Royal Prospect

Som intervjuade av redaktör Daniel John Johnsson den 13 maj 2017

Arenarock när den är som bäst. Intervjun möter Royal Prospect i ett samtal om festivalsommaren i Dublin, starka personligheter och den storslagna nya låten 'Hearts'.

Det har redan hunnit gå en liten tid sen releasen av 'Hearts'. Hur har responsen varit?
– Responsen har varit oväntat positiv från flera håll. Bland annat har låten kommit in på ett antal stora spellistor så som New Music Friday, Spotify Viral och Digster Fresh i både Sverige och utomlands, vilket gjort att Hearts fått en stor spridning i flera kanaler.

Extra roligt är att vi fått möjligheten att spela live på flera platser i Sverige. Vi har bland annat varit i Örebro, Stockholm och Lund där många kommit fram och berömt låten.

Ni hade release-eventet på Café Opera?
– Precis, vi deltog på StrumLive's lansering på Café Opera i Stockholm. Det var en häftig spelning och hela resan resulterade i ett flertal nya kontakter och en superrolig kväll och spelning.

Var spelade ni in låten?
– Vi spelade in Hearts på The End Studios som ligger strax utanför Lund. Till en början var tanken att vi inte skulle spela in låten men vi ändrade oss i sista stund och valde att spela in den. Vilken tur! (skrattar). I övrigt var det tre intensiva dagar i studion med Joel Bexelius som är co-writer till låten.

Det är mycket som skall göras och vi är alla fyra väldigt noggranna när det kommer till att få till det perfekta soundet på våra låtar ...

Kristoffer Folin var också med och producerade?
– Vi är jättetacksamma att Kristoffer producerat. Han har verkligen lyft låten flera steg och varit kreativ samtidigt som han lyssnat på oss och våra önskemål. Vi hoppas på fler samarbeten med han i framtiden.

Och så har det också blivit en musikvideo?
– Det stämmer. Musikvideon är producerad av Daniel Rydberg på Rydberg Productions. Tanken var att göra en enklare video till en början, men efter vi träffat filmproducenten kom vi tillsammans fram till en grym idé. Vi provfilmade några gånger och sedan spelade vi in i en industrilokal i Malmö.

Hur ser det ut när alla ni i bandet arbetar fram nytt material?
– Vi har egentligen ingen fast form när vi arbetar fram nytt material. Varje låt har en unik historia. Vanligtvis brukar dock låtarna ta form när vi repar genom att vi till en början ‘’jammar’’ på en idé någon av oss har. Därefter brukar det gå snabbt tills den slutgiltiga låten är klar. Vi har alla väldigt starka åsikter, vilket även märks i musiksmak vilken skiljer sig hos alla fyra.

Hur då?
–Vi brukar trots det här säga att vi hämtar vår inspiration främst från Coldplay, U2, Kings of Leon och Mumford and Sons. Samtidigt är vi måna att inte fastna i ett specifikt sound, utan vi vill hämta inspi-ration i all musik, både modern som äldre. Annars är det allt från tung hårdrock och grunge till funk, soul, pop och jazz. Då vi alla får inspiration från olika typer av musik har vi börjat med att dela musik med varandra. Varje vecka är det någon av oss som har utsett en skiva eller ett visst antal låtar som alla ska lyssna på. I slutet av veckan ska alla välja sin favoritlåt och sen sparas allt i en lång Spotifylista.

Med hjälp av denna listan kan vi gå tillbaka och lyssna på varandras inspirationskällor och på så sätt förstå varandra bättre i skapandeprocessen. I ett band med fyra starka åsikter kan det vara bra att hitta de där sakerna som hjälper oss att förstå varandras tankar bättre.

Vad resulterar den hör röran i till slut genremässigt?
– Om vi ska sätta en genre på vår musik så brukar vi utgå ifrån 'Arena Rock'. Men vi tycker själva att vi har ett väldigt brett sound ... som naturligtvis kommer från alla de olika hållen av inspirationskällor som varje individ i bandet har.

