Sepideh Vaziri

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 16 september 2016

Idag är hon tillbaka med singeln 'Complex Love'. Intervjun möter Sepideh Vaziri för ett samtal om den senaste låten, tiden i Idol och hur det är att ha en fanbase som sträcker sig från Sverige till Dubai.

Du har ju släppt ett antal singlar det senaste. Börjar det inte bli dags för en EP eller ett album?
– Anything is possible!

Man kunde bland annat se dig i svenska Idol 2008. Vad fick dig att vilja gå den vägen?
– Det var egentligen inte något jag ville göra, då jag inte tycker att man ska behöva tävla om musik. Det var faktiskt bara en kul grej som jag och syrran ville testa på för att se hur långt vi skulle kunna komma. Det var en rolig tid men inte alls vad jag hade förväntat mig. Den tiden gav mig erfarenhet och en inblick i branschen ... men också en fet reality check. Men jag utvecklades som artist efter att ha varit med där.

Det är väl ändå nån slags bubbla man är i. Hur var tiden efter att ha lämnat tävlingen?
– Den tiden var relativt lugn. Jag träffade och jobbade med lite olika producenter. Jag gjorde bland annat demo-sång för Anders Bagg och skrev mycket egen musik.

Jag fokuserade mig mycket på mina texter och melodier under den tiden. 

Hur såg det ut?
– Jag och syrran satt vid synthen och vi ville skriva feta låtar. Vi började med lite snygga ackord och texterna började flöda därefter. Den här nya låten var det en vän till mig producerade.

Voila!

Vad handlar den om?
– Den handlar om en inre kamp. Hon i låten vet att det inte fungererade i förhållandet hon var i, men känslorna går inte att tygla. Jag gillar att göra bra musik och jag vill att mina lyssnare ska kunna ta del av det. Så även om grunden är sorglig så är det en "feelgood" låt. Jag skulle nog säga att den är lite blandat genremässigt mellan indiepop, house och pop.

Jag hoppas att man trots den melankoliska känslan i texten ska må bra av den annars.

Dina lyssnare verkar finnas lite överallt?
– Ja, min fanbase är ganska bred ... den går från Tyskland till Dubai! Men jag känner mig mer bekväm med att sjunga engelska, då jag inte talar persiska flytande, och kan därför inte förmedla känslor ...

Inte på samma sätt i alla fall, när jag sjunger.

Vem är du på scen?
– Jag är olika personer till olika låtar. Jag vill bara ge publiken en känsla, oavsett vilken den är. Musiken är ljudet av min själ. Det jag känner och vill uttrycka finns där, allt i en melodi. Musiken betyder allt för mig.

När visste du att det var artist som du skulle bli?
– Jag har alltid vetat att jag vill och ska hålla på med musik. Min mamma var sångerska också och musiken har alltid varit en del av min vardag. Michael Jackson och Mariah Carey var mina största influenser som liten. Michael Jacksons 'Bad' var det första albumet jag föll för.

Men idag lyssnar jag på allt möjligt, allt ifrån salsa till rock. Kan inte vara utan Teknos 'Duro' nu.

Vilken var den första konserten du gick och såg själv?
– Minns inte!

Det är kanske svårt att slå den enorma publik som Idol har. Är det din största live-upplevelse?
– En egen spelning med orkester eller liveband, på en stor scen, och med en publik så stor att jag inte kan identifiera ansikten eller antal människor hade varit drömmen. Idag är Ladies First-spelningen som var på Kungliga Dramaten min största. Uppträdde med min egna låt 'Believe' där, och det även sändes på SVT.

Det var mäktigt!

Blir det några fler uppträdanden nu med nya musiken ute?
– Inga än ... jag kommer bara att ha en intim tillställning med och för mina nära och kära.

Har du någon dold talang som få vet om ... fram tills nu det vill säga?
– Vad vore en dold talang om jag avslöjade den! (skrattar). Jag kommer inte på något just nu!

> Lyssna på Spotify <

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com