Sam Seg

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 11 augusti 2017

Tidigare i år släppte det stundande stjärnskottet Sam Seg sin debutsingel. Nu är han åter igen aktuell med ytterligare en fantastisk poplåt i och med sitt andra låtsläpp 'Still Thinking of Me'.

Du var ju osignad när du släppte debuten tidigare år. Har genomslaget resulterat i några deals?
– Jag har under våren varit på möten i både USA och Sverige men ingenting har än så länge övertalat mig om att skriva på något. Jag hade inga större förväntningar i och med att det var den första singeln som jag släppte. Idag finns det så många plattformar du kan se och höras på utan att vara signad till ett bolag. Jag tror snarare att det handlar om att ha ett bra team som tror på det man gör.

Det finns så klart för- och nackdelar med allt.

Men singeln lyckades verkligen nå fram genom bruset. Även utomlands ...
– Det kändes såklart superkul!

Är det något du har med dig i tankarna nu. Att göra en låt för 'topplistorna'?
– Egentligen inte ... jag gör alltid musik som jag själv skulle lyssna på. Om man tänker att man ska göra en låt för topplistorna så är man nog redan vid det stadiet ute och cyklar.

Det är ju en del svensk musik som lyckas utomlands. Det är väl en omtuggad sanning vid det här laget men uppenbarligen fortfarande en relevant sådan. Går det sätta fingret på varför det är så?
– Det är jättesvårt att svara på. Jag tror att svenskar inte är rädda för att prova nytt. När jag varit i USA och jobbat så kan jag tycka att dem när det kommer till låtstruktur och språk ibland har ett tillvägagångs-sätt som har sett likadant ut i decennier.  Men med det sagt finns det minst lika många bra låtskrivare i USA som i Sverige. Det var extremt lärorikt att vara där.

Jag lärde mig både mycket om mig själv men också hur man faktiskt gör en låt från början till slut. Men jag förstod efter en tid i USA hur mycket fantastiska låtskrivare och producenter det faktiskt också finns här.

Vad väcker ditt eget låtskrivande till liv?
– Jag skriver enbart av egna erfarenheter och händelser i mitt liv. Det kan handla om allt från ett break-up till mitt fikonträd hemma i lägenheten. Den här låten är en tillbakablick på en relation jag en gång haft med en person som betytt och fortfarande betyder väldigt mycket för mig.

Ofta står jag även för all produktion men den senaste singeln 'Still Thinking Of Me' producerade jag tillsammans med den extremt talangfulle Oliver Forsmark ...

Skulle du säga att du har hittat ditt eget sound nu så här två singlar in?
– Egentligen började det så fort jag plockade upp gitarren för första gången, när jag var tretton år. Jag tycker verkligen att jag börjar hitta mitt sound nu och mina två nästa singlar kommer att göra det ännu mer tydligt. Det är alltid svårt att prata sound ... men det är ju popdängor med tydliga hooks.

Allt från Thin Lizzy till D' Angelo har varit förebilder.

Så det kommer fler låtar inom en snar framtid då?
– Det kommer mer musik till hösten. Absolut!

Vad vill du ge de gånger du står på scen?
– Mycket. Jag tänker inte bara rent musikaliskt utan det visuella är minst lika viktigt för mig. Spelningen jag hade på Kungsträdgårdens stora scen var mäktigt!

Har du spelat något ute under sommaren?
– Nej.

Hur är det med spelningar framöver?
– Absolut! Till hösten ...

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com