Sarah Natochenny

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 21 januari 2020

I snart femton år har Sarah Natochenny varit röstskådespelerskan som ger sin röst till 'Pokémon' tränaren Ash Ketchum. En nästan lika lång tid som det tar att uttala den kommande Netflix-filmens namn.

Så 'Pokémon - The Movie: Mewtwo Strikes Back ... Evolution' ... namnet riktigt rullar av tungan?
– Nej ... (skrattar) ... men filmen kommer att vara helt fantastisk. Det är en omgjord version av den första filmen som kom vilket är ganska coolt. Ash har aldrig varit snyggare än så här på sina äventyr!

I de tidigare åtta säsongerna och i de första filmerna var det Veronica Taylor som gjorde rösten, som även varit April O' Neil i 'Teenage Mutant Ninja Turtles' och Setsuna Meio i 'Sailor Moon'. Hur gick det till när du tog över rollen och kände du att du kunde göra din egen tolkning efter alla hennes år?
– Till en början kände jag att jag behövde matcha rösten och essensen av karaktären med samma form av  kärlek som hon gett och fastställt i karaktären men med tiden blev Ash ganska organiskt min egen, men det tog tid till att bli det han är i dag. För det var ganska mycket hat i början, det var många som spred mycket hat mot mig för att jag fått rollen och ville se till att jag skulle få sparken, det påverkade mig väldigt i bö-rjan och det var något jag var tvungen att ta itu med, jag fick dödshot. Mycket av mitt fokus hamnade där istället för att kunna göra mitt jobb som skådespelerska bra och dyka upp i tid och lyssna på regissörerna.

Vad hade du gjort innan?
– Det var grejen ... de ansåg att jag fått rollen utan att kämpa för det ... jag hade precis slutat högstadiet och råkade få rollen, men jag har skådespelat sen jag var liten. Jag började ta skådespelarkurser på Lee Strasbe-rg när jag var tretton och jag blev kär i det. Jag minns att jag var i köket med min mamma, som var på Bro-adway i New York, det är hon fortfarande, och hon pratade i telefonen och när hon la på frågade hon mig om jag skulle vilja börja ta teaterkurser. Jag hade precis slutat med gymnastik för första gången sen jag var fyra år gammal och satt väl bara på min rumpa utan att göra någonting ... och jag tror hon märkte av det.

Men jag tror inte jag insåg att det var en möjlighet för mig innan min mamma bara ville få igång mig!

(Skrattar)

Så hur gammal var du när du fick rollen i 'Pokémon'?
– Jag fick den här rollen när jag var arton eller nitton år. Det är fortfarande den största rollen jag har fått.

Fick du göra en provspelning eller hur gick det till?
– Jag var övertygad om att göra så många provspelningar jag kunde och hade turen att få komma in och lä-sa för den. När jag först läste för rollsättaren över telefon sa hon till mig att jag inte alls låter som Ash Ket-chum och att jag aldrig kommer få den här rollen om jag kommer in och gör samma sak ... hela den grejen var en ganska konstig upplevelse ... annorlunda från allt annat jag provspelat för ...

Jag tror inte jag insåg att jag bara skulle göra rösten (skrattar)

Det var inte vad jag hade tränat för.

Tycker du om att gå på provspelningar annars då?
– Då jag är en perfektionist föredrar jag att gå in och bara få det gjort. Det är svårt att komma över den tr-öskeln annars. Jag går in och gör en där jag försöker visa vad jag vill och en med vad jag tror att de vill se. Men det här är en bra fråga för det kommer finnas människor som inte gillar dig, och det är okej! Men det var inte något jag var okej med när jag började eftersom det var obehagligt att känna. Men det är inte per-sonligt. De vill bara ha den person som de tycker är bäst för deras projekt ... men jag blev bara ledsen.

