Rebecka Rydgren

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 1 september 2017

Rebecka Rydgren är den nitton-åriga popartisten som går under artistnamnet Rbecka. Lite över ett år efter debuten är hon nu tillbaka och redo för en höst med alldeles nytt material.

Man måste säga att det är passande, minst sagt, att börja hösten med en singel vid namn 'Raindrops'?
– Raindrops är en stark, mörk pop-sång med ett melankoliskt pianoriff i kontrast med svulstiga trummor. Tanken var att soundet skulle påminna om regn, därav namnet Raindrops!

Vad handlar den om?
– Den handlar om en nyfunnen styrka att våga lita på sig själv och lämna ett destruktivt förhållande. Det finns så många människor som känner sig fångna i ett förhållande med en våldsam och kontrollerande partner. Jag hoppas att Raindrops kan sätta ord på hur dessa människor känner och förhoppningsvis hjälpa dem att hitta styrka inom sig själva att våga bryta sig fria.

Den har skrivits tillsammans med låtskrivarteamet Wild Ghosts?
– Wild Ghosts och jag har haft sporadisk kontakt under lång tid, men det var först nu som vi äntligen fick möjlighet att arbeta med varandra. De presenterade refrängen och dess budskap för mig, vilket tilltalade mig då det verkligen är något som jag tycker är viktigt.

Jag inspirerades till att skriva färdigt låten utifrån temat och hade möjlighet att sätta min egen personliga prägel på text, musik och sound.

Hur har det varit annorlunda mot när Ditte Lindblom var med dig i studion för debutsinglarna?
– Jag skulle säga att jag jobbar väldigt annorlunda nu. Nu är jag aktivt med och skriver låtarna, det är mina egna ord och min egen musik. Det är något som är viktigt för mig, att tala genom musiken och förmedla något som jag kan stå för. Sedan är det också sjukt roligt att skriva musik. Jag är delaktig och styrande i produktionen av låten och det är min vision som utformas.

Det blir väldigt annorlunda att arbeta som jag gör nu, det är en iterativ process där alla inblandade lär av varandra. I slutändan blir låtarna som jag skapat tillsammans med bland annat Wild Ghosts något som jag känner starkt för, de blir som mina små bebisar!

Och det här är bara den första av flera kommande låtar?
– Många av mina kommande singlar är skrivna tillsammans med mina musiker Alejandro Guillen och Omar Córdova. Alla låtar har ett genomtänkt budskap med inspiration från personliga upplevelser, tankar och känslor. Vi har jobbat väldigt mycket för att hitta ett sound som framhäver min röst och personlighet. En blandning av mörk pop och soul.

Kommer Wild Ghosts teamet vara fortsatt inblandade?
– Nej, dessa är i egen regi och i andra samarbeten. Jag tycker dock att samarbetet med Wild Ghosts har varit jättebra så vem vet, det kanske kommer fler låtar framöver där Wild Ghost är med.

Så när kan vi förvänta oss att nästa singel?
– Nästa singel efter Raindrops kommer att släppas lite senare i höst. För närvarande håller vi på med sista mixning och mastring.

Du debuterade som sagt förra året med två debutsinglar. Hur var responsen på dessa?
– Oväntat positivt mottagande! Låtarna fick ganska snabbt över 100.000 streams, vilket kändes helt omöjligt för mig som precis doppat tårna i musikbranschen. Idag närmar jag mig 400.000 streams på Spotify! Mina låtar uppmärksammades även av flera olika bloggar, både i och utanför Sverige. Jag såg till exempel att bloggare i Brasilien hade hyllat mig och min musik, vilket är hur kul som helst!

Framförallt har det öppnat upp nya möjligheter för mig och jag har fått en hel del spännande kontakter. Singlarna har även spelats över 300 gånger på radio, vilket jag aldrig trodde skulle hända!

Var det som du tänkt dig, att släppa din egen musik?
– Jag blev mest förvånad över den positiva respons jag fick på min musik. Jag trodde att jag som helt färsk och oetablerad inte skulle nå ut genom mediabruset.

Hur har tiden varit sen dess?
– Mycket av min tid har gått åt till att avsluta gymnasiet. Jag gick engelskspråkig naturlinje, så jag har pluggat en hel del om man säger så. Förutom det har jag fokuserat på att skriva massa musik, giga och hitta mig själv som artist. Det har absolut varit en rolig, men stressig tid, men jag känner verkligen att jag hittat mitt sound och jag är så taggad inför framtiden!

När uppkom först det här intresset för musik?
– Jag har alltid tyckt om att sjunga, men motiverades till att stå på scen via mellanstadiets fritids-verksamhet där vi fick hjälp att bilda rockband. Och, i årskurs två gjorde jag och mina kompisar en dans till låten 'Om jag bara vågar' av M.A.D.E. från Lilla Melodifestivalen som vi uppträdde med inför hela skolan.

Jag och två andra tjejer sjöng medan två tjejer dansade till.

Vad har du för influenser idag?
– Jag vill beskriva min musik som mörk pop med influenser av soul, rock och indie där texterna är viktiga. Jag inspireras väldigt mycket av artister som Matt Corby, Florence and the Machine och Bishop Briggs. De har alla ett väldigt unikt sound med en innerlighet som jag berörs av och beundrar.

Vad får en bra låttext inte sakna?
– Hmm, svår fråga! Det finns så mycket olika element som ska samspela för att vara en bra låttext. Oftast faller jag för texter som är väldigt poetiska och får en att tänka till. Jag uppskattar texter som inte är för uppenbara utan lämnar utrymme för lyssnaren att göra sina egna tolkningar.

Där flest fick se sig först var under Idol-uttagningen 2015. Du fick utlåtandet att du inte var redo?
– Jag tycker själv att jag har utvecklats otroligt mycket sedan dess! Jag har blivit trygg i mig själv som person och hittat vem jag är som artist. Jag har fått en stor erfarenhet av att stå på många typer av scener, live-spelningar på radio och att ha skrivit min egen musik.

Jag har hittat vem jag vill vara som artist och inte vem andra vill att jag ska vara.

Vilket har varit mest minnesvärd av alla "typer av scener" du stått på hittills?
– Min mest minnesvärda spelning var när jag fick stå på stora scenen på Malmöfestivalen förra året inför cirka 25.000 personer. Det är helt klart det bästa och sjukaste jag nånsin gjort och nåt jag aldrig glömmer!

Vad kan man förvänta sig av att komma och se dig på scen?
– Jag uppträder live med mina fantastiska musiker Alejandro Guillen, Omar Córdova och Rickard Rådmark! Vi bjuder på mycket närvaro, känsla, energi, musikalitet, ett unikt sound och massa, massa kärlek. Närmast på tur står Live at Heart i Örebro. Sedan håller jag på att boka upp fler spelningar vilket ska bli väldigt roligt!

Finns det något du vill hälsa till läsarna innan de fortsätter vidare till nya singeln?
– Först och främst vill jag tacka för att ni tar er tid att lyssna på 'Raindrops'. Det betyder jättemycket för mig! Jag hoppas att ni tar till er låtens budskap och att ni fortsätter stå upp för era medmänniskor och hjälper dem när de har det svårt.

Ingen kan förändra hela världen, men alla kan förändra världen för en person.

Håll även utkik framöver efter fler låtsläpp och nyheter från mig! Ni är bäst! Puss och Kram på er!

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com