Sara Ljung

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 6 juli 2016

Här på Intervjun hittar du nu ett samtal med en av morgondagens artister, Sara Ljung. Vi pratar om att våga ta plats i musikbranschen, hennes Idol audition och debutsingeln 'It's Over'.

Din första singel var en cover på 'Bra Vibrationer'. Hur känns det nu när din första egna låt är ute?
– Det känns spännande och roligt. Har fått väldigt fin respons på den och det är jag jättetacksam för!

Hur kom den här låten till?
– En kille vid namn Jari Kujansuu skickade mig ett utkast på låten förra året och frågade om jag var intresserad av att sjunga den. Jag tackade genast ja och skickade tillbaks min tolkning på den. Tillsammans med Jari och producenten Ronnie Lundqvist har vi format den till hur den låter idag. 

Vad handlar den om?
– För mig handlar låten om ett uppbrott. Man inser att något är slut och försöker gå vidare. 

Har du kunnat relatera till den även om du inte skrivit den själv?
– Ja, det tycker jag. Jag gick igenom ett uppbrott själv när jag fick den här låten skickad till mig, så jag kunde verkligen känna igen mig i texten. 

Men du skriver egna låttexter också?
– Absolut. Ända sedan jag var liten har jag tyckt om att skriva. Skrivandet och framförallt sången har blivit det självklara sättet för mig att uttrycka mig på. Min allra första låt som jag kommer ihåg att jag skrivit, skrev jag när jag var cirka sex-sju år och handlade om att jag hade så ont i magen ... (skrattar)

Är det svårt att ta plats som ung och ännu oetablerad artist i Sverige idag?
– Det är på två vis! Idag är det mycket lättare än låt oss säga för tio-fem år sedan att synas. Idag kan man med en vanlig kamera eller en mindre hemmastudio spela in sin musik och lägga upp den på internet så att allmänheten kan ta del av den. Och tack vare sociala medier kan ens musik spridas mycket snabbare. Men visst är det svårt. Konkurrensen blir ju självklart större.

Det är svårt att ta plats och samtidigt försöka komma med något unikt.

Men tror man tillräckligt mycket på sig själv och jobbar hårt så tror jag absolut att drömmar kan slå in. 

Du har ju själv släppt en del cover-videos på Youtube som är stort idag. Är det för att synas?
– Om man ska promota sig själv och sin musik så tror jag att internet har en stor betydande roll. Du kan lätt dela med dig av dig själv och andra kan lika lätt integrera. Dock anser jag att man även måste ge sig ut och spela live. Men sociala medier är ju till exempel perfekt för att marknadsföra sådana tillfällen. 

Jag såg dig också i en Idol audition häromåret. Vad fick dig att vilja ta den vägen?
– Jag fick ett samtal den våren av en tjej som jobbade på TV4 som hade haft kontakt med min mamma. Mamma hade nämligen skickade in mig som förslag och TV4-tjejen undrade om jag hade lust att komma ner och göra en audition. Så jag åkte ner till Stockholm och efter en hel dags väntetid och nervositet fick jag träffa Idol-juryn och sjunga ... men gick inte vidare.

Är det något du vill försöka dig på igen?
– Oj, nej, det tror jag inte. Idol har aldrig riktigt känts som rätt väg för mig att gå. Men jag är glad att jag ändå testade. Jag var så trött och nervös den dagen, så jag kommer inte ihåg allt som sades. Men jag kommer ihåg att juryn tyckte att jag behövde jobba på mitt självförtroende och det tycker jag att jag gjort!

Första dagarna efter hela Idol-grejen kände jag mig ganska nedstämd. Tänkte att man var dålig och så vidare för att man inte gick vidare. Men efter det har jag bara försökt se på det som något positivt.

Nu har jag ju verkligen chansen att gå min egen väg och synas på mitt vis!

