Rebecka Assio

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 10  mars 2020

Hon är redan klar för höstens Idol, men strålar redan nu som en klar stjärna. Nu singelaktuella Rebecka Assio älskar att utforska, upptäcka och beblanda olika stilar och influenser med sin egna tvist.

Det är inte lätt att peka ut vart du står genremässigt. Det är dels pop, upplyftande, men där finns äv-en en musikalitet som är nåt mer karismatiskt och själfullt, ja, soul, och kanske RnB, men ändå inte?
– Vad kul att du kunde sätta ord på exakt vad det är. Självklart är det jag hittills släppt pop, men som du sj-älv säger, så finns det mycket mer bakom. Jag personligen skulle säga att det är "Pop RnB", och det kommer bli tydligare längre fram när man får en helhetsbild tror jag! Jag har alltid sett Michael Jackson som min allra största inspiration inom musiken, och han har aldrig haft spärrar när det kommer till genre. Jag älsk-ar all typ av musik, så länge den tilltalar mig, och det kan vara allt mellan grekiskt, punk, pop, folkmusik ...

Rock ... ja, you name it. 

Har dina rötter i Libanon kunnat inspirera?
– Inspiration får jag från allt möjligt, men ja, jag har verkligen inspirerats från mina rötter, absolut. Min mamma har alltid sjungit och från henne har jag lärt mig inspireras av de stora sångerskorna från Libanon. Det är ett helt annat meloditänk, underbart! Jag försöker alltid experimentera när det kommer till att ska pa, försöka hitta sätt där jag kan få in mina rötter. Vi har testat med olika instrument som härstammar fr-ån Mellanöstern och valt att ha med ett i en kommande låt som släpps närmare sommaren, så håll utkik!

Och du spelade piano redan vid sex års ålder?
– Jag växte upp med att mina systrar tog pianolektioner, och som yngsta systern, så ville jag bli som dem. Så det fanns inget annat jag hellre ville än att börja spela piano, och så blev det, sexåringen fick som hon vi-lle! Under min uppväxt var det en del musik, mamma sjöng, pianospelandet, min ena syster är dunderbeg-åvad inom musik, man har ju haft mycket i omgivningen. Dock har mitt intresse alltid varit mitt egna ini-tiativ när det kom till sången. Jag ville alltid uppträda i skolan, alltid sjunga inför folk. Mitt mål i livet som liten, var alltid att jag skulle bli en av de största artisterna. Gick på alla möjliga tillfällen som musikskolan hade där man fick skriva upp sig på extra kör, extra ensemble efter skolan, ville ju verkligen bli bättre.

Och få göra det jag älskade mest!

Medan du varit scenartist och även medverkat som feature på låtar, så var det först nu i år som du sl-äppte din första egna singel. Vad gjorde nu till rätt tid för det, var det nu som du hittade ditt sound?
– Jag tror på en del tajming i livet. Inte alltid, men i det här fallet så var tajmingen helt perfekt. Jag har jo-bbat med andra tidigare, men det känns som att ingen har riktigt förstått mig eller mina ambitioner förrän nu. Man stöter på många nay-sayers och det är svårt att ta sig förbi det faktum att personerna i fråga inte tror på en. Det i sig är ju en anledning till att vilja byta riktning, man behöver ett bra team, ett team som stöttar och lyfter fram en. Det tog ett tag innan jag "hittade mitt sound", absolut, men samtidigt vill jag in-te låsa mig i något fack inom musiken. Jag vill kunna göra exempelvis en houselåt, om jag tror på den. 

Jag skulle vilja säga att mitt sound är Pop RnB, och det var just nu som jag fann de rätta personerna som lät mig ta plats i min rätta form, och få utveckla mitt sound tillsammans med dem. Jag vill att min musik ska vara upplyftande, att man känner en samhörighet, att någon gått igenom samma sak eller liknande.

Jag vill också kunna visa andra vem jag är som artist.

Kanske också lite så att man vill bevisa alla nay-sayers att jag lyckades ändå!

'One Thing' skrevs med August Jacob och Blombrg, är det dessa två du jobbar med just nu?
– Jag jobbar helst med dem ja, men även med deras tredje musketör, Amanda Kongshaug! De tre tillsamm-ans har en grupp som heter NASH. Jag ser helst att jag jobbar med dem då de förstår mig ... mitt tankesätt, mina visioner och inte minst så tror de på mig! Dock har jag ett annat samarbete med två producenter ifr-ån Göteborg, men det kommer liiite längre fram, så håll utkik!

"I ask for too much, but I need just one thing" ... vad vill du ha ut av de du samarbetar med?
– Jag behöver musikalitet! Nytänk, våga chansa, våga prova, våga experimentera! Dessutom behöver jag ett bra samarbete, en god stämning, och det levereras av dessa grabbar. De har en sjuk musikalitet som de båda besitter, två olika tänk, nytt tänk så det bara skriker om det. Båda är öppna för att testa ...

