Randiga Rut

Som intervjuade av redaktör Daniel John Johnsson den 8 maj 2017

Trallvänlig samhällskritisk pop. Intervjun möter albumaktuella Randiga Rut i ett samtal om hur de lärde känna varandra på kollo, det politiska intresset och vikten av att fika.

Hur är dagarna som är kvar till albumsläppet nu? Det är två singlar som kommit hittills?
– Ja, precis! '6 timmar' som handlade om hur dåligt många mår av att jobba heltid. Stressiga arbetsförhåll-anden och utmattningen och deppigheten som följer med det. Samtidigt som många arbetslösa också upp-lever en stor stress. Och vår andra singel 'Ska vi gå och fika?' som typ är en kärlekslåt till en vän. Den handlar om hur mycket en kan sakna någon och hur viktigt det är att fika och ta det lugnt tillsammans ibland. En enkel låt. Nu repar vi och planerar inför releasen och känner oss förväntansfulla.

Det ska bli kul att visa vad vi gjort det senaste året. Vi hoppas nog mest på att folk kommer lyssna på låtarna ... och så klart att de tycker om dem.

Album heter 'Frågorna' ...
– Av en händelse blev faktiskt nästan alla låttitlar frågor, därav namnet. Det symboliserar dels stora livs-frågor och dels vardagsoros-problem. Men också liksom ifrågasättandet av frågor som: "Hur går det med killarna?" och "Har det hänt nåt sen sist?".  Var och en har nog sin egen favorit men just 'Hur går det med killarna?' är nog lite extra speciell för oss alla. Det är den äldsta låten på skivan och en liten brytpunkt i vårt låtskrivande rent ljudbildsmässigt. Innan staplade vi mest lite åsikter på varandra medan denna fick ett mer ett genomgående tema. Den kan förhoppningsvis vara lite skön att lyssna på för alla som haft svårt att känna igen sig i typiska tonårsskildringar.

Vi hoppas att skivan kan kännas trösterik och rolig att lyssna på, att den känns varierad. Vi tycker om sakliga kampsånger och vill inte sjunga om vad vi gjort i helgen. Även om det kanske också hänt. Låtarna på skivan handlar om stress, skam, oro och små ljus. Vi har flera gästmusiker på skivan vilket skiljer sig mycket från vad vi tidigare gjort. En kan vänta sig mycket piano-baserade låtar och mycket unison sång.

Hur blev det på tal om att sätta ihop de här låtarna till en skiva?
– Vi hade en spelning för snart två år sen där Karl-Jonas Winqvist spelade skivor. Efteråt kom han fram till oss och berättade om sitt skivbolag Sing a Song Fighter och på den vägen var det.

Så glada för det och för honom ...

Hur var inspelningen?
– Sporadisk och rolig. Vi har alltid sett fram emot inspelningstillfällena under gråa dagar. Det har varit en avslappnad stämning som har bidragit till att det blev så bra som det blev.

Är det särskilt lätt eller svårt att vara fyra som ska samsas om låtskapandet?
– Vi börjar oftast en låt med att skriva text, det vill säga pladdrar om olika ämnen i en evighet tills vi har lite stoff. Inspirationen kan komma till exempel från en jobbig situation, en sömnlös natt eller nån annans skrivna ord. Vi inspireras av till exempel Annika Norlin, Simon and Garfunkel, Doktor Kosmos och Ebba Grön. Vi skriver alla fyra tillsammans och har alltid gjort det.

Det är mycket så vi umgås ...

Ni lärde känna varandra på kollo?
– Emma och Karin är syskon och Hanna gick i Emma's klass. Vi åkte på Björkbackens musikkollo tillsam-mans där vi träffade Vera och har hängt ihop sen dess. Tiden på kollo var något av det roligaste vi varit med om. Vi hittade varandra och spenderade dagarna med att skriva konstiga låtar, repa i ladan och dega.

Vår första låt skrevs ju då på kollot när vi var tretton år och hette 'Det var ni' eller möjligtvis 'Möblera med Rut'. Minns inte riktigt men den var jätterolig att skriva och varje mening handlade om olika saker ...

Om de ens handlade om nått. Namnet Randiga Rut härstammar, föga förvånande, också från kollotiden och var ett försök till att ge punkvibbar. Det har också hängt med sedan dess.

Hade ni det politiska engagemanget med er från början?
– Klurig fråga. Det har varit olika för oss alla men bandet har varit en stor del av grejen. När vi bildades hade vi en direkt tanke om att vara politiska i vår musik. Vi träffades i den åldern när det mesta upplevdes svart och vitt och möttes i det. Problemet är kanske inte att folk inte pratar om viktiga saker ... eller till viss del är det kanske det. Eller vi vet inte vad vi ska svara ...

Det är så klart viktigt för oss att skriva om saker som vi bryr oss mycket om. Därför försöker vi vara raka med vad vi menar. Vi vill inte bädda in ämnena i gåtor.

Gillar ni mest att vara i repet eller att vara ute och spela live bland människor?
– Vi tycker om att vara ute och spela, men det bästa är nog att skriva nya låtar tillsammans. Det var ju lik-som där det började och därför vi har fortsatt vara ett band ... för att vi har så roligt när vi skriver tillsa-mmans. Den 14 juni ska vi ha vår releasespelning på Scalateatern och i augusti ska vi spela på festivalen Musikens Makt i Luleå. Vi återkommer med fler spelningar på vår facebook-sida!

Vilken har varit eran mest minnesvärda spelning hittills?
– Vi har spelat på första maj vid Medborgarplatsen två gånger nu. Det har varit häftigt och lite overkligt båda gångerna för att det har varit så mycket människor och är en så rotad tradition.

Innan vi vinkar av. Skivan kommer också släppas limiterat på vinyl?
– Ja, det är korrekt! Den kommer att finnas bland annat på Bengans, Pet Sounds och Folk å Rock. Eller så kan en förstås köpa den på vår releasefest på Scalateatern då i juni.

Sociala medier:

Intervjuade av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com