Sara Sangfelt

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 29 augusti 2017

En ung, talangfull sångerska från Stockholm som blandar indie-pop med episk rock och soul. Intervjun hörde av sig till Sara Sangfelt för att få veta mer om den nysläppta EP:n - Cool My Soul!

Det är två år sedan som din första EP släpptes. Hur har tiden sedan dess varit?
– Det känns helt galet att tiden har gått så fort. Det har varit två otroligt roliga och händelserika år sen vi släppte vår debut EP! Jag har varit ute mycket och spelat med mitt band, vilket har varit jättekul! Att vara ute och gigga är nog bland det bästa jag vet. Men sen har jag även spenderat mycket tid i studion och jobbat tillsammans med många duktiga låtskrivare och producenter.

Det har skrivits mycket nytt material som jag längtar efter att få dela med mig av! Jag tror att jag har utvecklats mycket både som person och artist.

Första låten på EP:n är 'I Want You'. Vad handlar den om?
– Låten är baserad på en klassisk kärleksberättelse. Kärlek är nog inte alltid det lättaste och mest självklara. Hon faller för fel kille. Livet är obeskrivligt bra när hon är i hans famn, men han är inte lika självklart förälskad i kärleken som hon är.

Den låten har också fått en ganska rivig musikvideo ...
– (Skrattar) Ja, det var en rolig inspelning. Trodde vi skulle vara tvungna att censurera några av video-snuttarna faktiskt. Men vad gör man inte för konsten?

Vad var ambitionen med den?
– Jag vill alltid förmedla berättelser som är på riktigt och ligger mig varmt om hjärtat. Därför känns det som om man ska göra en video till låten, måste den också vara ”på riktigt”. Som sagt är låten baserad på en kärlekshistoria. Hon vill inget annat än att vara i hans närhet, men han leker med hennes känslor till och från. Kärleken är fin, men ibland kan den svida. Fint när man kan vara tillsammans.

Det var roligt att få leka skådis för en dag också! Skadar aldrig att bli några erfarenheter rikare!

Vilka är de fyra andra låtarna. Är det tidigare osläppt material?
– De fyra andra låtarna är både relativt nyskrivet material, samt låtar som vi skrivit för länge sedan. Det blir debut för dessa låtar nu i och med EP:n och det känns roligt att få dela med mig av dessa godingar! Låtarna som släpps på denna EP heter 'I Want You', 'Lion', 'Say No More', 'Americana' och 'Give me the Pain'. Det känns väldigt ärofyllt och fint att få släppa Say No More och Give me the pain" ... de är två låtar jag skrev med min producent Nicklas Eklund och min saknade vän och fantastiska låtskrivare Joel Deluna.

I våras drabbades vi av de tragiska nyheterna om Joels bortgång. Han var som en bror för mig, så det har varit jobbigt att inse att han inte längre kommer sitta med mig och skriva musik. Men jag vet att han sitter uppe i himlen nu och lyssnar på alla våra låtar.

EP:n fick faktiskt sitt namn 'Cool My Soul' efter Joel. Det var ett uttryck han sa väldigt ofta!

Där har vi alltså dina favoriter bland låtarna ...
– Jag är förälskad i alla våra låtar på EP:n! Men jag skulle nog ändå säga att min favorit är "Say No More"! Den skrev vi under en period då jag gick igenom många jobbiga händelser i livet!

Man får på något sätt ett väldigt stark samband till låten av den anledningen. Sen har den funnits med mig så pass länge nu, så den har liksom blivit en del av mig.

Vilka mer låtskrivare har varit inblandade?
– Jag har som sagt fått äran att jobba med många grymma låtskrivare inför denna release! Är så tacksam över att ha världens bästa team att jobba med! Nicklas Eklund har varit med och skrivit samt producerat alla låtarna till EP:n. Beatrice Robertsson, Victoria Bignet, Martin Buustgard Granlund och Joel Deluna har jag fått äran att skriva låtarna tillsammans med.

Vilket gäng!

Din senaste singel 'Good Luck Charm' är alltså inte med?
– Good Luck Charm släpptes för några månader sen, men kommer faktiskt släppas snart igen, denna gång på en samlingsplatta med Elvis-låtar via mitt bolag i USA.

Hur har valet av låtar sett ut?
– Jag har tillsammans med mitt bolag Starlab och min A&R Peter Sahlin jobbat fram vilka av låtarna som skulle släppas på Cool My Soul! Känner mig väldigt nöjd med valen! Men det finns många fler som jag längtar efter att få dela med mig av. Vem vet, kanske släpper vi ett helt album snart!

Det ar ju tidigare pratats om just ett helt album. Så det är fortfarande på g?
– Jaa, men självklart!

Vad letar du efter i låtar som du vill ta dig an?
– Det jag letar efter i mina låtar är historier som berör och som man kan känna igen sig i. Musik är häftigt på det sättet, man får chansen att dela med sig av sina berättelser.