Du vann däremot en annan TV4-tävling som var "My Cover". Vad gav det dig?
– Vinnarpriset var att få spela in låten och en musikvideo i professionell studio. Det var fantastiskt roligt att få se hur det brukar gå till. Tack vare att jag vann fick jag chansen att uppträda på stora event som Allsång i Griggebo och Musik i Sommarkväll i Gävle.

Fler har även fått upp ögonen för en lokalt, så det är kul!

Det var där som du först framförde din version av 'Bra Vibrationer'. Har du träffat Kikki sen?
– Jag träffade henne när jag uppträdde i Gävle! Hon och rapparen Kumba som också gör en tolkning av 'Bra Vibrationer' var där. Det var jättekul och hon sa att hon tyckte om min tolkning.

Vad fick dig att välja just den låten?
– Egentligen vet jag inte riktigt. Det var inte så mycket eftertanke där. Jag hörde talas om tävlingen och strax därefter spelade jag in videon. Jag tror jag valde låten för att man blir så glad av den och den känslan ville jag också förmedla med min tolkning. 

Vilken annan låt skulle du velat göra en cover på?
– 'See You Soon' av Coldplay!

Är det glädje du vill förmedla med din egen musik också?
– Jag vill förmedla mig. Den jag är och det jag står för. Jag vill att människor ska kunna känna att dem kan relatera till det man har att säga. Att man kan sprida tröst eller glädje.

Jag vill vara en inspiration för andra, så som andra är för mig. 

Det var inte så att Kikki Danielsson då varit en inspiration för dig eller så?
– Jag lyssnar väldigt mycket på musik och jag influeras mycket av det jag hör omkring mig vare sig det är modernt eller gammalt. Men jag inspireras även väldigt mycket av människor som verkligen brinner för sitt intresse. Det kan vara en känd musiker, en kompis eller varför inte en idrottsman?

En person som har jobbat sig uppåt och som tror på sig själv är för mig väldigt inspirerande.

Hur hittade du först till musiken?
– Musiken har nog alltid funnits där. Stod ofta och dansade och sjöng som liten till radion. Det var dock i tonåren som det tog fart på riktigt. Jag bestämde mig för att jag ville lära mig spela gitarr och jag började få höra runt omkring mig att jag var duktig. Sedan dess har det bara fortsatt!

Vilket är ditt första minne relaterat till musik?
– När jag fick min första CD-skiva. Ett album av Emilia med bland annat låten 'I’m A Big Big Girl'. 

Är det musiken som gäller helt nu eller arbetar du också med något annat vid sidan om?
– Just nu jobbar jag heltid på ett företag som heter Atlas Copco. Men till hösten ska jag börja studera på en musikskola i Örnsköldsvik som är grundad av Anders Bagge. Så då kommer det bli musik hela dagarna. Jag har några samarbeten på gång som förhoppningvis blir klara inom den snara framtiden.

Annars blir det till att fokusera allt på skolan.

Vart vill du vara med musiken om ett år?
– Om ett år så kommer jag vara färdig med min utbildning där på Dreamhill Music Academy. Då hoppas jag att jag har utvecklats mer och fått ett större kontaktnät inom musikbranschen. 

Har du hunnit uppträda mycket live än?
– Spelningarna har legat lite på is då jag har haft mycket annat för mig. Jag har haft någon bröllops-spelning och ska spela på några till under sommaren. Jag ska också ha en egen konsert tillsammans med tre vänner den 10:e augusti sju på kvällen i Hällnäs Kyrka.

Så den får ni komma och kolla på!

Vilken är den bästa konserten du själv varit och sett hittills?
– Oj, svår fråga. Jag tror det är från när jag och min syster såg Veronica Maggio i Gävle. Hon bjöd på en helt fantastisk konsert och som det lilla Veronica-fan jag är var det helt otroligt bra och inspirerande!

Vilken annan låt måste man lyssna på i sommar?
– 'Samma, Samma' av Niklas Lind.

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com