Och för att experimentera, what more can a girl ask for?

August är inte bara din producent utan även din pojkvän?
– (Skrattar) "Min" producent, nej men han är "min" pojkvän, ja, lyckligaste tjejen i världen! Vi har en lång historia tillsammans faktiskt! Träffades första gången för kanske tio år sedan.

Men vår kärlek blommade direkt efter att 'One Thing' var klar. 

Skriver ni tillsammans hela tiden eller hur ser det ut?
– Om jag fick välja skulle vi skriva tillsammans varje dag, hela dagen. Men så är inte verkligheten! Men när jag väl skriver så är det med Jacob, BLOMBRG och Amanda Kongshaug, alltså NASH. 

Kan det ändå kanske vara lite som parterapi ibland?
– (Skrattar) Parterapi vet jag inte ... kanske när vi är ensamma i studion, han och jag, mer att vi lär känna varandra på ett musikaliskt plan. Men överlag när vi sitter i studion och skriver så är det jobb! 

Nu har andra singeln, 'Another Game', också släppts?
– Vi kom till studion, jag, Amanda och Jacob, och vi bestämde oss för att skriva en låt som var mer pop än 'One Thing', alltså lämna RnB lite och bara fokusera på popen. Ren pop. Själva innehållet kom lite från in-genstans med Amanda i spetsen på text. Tror det är en låt många kan relatera till. När man lär känna en pe-rson, så kan personen i fråga bara missuppfatta ens intentioner, eller bara ha ett för stort ego helt enkelt.

Och tro att man verkligen inte klarar sig utan den, but you can!

Två releaser så här titt inpå brukar vanligtvis innebära att det finns mycket mer som ska komma ut. Så kan vi hoppas på att mer musik kommer att följa ganska tätt nu under den närmsta tiden?
– Oooooja! Massor av musik! Ett glas vin om dagen säger de va? En låt om månaden säger jag!

Så nästa släpp är redan bestämt ... 3:e april, save the date!

Hur firade du releasen av den här låten?
– Firade inte på något speciellt sätt egentligen, lite mat med min syster och Jacob. Trying to keep it simple!

Det är inte bara ny musik vi har att se fram emot, då du redan i slutet av förra året gick vidare till sl-utaudition för årets Idol, Idol 2020! Den första gången i svenska Idols historia som någon går vidare till slutaudition redan innan auditionturnén har börjat. Hur kom det sig egentligen att det blev så?
– Idol har väl varit lite intresserade ett tag kan man säga, och denna gången kände jag att det var rätt tillfä-lle att göra det! Att få uppträda för ett fullsatt globen var ju heeeelt magiskt!

Men det var inte lika lätt som det såg ut, så kolla på programmet i höst ...

Så får ni förhoppningsvis se mer!

Att vänta kan ju ofta leda till mer nervositet än att, så att säga, bara få riva av plåstret direkt ...  så hur går känslorna inför det här just nu ... för det är ju fortfarande ganska länge kvar ... är du redo?
– Jag är hur lugn som helst just nu, kanske lite för lugn! (skrattar) Nej, men är sjukt taggad bara så tror nog att det håller mig lugn liksom. Sen kanske jag blir mer nervös ju närmare dagen kommer, men tror det ko-mmer gå bra faktiskt. Jag känner mig jätteredo! Det får gärna sätta igång!

Men under tiden så släpper jag mer musik, så det är väl också positivt.

Att jag håller mig sysselsatt under tiden!

Du släpper ju som sagt redan musik. Så ser du det här som en spotlight, en chans att synas?
– Självklart är detta en chans för mig att synas, att upptäckas av en ny publik. Folk kommer ju bli nyfikna, och då kommer det finnas en rad låtar för dem att lyssna in sig på!

Men jag har alltid haft planen att släppa musik detta året.

Så det var redan planerat innan jag visste något om Idol. 

Vad tänker du kring att bli bedömd på det där sättet?
– Efter att ha träffat hela gänget redan så känns det ändå ganska bra. Jag personligen är väldigt självkritisk, så jag granskar redan mycket själv. Jag vet vad som är sanning men jag vet också att jag inte är perfekt, dä-rför är jag öppen att höra vad juryn kan ha att säga för att jag ska kunna utvecklas ...

För det är ändå det viktigaste för mig, en utveckling. 

Kan vi även hoppas få se på dig scen innan dess?
– Det finns verkligen möjlighet att se mig innan! Jag spelar ibland på Orangeriet med Jacob. Mer avskalat och intimt, samtidigt som man kan avnjuta en fantastisk italiensk brunch. 

Sen finns det andra planer som inte riktigt är bekräftade än, men håll utkik! 

Några ord innan vi lyssnar på 'Another Game'?
– We're only getting started. 

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com