Visst hette bandet tidigare Reigns? Vad låg bakom namnbytet?
– Det stämmer! Det är egentligen bara av den anledningen att när vi fick kontakt med Music Help och Peter Åstedt så fann vi ett annat band med samma namn på Spotify. Peter rådde oss då att ta kontakt med bandet och höra ifall de fortfarande var aktiva och så vidare.

Eftersom att de hade namnet innan oss och tänkte fortsätta sin musikkarriär så bytte vi helt enkelt för att undvika möjliga twister eller förvirringar i framtiden.

Hur kom ni först till?
– Det långa eller korta svaret? (skrattar). Vi kör en lätt och lagom! Oscar och Gustav är syskon, så där är det rätt logiskt. De har alltid hållit på med musik och spelat i diverse band tillsammans. Alla fyra medl-emmar är från samma ort utanför Lund ... Lomma. Men vi har inte den vanliga historien bakom oss att vi umgicks som kompisar och sedan en vacker dag skrikit: ”Dude! We should start a band!”

Oscar och Hannes P är lika gamla och har tagit trumlektioner tillsammans. Hannes T och Hannes P träffades på ett musikläger 2009 och har sedan dess spelat med varandra i flera olika band. När Oscar och Gustav ville starta ett nytt och lite mer seriöst satsande band så gick de ganska lätt då de sökte efter just en trummis och en basist. Det finns fler nivåer till denna historien, men det tar vi en annan gång!

Ni jammar fram låtarna tillsammans. Men har ni olika roller i bandet annars?
– Det varierar nog. men generellt så kan man väl säga att vi alla har starka viljor och personligheter, i alla fall när vi träffas. Tror det kan bero på att vi känner varandra så bra. Först har vi Oscar, vår frontman, och som frontman kanske också vår framtida diva? Annars bidragare av många kreativa ideér, sympatisk ung man som ibland kan vara “lite” tankspridd. Ofta väldigt fokuserad på att skapa ett originellt sound.

Sen har vi Hannes T, vår basist och ryggrad i bandet, tror Hannes är den som spelat fel live minst gånger. Han är även den av oss som har koll på inspelningstekniken vilket gör att vi kan spela in demos i vår replokal. Hannes T är den diplomatiska personen i bandet ...

Sen kommer vi till Hannes den yngre, Hannes P, vår trummis och ständiga driv i bandet. Han är väldigt driven och lite av en “doer” och ser till att vi hela tiden tänker på vad som funkar i låtarna så att vi andra inte driver iväg i ett musikaliskt träsk.

Sist har vi Gustav, vår “analytiker”, och den som dragit det korta strået och får sköta mycket administrativt. Gustav skriver även texterna i bandet. Alltså vår mest struk-turerade och analytiska medlem är samtidigt vår mest filosofiska, och kan plocka fram sina poetiska sidor när som.

Föredrar ni att hänga i replokalen med låtarna eller att vara ute och turnera omkring?
– Det är två väldigt olika platser. I replokalen eller studion återfinns den mer kreativa processen i att skapa musik vilken jag tror alla i bandet tycker mycket om. Nu har inte vi gjort några stora turneér direkt, men att vara ute och gigga är såklart extremt roligt. Om vi varit tvungna att välja något hade det kanske varit just att hänga ute på turnéer då vi älskar att spela för folk ...

I sommar blir det bland annat musikfestival i Dublin?
– Det stämmer bra, vi håller just nu på att förbereda det setet som vi ska lira när vi väl är på plats. Vi är otroligt taggade på att få komma iväg då det är första gången i Dublin för oss, U2's hemstad!

Ni kommer även till Live at Heart i Örebro senare i år. Är det ert andra år där nu?
– Precis, det blir vårt andra år i år. Vi tycker väldigt mycket om festivalen och dess koncept att skapa en mötesplats för musikbranschen och okända band som faktiskt fungerar. Framförallt bidrar festivalen med möjligheten att om du som band vill få ut mycket av den så finns det väldigt mycket att hämta där, men man får kämpa för det. Vi ser fram emot att få komma tillbaka och knyta nya kontakter i år!