Det är ganska svårt att slå en roll som denna när det är en av de största serierna i hela världen. Visste du vad du gav dig in på med allt som redan varit i serierna, filmerna och tv-spelen som kommit ut?
– Jag var inte världens största Pokémon fan men som dom allra flesta tittade jag på serien varje lördag och vi bytte spelkorten med varandra och jag spelade några av spelen men mina föräldrar ville inte att jag bara skulle sitta och spela hela dagarna. Det var inte en lika stor besatthet när jag var elva som när 'Go' kom!

(Skrattar)

Vad brukade du titta på när du själv var liten?
– Förutom 'Pokémon' var det inte så mycket. Mina föräldrar ville väldigt mycket att jag skulle göra något hela tiden. Jag hade scheman för alla veckodagar där de sa att jag varje dag skulle lära mig spela piano eller hålla på med gymnastik ... jag hatade att spela piano och göra gymnastik ... om det inte var lördag fick jag försöka hålla mig uppe sent varje kväll och då såg jag mer olika SNL-sketcher ... och David Letterman.

Vilken brukade vara din favorit Pokémon?
– Mew!

Showbusinessföräldrar brukar kanske sällan själva vilja få in sina barn i den här kulturen och bran-schen. Men var det då nåt som de ville eller hade de märkt av att du trivdes bra i de sammanhangen?
– Åh, ja, absolut så! Men de ville också att jag skulle utforska andra möjligheter när jag kom upp i den ålde-rn. De släppte inte iväg mig för att studera "konst" för de själva vet hur branschen är och de visste att det vore bättre om det fanns något annat jag ville göra för det här kan bli ett väldigt galet liv. Även om de varit oerhört stödjande så hade jag med mig deras åsikter och irågasatte även mig själv och vad jag ville göra dä-rför. Men varje gång jag funderat på något annat yrke blev det bara tydligare att jag är bättre på att låtsas!

Jag hade växt upp med att vara på teatern med henne och var hela tiden bakom scenen med skådespelarna och jag inser nu senare att det är det enda jag nånsin velat göra, men jag var för upptagen med att hata gy-mnastik så tanken slog mig aldrig för jag ville bara sluta med gymnastik, spela spel och umgås med vänner.

Efter den första kursen, där jag fick ta ur alla känslor jag hade som tonåring, förstod jag att det var för mig!

Mamma åt sidan ... är det nån särskild film eller skådespelare du såg som fick dig att vilja börja?
– Jag läste några av dina tidigare intervjuer och såg att du ställer den här frågan! Så jag har tänkt på detta ganska mycket. Men jag vet tyvärr inte om jag har ett bra svar ändå. Jag är inte säker på vem eller vad som varit det största inflytandet på min karriär. Oavsett om det är de bra eller dåliga sidorna så är jag inte sä-ker men jag har många komiska influenser, människor som jag såg på SNL, som Kristen Wiig, som är den roligaste människan jag vet, eller Maya Rudolph och Kate McKinnon, som är nästan lika roliga!

Var det någon vändpunkt när du märkte att "tittarstormen" lugnat ner sig och kanske istället vänt åt det motsatta hållet? För femton år går väl inte förbi bara sådär ... utan att du gjort bra ifrån dig?
– Det gick hand i hand med att jag kunde komma ut ur mitt skal mycket mer och jag började då få mycket mer positiv uppmärksamhet från människor. Barn började prata med mig och tyckte det var så coolt att jag är Ash och jag blev mycket mer accepterad. Det var som att vinden bara vände och det gjorde i längden att jag började göra ännu bättre ifrån mig då jag började bli mer engagerad och passionerad över rollen.

Är det skillnad att göra rösten på film och i spelen?
– Spelen är oftast mer ansträngande för då pratas det sällan på ett normalt sätt, man går mer väldigt snab-bt igenom en lång lista med olika reaktioner, utspel, och kortare fraser, och det kan bli väldigt mycket. 

Alla verkar bli mer exalterade av filmen, men för oss är det samma process vi går igenom i serien.

Hur länge tror du att du vill fortsätta spela rollen?
– För alltid? (skrattar) Jag hoppas få göra det i hela mitt liv! Efter att jag insett att hatare inte står för vad hela världen tycker känns det väldigt fint att det är så många barn i dag som växer upp med min röst!

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com