Du har länge balanserat mellan pop, rock och soul. Men vad är kärnan i din musiken?
– (Skrattar) Ja det stämmer! Skulle nog även säga att det finns en släng av country i låtarna som vi nyss släppte. Jag har många influenser inom musiken. Enda sen jag var liten har jag lyssnat på gamla godingar som Fleetwood Mac, Tom Petty och Creedence. Har även hämtat inspiration i favoriter som Katie Melua, Amy Winehouse, LP och Lana Del Rey ...

Tror det finns en släng av kärlek till all denna inspiration med i mina låtar. Musik som helt enkelt ligger mig varmt om hjärtat! Det är sådan musik jag vill sprida, musik som betyder mycket för mig och som jag upplever är tidlös.

Vad har musiken betytt för dig i stort?
– Skulle nog säga att hela mitt liv är byggt på musiken! (skrattar). Den har funnits med mig sen jag var liten. Pappa och jag satt ofta ute på balkongen och lyssnade på musik när jag var liten. Jag har alltid sett upp till hans musiksmak, han var nog den som fick mig att intressera mig på ett hela annat plan. Under perioden vi bodde i USA, fick jag också upp intresset för musiken allt mer. Där finns det väldigt många legender inom musik-branschen!

Lågstadieperioden var inte lätt. Att genomgå många skolår av utfrysning tar ganska mycket på modet och självförtroendet. Jag har alltid haft som dröm att får göra egen musik och jobba med den på heltid. Men det tar på krafterna att bli hånad och att få höra att man inte är tillräcklig. Trodde nog då att det var en omöjlighet för mig att få syssla med musiken. När jag började högstadiet lärde jag känna en av de personer som betyder mest för mig, Mauricio Contreras. Han trodde på mig och fick mig att börja tro på mig själv igen. Han hjälpte mig att ta steget upp på scenen.

(Skrattar) Första gången jag uppträdde sprang jag av från scenen gråtandes och vågande inte sjunga. Men Marre sa åt mig att ”det bara var att försöka igen”. Andra gången gick det bättre. Är evigt tacksam för att han introducerade mig till musikvärlden. Musiken blev då min styrka och har förblivit det genom livet! Den jag söker glädje och tröst i!

Du är ett ikoniskt Idol-ögonblick när du blir handplockad till programmet under en mattelektion ...
– (Skrattar) Jag är nog fortfarande lika chockad som jag blev på mattelektionen! Förstod inte riktigt då vad det var för häftigt äventyr jag skulle få vara med om! Men jag är otroligt tacksam över att min mamma anmälde mig till programmet och att idol kom och kidnappade mig.

Tiden i idol var livets upplevelse och verkligen en plats att utvecklas och hämta erfarenhet från. Det var efter programmet jag verkligen fick chansen att börja jobba med min egen musik.

Skulle du rekommendera Idol som en språngbräda för att komma in i branschen?
– Kör, bara kör!! Man har inget att förlora på lite extra erfarenheter i livet! Dessutom har man väldigt roligt med de andra deltagarna och får uppleva saker man aldrig trodde att man skulle få vara med om!

I sommar har du själv varit och spelat på en musikfestival i Ryssland?
– Det var en helt galen upplevelse! Fick lära känns många fina människor som jag tror jag kommer behålla kontakten länge med. Det var även en riktig upplevelse att få stå på scen framför cirka 100 miljoner TV- tittare, sjukaste känslan. Det var väldigt roligt att få sådan fin respons och kul att få representera Sverige i ett sådant stort sammanhang. Det roligaste av allt var att vår nya singel I Want You blev så pass uppskattad att den tog sig enda till andra plats första dagen!

Det kändes stort!

Och så har du delat scen med Scorpions?
– Ja det stämmer! Även det var en helt galen upplevelse! Att få sjunga 'Wind of Change' tillsammans med Klaus Meine ... det är ett minne jag kommer leva länge på!

Vad vill du ge på scen?
– Kärlek! Kärlek till livet och kärlek till musiken. Det är ju faktiskt bland det bästa som finns!

Du har gjort många olika slags gig Föredrar du att spela mer avskalade eller de av större skala?
– Åh, vilken bra fråga! Skulle nog säga att det finns en viss typ av kärlek till både avskalade men även till större gig. Ibland känns det som att man får mer närhet till publiken när spelningarna är lite mer avskalade och det älskar ju jag!

Har den här dealen du har med amerikanska Media Horse resulterat i några USA spelningar?
– Ja men absolut. Vi var i L.A. förra året och hade ett gäng spelningar för Lionsgate, Paramount och andra stora filmbolag och supervisors. Vi åkte även runt och spelade på radiostationer i Kalifornien, det var riktigt kul! Ser fram emot kommande spelningar.

Hur ser det ut med dessa?
– Jag flyttar faktiskt till L.A. nu i september och ska sysselsätta mig med musik på heltid. Längtar verkligen efter att få inta scenen och lira lite där! Kommer bli en underbar höst!

Något du vill hälsa till läsarna innan din avfärd och innan de tar och lyssnar på EP:n?
– (Skrattar) Åh jag hoppas ni gillar våra låtar lika mycket som jag gör! Det bor ju en hel del av mig i texterna, alltid roligt om budskapen och berättelserna får komma fram!

Kärlek till er alla!

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com