Vilka är ni på scen?
– Det är väl främst på scen vi gör oss ett namn, eller många vill påstå så i alla fall. Vad vi menar är att live är Royal Prospect något speciellt och minnesvärt. Åtminstone är det den känslan vi vill förmedla. När vi spelat in en låt och gett ut den på Spotify, eller vilken streamingtjänst det nu kan vara, är låten “Bra” och vi anses ha gjort en bra låt. Men det är inte förens folk faktiskt hört oss live som de fått helheten av vad Royal Prospect faktiskt är. Ett band som lägger ner all energi på att förmedla en grym upplevelse för den som kommer till någon av våra spelningar.

När vi planerar en livespelning kan det vara hårfint kring vad som avgör om en spelning faktiskt blir till det vi vill utlova. Exempelvis anser vi det superviktigt i vilken ordning låtarna kommer i ett set. Vi kan beskriva det som att vi vill leverera en helhet på våra spelningar och när man går därifrån som publik ska man komma ihåg oss, våra låtar och även längta efter att få se oss igen.

Det är så vi känner efter att ha sett våra stora idoler live på scen. Som U2, Coldplay, Bruce Springsteen och The Killers: "Det är som om varje gång vi går på scen, känner jag att det är detta vi är menade att göra” som Oscar säger. Vi blir till en motor så fort vi går på scen och varje komponent är viktig. Allt från förarbetet till hur själva slutprodukten blir ... vi älskar att stå på scen!

Vilken har varit eran mest minnesvärda spelning hittills?
– Vi har haft en del spelningar som är värda att komma ihåg. Detta för att de antingen har gett oss en push framåt i jakten på vår dröm eller så har de bara varit så sjukt roliga att göra och det har blivit riktigt bra. Vår spelning på KB i Malmö, då vi gick vidare till Sverigefinalen av Emergenza, är till exempel en sån spel-ning som gjorde att vi kände oss mer säkra på att vi tillsammans kan skapa något stort. Spelningen på Live at Heart i Örebro är också en sån spelning som gjort ett stort avtryck på oss. Just på grund av att den gav ett väldigt stort lyft framåt för bandet ...

Däremot måste vi nog ändå säga att vår mest minnesvärda spelning är när vi fick spela på sommarfestivalen INmusic i Kroatien. Bara det att vi fick komma utomlands och visa upp vår musik inför en festivalpublik var helt fantastiskt! Att det sen blev fullt framför scenen när vi började spela var för oss näst intill osan-nolikt. Folket där var så fantastiska och underbara, och uppskattade verkligen musiken vi spelade. Jag tror att den kvällen är något vi alla kommer bära med oss resten av vår tid som Royal Prospect.  

Så vad väntar nu härnäst för er? Kan man vänta sig mer av er under året ...
– Utan tvekan kommer man kunna vänta sig mer av oss. Både i år och framöver. Vi är ett band som vill gå hela vägen och bli nästa stora grej. Ge ut hit-singlar och skivor som som toppar listor, vinner priser, och blir ihågkomna. Det är stora visioner men om man som band idag vill nå toppen men inte tror på att man kan, eller om man inte kämpar för det, så lär man aldrig hamna där. Vi tror på det vi gör, vår musik och våra drömmar. Vi är ett band som vill jobba på alla plan för att nå just toppen.

Vi vill skapa vårt egna sound och hoppas att det ska tilltala folk. Att göra mer “kommersiell” radiomusik är inget vi aktivt fokuserar på. Vi vill istället tro att bra musik kommer att tilltala folk och att hit-låtar skapas då bra musik skapas. Självklart söker vi efter den där låten som vi ska kunna slå igenom med och vi har en del låtar vi verkligen tror på. Däremot vill vi göra det i vårt sound!

Samtidigt vill vi jobba med helheten i musiken och göra skivor. En singel visar inte upp helheten hos en artist eller ett band ... den visar bara upp potentialen. Det är först när skivan kommer som artisten visar att musiken kan förmedla ett stort intryck och en helhetsbild av vem man är.

Sociala medier:

Intervjuade av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com