Shady Moves

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 27 juni 2018

Efter lördagens sista sekunden-förlust peppar vi lite extra för det svenska landslaget idag. Att EDM producenten Johnny "Shady Moves" Bergström har en VM-låt i år är mest en oavsiktlig lyckträff.

Det är inte helt olagom till fotbollen som 'Top of the World' släppts. Var tanken att göra en VM-låt?
– Man skulle kunna tro att det länge var planerat, men det var ett lyckligt sammanträffande faktiskt!

Vem hejar du på?
– Sverige, of course. Annars blir det nog Portugal!

Vad var idén till texten om den egentligen inte skrevs för fotbollen?
– Här var jag inte närvarande. Utan det är faktiskt Jerry Sillah som har skrivit text och sång! Jerry hade skrivit låten innan och visade en akustisk version på den där Jonas Frisk sjöng. Jag hörde direkt att det skulle passa utmärkt till en house låt! Det var på den vägen låten skapades! Första gången jag hörde demon från Jerry var sommaren 2016, det har varit en lång resa. Sen dess har jag lagt ner många roliga men även mindre roliga timmar på låten. Ett tag var jag redo att ge upp eftersom jag aldrig blev nöjd ...

Men jag är glad att jag inte gjorde det! Det känns skönt att låten äntligen fått se omvärlden.

Det rör sig om samma Jonas Frisk som vi tidigare även hört både på Tungevaag & Raabans 'Russian Roulette' och John De Sohns 'Hum With Me'. Är det lättare att förmedla känslor med en sångare?
– Betydligt, det känns lättare att få folk att förstå vad man verkligen menar. Inget jag har tänkt på, men det kanske det är! (skrattar). Det enda jag vill är att folk ska bli glada och vilja dansa när de hör mina låtar.

Visst var Shady Moves en duo innan?
– Det är lite kul! Theo som jag hade Shady Moves med innan kom först på att vi skulle heta Moves. Senare fick vi höra att det skulle bli problem med rättigheter och så. Då kom jag på Shady. Därav blev det Shady Moves. Vi hittade varandra genom att vi bråkade över en Facebook-status. Sedan visade det sig att vi bodde fem minuter från varandra ... och på den vägen är det. Sen dess har Theo utbildat sig och fått jobb vilket har lett till att han inte längre har tiden som behövs för Shady Moves.

Så vi är verkligen inte ovänner, snarare tvärtom!

Finns det mycket jobb för en DJ och EDM-producent på Gotland?
– Vintertiden på Gotland har mer eller mindre ingen DJ-scen. Men på sommaren har vi den omtalade beach cluben Kallis ... som vore en dröm att få spela på en gång i livet.

I dagsläget har jag inget inbokad och därför lägger jag all min tid i studion.

Dels tänker man ju att det är fler som lyssnar idag och att chanserna att nå ut skulle vara större. Men samtidigt fylls ju listorna med etablerade artister som hoppar på tåget och alla låter som Avicii ...
– Jag tycker det har blivit lättare för att nu tänker inte majoriteten "jaha du gör untz untz musik" utan har blivit betydligt mer accepterande. Sen har det ju så klart blivit svårt att sticka ut i mängden nu när det enda som behövs för att göra en låt är en laptop!

Jag hoppas verkligen att EDM fortsätter spridas och utöka sig med nya genrer. Den behöver det för att utvecklas och fortsätta leva. Själv har jag faktiskt ingen aning om vad nästa steg skulle vara för genren.

Vad har du haft för influenser själv?
– Oj, det finns många! Men några av de största har nog varit Swedish House Mafia och Avicii. De var bland de första som jag lyssnade på och hittade när jag först hittade till house 2009.

Började du med EDM?
– Det kanske låter lite kliché, med det var en klasskompis som visade mig FL studio i samband med att jag började lyssna på House. På grund av detta så började mina betyg i skolan att sjunka ...

För att jag satt uppe hela nätterna och lärde mig producera.

Det var med en Tove Lo-remix som det började röra på sig lite?
– Det stämmer! Två månader efter Proximity-videon lades upp fick vi ett mail från Krewellas managem-ent, om en förfrågan att remixa deras låt 'Broken Record'.

Mailet inleddes med "Heard your 'Talking Body' remix, this is my jam!"

Någon chans att det blir remixer av 'Top of the World' lite längre fram?
– Har inte hört något om det, men det hade varit roligt att höra andras tolkning av låten! Den här gången kommer det inte dröja tre år innan nästa låt ser ljuset kan jag säga.

Så detta här med Zlatan i samtliga reklamkampanjer som går nu. Toppen eller botten?
– Toppen!

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com