Rörelsen

Som intervjuade av redaktör Daniel John Johnsson den 9 mars 2018

En skildring av hur rykten kan spridas och hur människor behandlas olika. Intervjun möter Ludvig Sundell och Simon Weidersjö från Rörelsen. Bandet som vill att alla ska försöka se det goda framförallt.

Ni har redan släppt två singlar under 2018 där 'Vildaste drömmar' är den senaste. Men 'Efterfestens efterrätt' var den låt som fångade min uppmärksamhet. Vad har den låten för budskap?

Simon: Det är en skildring utav en tjej som festar mycket, ligger runt mycket, tar droger, och i sin destr-uktivitet behandlar killar som skit. Men själva budskapet i låten är att även fast hon har ett rykte att vara en "slampa" så finns det alltid något bakom fasaden. Rörelsen har ju varit relativt mjuka textmässigt, men hela den här låtens känsla är råare. 'Efterfestens Efterrätt' har en hårdare attityd.

Hela problematiken med att tjejer i ryktesväg blir "lösaktiga" medan killar blir "populära" är ju sen gammalt. Jag skulle inte alls säga att det är lika vanligt att ens ta upp att även en kille kan känna sig utnyttjad. Men visst handlade också eran genombrottsingel om ungefär samma sak?

Ludvig: 'Sexleksak' handlade ju kort och gott om en kille som blir utnyttjad av en tjej för sex, och det tär på hans emotionella liv. Vi för inga djupa debatter om vad killar eller tjejer i ungdomen gör på sin fritid eller vad som är rätt eller fel. Vi försöker bara skildra sanningen i låtarna och våga säga sanningen.

Det finns ingen politisk ambition då?

Simon: Vi kan väl bara säga att vi är positivt överraskade av Me Too-kampanjen, vi känner ju till att det har förekommit sexuella övergrepp eller trakasserier mot tjejer och artister i musikbranschen på grund av männens maktposition. och det hade varit positivt om vi fick in ännu fler tjejer med mycket skinn på näsan i höga positioner inom skivbolag, även om vi inte är där än.

Men jämställdheten i musikbranschen har blivit bättre ...

Ludvig: Men ännu mer viktigt är ju att det blir en generell förändring i samhället, tycker vi.

Vad inspirerar ert låtskrivande?

Ludvig: Livsscenarion, vardagssituationer, ett fett ackord, en gospel-kör, egentligen vad som helst. Det blir nästan alltid bäst skrivet då vi har en klar bild i huvudet av vad eller vem låten faktiskt handlar om.

För att hålla oss kvar vid 'Sexleksak' så blev den en oerhörd framgång för er?

Simon: 'Sexleksak' har närmre fem miljoner streams i nuläget, men den sålde inte guld direkt, Den bloss-ade upp från en dag till en annan ungefär samtidigt som jag och Ludvig blev Rörelsen. Vi var jävligt unga och spralliga så det kändes jätteroligt att få så mycket uppmärksamhet både på sociala medier och ute på varenda hemmafest och bar. Från att tidigare bara varit ’"vanliga" studerande gymnasieelever ...

Vad jag har hört var uppmärksamheten inte bara positiv?

Simon: Vi båda har nog haft mycket hybris och högt självförtroende som barn och när man är nybörjare och går i högstadiet så kanske det inte är jättesmart att släppa något som är riktigt mobbningsbart. I hög-stadiet fungerar det bara så (skrattar). Du blir mobbad om du är annorlunda ...

Eller försöker göra något speciellt, eller tror att du är något eller någon

Var ni lika medvetna om det då eller fanns det stunder då ni ville släppa musiken?

Ludvig: Jag tror inte att någon av oss bryr sig så mycket om mobbningen från högstadiet längre! (skratt-ar). Vad som fick oss att fortsätta är att vi älskar musik.

Ingen revanschlusta?

Ludvig: Nej, ingen revansch och inte hämnd heller! Det har förekommit att personer som mobbat oss tidigare har kommit fram och faktiskt gett oss kredd för våran musik och bett om ursäkt genuint.

Då har vi bara blivit extremt glada, och inte bara för vår egen bekräftelse ...

Utan också för att det är en storsint handling.

Man har kunnat höra er på olika håll tidigare. Då kanske framförallt Simon vars låt'Finnas här ändå' faktiskt låg på repeat under en av mina somrar. Du har även synts till i Talang och Idol med?

Simon:
Jag var med i Talang och Idol långt efter vi startade Rörelsen ...

Så bandet kom före diverse sologrejer?

Simon: Jag, Ludvig och Adam kommer från samma kommun och var alla tre drivna ungdomsentreprenö-rer som ville starta företag och studio. Jag gick musiklinjen på Sollentuna Fria och Kulturama, Adam gick media på gymnasiet och Ludvig blev nog bara trött på skolan och ville göra musik.

Vi alla är i övrigt helt självlärda och har kollat mycket på Youtube innan.

Vad har ni haft för influenser?

Ludvig: När vi började "hobby-rappa" så var det ju Snook och Eminem, självklart. Men efter det har det varit allt ifrån Drake till Cornelis Vreeswijk! (skrattar)

Är ni alltid rörande överens om hur Rörelsen ska låta?

Ludvig: Alltså för det mesta så är vi faktiskt överens. När jag och Simon sitter och hittar melodier kan det till och med falla naturligt att vi improviserar fram samma melodi. Men när vi är oense så försöker vi kompromissa ... men det kan bli lite hetsig stämning ibland om någon känner sig för kreativt överkörd.

Det finns också nått slags humorinslag som jag inte riktigt kan sätta fingret på. Det är subtilt?

Ludvig: Alltså vi har haft mycket humor internt i gruppen och ibland så visar vi det utåt också i låtarna. Men vi försöker ändå ta upp seriösa ämnen i våra låtar.

Humorn kommer kanske mer på sociala medier eller live.

Hur är det att se er stå på scen?

Simon: När vi kör klubbgigs eller på festival så vill vi sjävklart skapa energi och kärlek. Men när vi kör ak-ustiska gigs, när jag sitter bakom flygeln i en lugn loungemiljö, och Ludvig går in i "deep mode" så vill vi skapa en känsla i rummet som berör folks hjärtan på djupet.

Vilket har varit erat mest minnesvärda gig hittills?

Ludvig: "Hundra procent party" kryssningen. Det var roligt för att det var en sån extrem hype.

Simon: Jag får nog ändå säga Moodgallerian. Det var första spelningen live någonsin med Rörelsen.

Det har som sagt redan hunnit bli två låtar med er i år. Blir det ännu fler?

Simon: Vi har ett stort singelsläpp på gång, den "sommarplågan" som vi har jobbat en längre tid på. Inget spikat releasedatum än, men under våren, april eller maj, förmodligen. Vi vill be om ursäkt för att vi kan verka lite "on and off" med våra musiksläpp, men ni kan räkna med fler låtar från Rörelsen detta året!

Det kan vi i alla fall lova.

Vill ni hälsa något till läsarna innan de lyssnar på 'Efterfestens efterrätt' och 'Vildaste drömmar'?

Ludvig: Ett stort tack till er alla från botten av våra hjärtan. Det känns helt sjukt att så pass mänga människor hör våra röster varje dag och att vi når ut med våra ord till så många personer där ute.

Sociala medier:

Intervjuade av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com