Rhymes

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 4 maj 2017

Dumpade av sitt skivbolag men signade igen fyra timmar senare. Intervjun hinner ikapp Uppsalabandet Rhymes sångare Tomas Karlsson inför deras revansh-osande spelning på Debaser Strand imorrn.

Stämmer det att Rhymes kom till när ett annat paus tog en paus?
– Det stämmer! Bandet Frantic Sunday tog en paus i mitten av april 2016 och en vecka senare roterade Rhymes första singel på Sveriges Radio. Erik spelade blues, Adam och Oscar soul och disco, och jag indie. 

Låter som en "levande" kombination ...
– Ja, manisk pop som Chuck Berry på koks eller Howlin' Pelle på uppåttjack?

Ungefär så! Sen ni började spela har det gått rätt fort mellan låtarna också?
– Det är ett antal dagar per gång ... per inspelningstillfälle. Men vi ser till att det blir intensivt. Vi spelade till exempel in fem låtar på tre dagar nu i början av april. Vi gillar den intensiteten.

Stämmer det att ni nyligen blev dumpade av ert skivbolag?
– Stämmer! Kom ett mejl klockan tio över ett, på dan, den 4:e april, mitt i studiosessionen som pågick. 

Ovibb i ett känsligt läge. 

Men nu är ni signade igen?
– Exakt! Fyra timmar senare visade det sig att ett annat skivbolag var "jätteintresserat" så det var inga bromsar utan det var bara att köra på. Precis som i livet annars.

Så här långt känns "får saker gjorda" som ledordet för Rhymes. Vad handlar nya låten om?
– Den handlar om när våren kommer till stan, peppen man känner inför allt kul som ligger framför sig. Jag skrev den hemma på pianot under några korta stunder i vårskymningsljuset.

Som med allt egentligen allt låtskriveri kom det någonting ut ur ingenting.

Musik är lite magiskt.

Vad inspirerar?
– Norrhimlen och livspeppen. Motown, power-pop, blues, och arenarock!

Det förvånar lite att du säger saker som "livspeppen" och "ingenting". Eran förra låt till exempel var väl oerhört politisk och handlade om att öppna gränser och ta emot flyktingströmmarna?
– 'Refugees Welcome' var en sång för öppenhet och mot de vidriga flyktinglagar som Sverige har. Ett rikt land i fredstid som vårt kan verkligen göra mer. Amnesti är steg ett. Öppna gränserna är steg två.

Bör göras.

Vad vill ni ge de som står framför en scen med Rhymes på?
– En känsla av att deras liv är fulländade, och att allt som sker hädanefter bara är en bonus. Som i lördags, det var utomhusfestival i Uppsala framför tusen personer ... två scendyk ... och koncentrerat liv.

Det ser fint ut framåt också, nästa är festival i Uppsala den 1:e juni och vi har redan ställen som vill boka oss i september. Sedan kör vi på med en akustisk turné i kök i oktober.

Framgångarna för denna singeln kommer också följas av total eufori i alla kommande släpp.

Vad gör ni imorrn?
– Då spelar vi live på Debaser Strand i Stockholm och luktar på vårblommorna. Det blir live framför publiken bland eufori-stormar och popextas.

Precis som det ska vara.

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com