vänner och att man har en guild tillsammans där man integrerar med varandra och med andra.

Vi möts ofta även upp i verkliga livet också ...

Vad gillar du mest i det?
- Att promenera omkring i de olika områdena och utforska platserna, att slåss mot bossar tillsammans med sin guild, levla sina karaktärer och skapa de bästa kläderna som finns i spelet.

Vad skulle ditt råd vara till de som kanske själva går i tankarna på att börja med cosplay?
- Att cosplay är en vacker passion som leder till att man träffar nya människor och kan ge barn glädje. Ingen föds med kunskapen, och man kan behöva ta hjälp av andra. Ibland får ju även jag hjälp av mina vänner på vissa av mina kostymer. Man lär sig av sina misstag men med passionen kommer det sig att man försöker och försöker igen, så man kommer se förbättringar. Vad du än behöver, information eller hjälp, kontakta gärna mig så hjälper jag dig gärna.

Arbetar du på några mer cosplay-projekt nu som du kan dela med dig av?
- Några kostymer som är överhängande just nu är Olivia Voldaren från 'Magic the Gathering', Minerva från 'Final Fantasy: Crisis Core' och Valeera Skin Demon Hunter från 'Heroes of the Storm'.

Några mässor?
– Jag kommer att delta i flera mässor i Italien. Torino Comics den 21-23 april, Novegro den 21-22 maj och Rimini Comics den 21-23 juli. Sen blir det även några utländska!

Tyska Comiccon i Stuttgart den 1-2 juli och Gamescom i Köln den 22-26 augusti.

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com