Shirley Clamp

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 26 november 2018

Ett förändringarnas år för Shirley Clamp. Efter att ha landat på fötterna igen efter sitt uppbrott började hon släppa egenskrivna låtar för första gången på många år och har exploderat kreativt.

Med facit i hand har det ju inte varit några problem för dig att bli "indieartist" vid 45 års ålder. Låta-rna du släppt nu klarar att stå jämsides med den musik låtskrivare som Ingela "Pling" Forsman och Bobby Ljungman skrivit till dig innan. Känns det bara positivt att stå på egna ben nu?
 – Ja, bara positivt. Jag har fått mitt "jävlar anamma" tillbaka och jag får mer saker gjorda nu! Jag har alltid skrivit egna låtar som har varit med på mina album, bland annat samma album där då till exempel Ingela och Bobby har medverkat, så för mig var det bara naturligt. Däremot var det ett tag sedan jag släppte eg-enskrivet material, så det kändes verkligen som ett stort äntligen!

Så kul med mina nya samarbeten som har gett mig härlig inspiration!

Inga rädslor inför att ta det steget igen?
 – Nej, egentligen inte. Jag längtade faktiskt mest efter att folk skulle få höra, även om det självklart alltid är lite pirrigt inför alla släpp och det är ju givetvis extra roligt om det blir väl mottaget. 'Efter vi fallit' är väldigt omtyckt av så många och jag är oerhört tacksam över det. Känner själv väldigt starkt för just den.

Åh ... jag har fått så fin kritik och massa kärlek.

Det är ju snart femton år sen genombrottet med 'Min Kärlek' kom. Det är tjugoett år sedan Sikta mot Stjärnorna, tjugofyra år sen talangjakten "Stjärna" och tjugonio år sen ditt första framträdande ...
 – Jag är stolt över att jag lät det ta den tid det behövde innan jag tog hela klivet fram. Jag samlade på mig massa erfarenhet och landade i mig själv. Jag pluggade i sju år på olika musik-, dans- och teaterskolor för att kunna känna en trygghet och en ödmjukhet inför yrket. Det gav allt.

Det var mycket körsång?
– Ja, det är ett hett tips till alla som vill jobba som artist ... köra, stå i bakgrunden, snegla på yrket lite i sky-mundan, ställ frågor, öva och var nyfiken. För mig var det helt klart skolkören med en väldigt bra lärare, Ingvar Johansson. Erfarenhet är grunden till så mycket!

Vad var egentligen storyn med dig och Whitney Houston? Du sjöng in demos?
– Ja, hon hörde mig sjunga på en demo till henne. Då sa hon ... "Who's that girl singing?!" De svenska låtskrivarna svarade och berättade vad jag hette.

Då sa hon, "Tell Shirley she's great!"

Det lever jag på än ...

Hade du alltid siktet på att stå på scen som artist själv en dag?
– Det tror jag nog, men jag hade hela tiden vett att vilja bli bättre innan genombrottet. Då håller man län-gre, tror jag. Whitney Houston har varit min sångpedagog utan att veta om det, Bette Midlers röst och ko-miska ådra har lärt mig att våga vara rak och tuff som ung tjej.

Och Aretha Franklin lärde mig att sjunga hur jag vill, med äkta känsla.

Omfamnar du att ha sjungit klassikerna som 'Min kärlek' och 'Att älska dig' i över ett decennium?
– Ja! Jag älskar mina låtar! "Omfamna" är ett bra ordval, det finns inte många spelningar där jag inte kör dessa. Det är verkligen otroligt att jag faktiskt ännu inte tröttnat på 'Min Kärlek' ...

Så många gånger som jag har sjungit den. På många sätt visar det ju verkligen vilket kvalitet den låten har.

Vad vill du skriva om framgent?
–  Sanningen, egna erfarenheter. Där jag står i livet just nu ser jag ser nästan låtskrivandet som terapi. Kanske kan man sammanfatta det med ett ord ... livet? Låtarna på EP:n är ärliga, nakna och nära. Det är texter som kommer från egna erfarenheter och de handlar mycket om att kasta sig ut i livet igen, i en ny skepnad efter en separation. Att våga öppna sitt hjärta och släppa in igen.

Och det kan vara både livet och människor.

Var det mötet med Elin Bell och Mikael Landby som frambringade "den nya Shirley"?
– Jag hörde Mikael Landbys nya musik på hans releasefest för ett par år sedan och tyckte mycket om det. Då visade det sig att Elin Bell var hans producent och vi bestämde att vi skulle testa att samarbeta. Det kä-nns fantastiskt, återigen har jag funnit ett dreamteam! Tack vare Elin Bell så har jag landat i det här nya soundet. Elin kommer från en indie pop-värld medan Mikael och jag är lite mer poppiga, denna kombinati-on och hennes sätt att producera låtarna på skapar det nya soundet.

Det är nästan som att jag har hittat en annorlunda röst till exempel, det är jättekul.

Jag älskar både soundet och samarbetet! Elin och Mikael är inblandade i alla låtar förutom'Kom'.

Den är istället skriven av Daniel "The Moniker" Karlsson?
 – Ja, han skrev den till mig personligen om där jag just då stod i livet och den handlar om att komma ut i världen igen med nya ögon. En låttext måste beröra mig, jag måste känna något när jag lyssnar.

Och det gjorde jag verkligen med den. Den talade till mig direkt.

I somras såg vi dig både på Skansen och Liseberg. Var ser vi dig under vintern?
 – Under vintern håller jag till i Skåne. Det är dessvärre slutsålt, men kul för mig! Men i vår planerar jag många spelningar med min nya musik. Håll utkik på mina sociala medier för att se var jag spelar nästa år.

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com