Per Nordmark

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 21  maj 2018

Per Nordmark titulerar sig som musikproducent, kompositör, trummis och podcastprofil. Men han har inte varit någon sångare förrän nu. Det fanns ingen annan väg att gå när 'Tomorrow' blev så personlig.

Det är många som, medvetet som omedvetet, känner till dig ifrån musik-Sverige. Må det så ha varit för artisterna du producerat och spelat med, eller som intervjuare själv i Nordmark Pod ...
– Ja, jag har spelat live mycket med både bland annat Teddybears och Frida Hyvönen. Jag har även proddat annans musik, dels min egen som andra sjungit på. Fast denna gång gjorde jag en Lenny Kravitz där jag både spelade och sjöng, fast fick hjälp av Jukka Rintamäki och Mattias Franzen på autoharpa och piano. Jukka har jag jobbat massa med. Jag ger ut hans fantastiska musik på Nordmark Records.

Mattias är min bandkamrat från Kriget och vi delar dessutom studio, så det föll sig naturligt. Jukka spelade in autoharpan och cello över en lunch, Matte spelade pianot och tio minuter senare var det klart!

Hade du sjungit alls innan den här singeln?
– Nej, jag har inte sjungit sedan min lärare sa att jag sjöng surt i fjärde klass. Men jag har haft fullt upp med andra ljud. Har hållit på sedan jag nådde ner med tårna från trummpallen. Pappa är trummis och jag ville egentligen spela bas.

Jag sa: "Pappa, jag skulle vilja spela bas"
Pappa sa: "Vad står det för nåt i garaget?"
Jag: "Trummor".
Pappa: "Exakt""

Vad handlar 'Tomorrow' om?
– Om att dö, men att det är okej, för det kommer vi alla göra. Det är inte döden som är hemsk, utan det är resan dit. Låten handlar om att göra den resan så bra som möjligt, varesig den är ett år eller ett helt liv.

Är dess personliga ådra anledningen till varför du ville sjunga den själv?
– Verkligen ... jag skrev låten när jag trodde att jag hade fått tillbaka min cancer.

Hjälpte låtskrivandet att ha nära till hands då?
– Jag vet inte, jag ser mig inte som låtskrivare, för jag gör musik hela tiden men det epitetet känns så jävla inramat. Jag har gjort musik för allt ifrån Bea Åkerlunds kampanj för Ikea till visningsmusik till Back, och så vidare. Det är bara ljud som kommer och går. Inget mer med det, förutom ett jävla intresse.

'Tomorrow' var det rent tekniskt ingen skillnad med. Men känslomässigt så betydde det allt att jag sjöng och det kommer jag göra på skivan också. Fast några gäster utlovas.

"What would you do in one year? Would you make it the most or hide from your fears?". Är det här
rader som ändå står för hur du känner inför livet nu. Att leva varje dag som om det vore den sista?

– Precis, jag har nog gjort det sen jag blev sjuk, på gott och ont. Jag är dålig på att tänka långt fram. Det finns liksom ingen mening med det, utan jag försöker vara i det som är. Försöker må så bra som möjligt. Det handlar om att vara ödmjuk inför att jag faktiskt har det sjukt bra. Jag har världens roligaste jobb och familj och vänner som jag älskar mest av allt.

Jag är världens rikaste person tack vare det.

Soundet för tankarna till något jordnära, som man kanske antingen kan beskriva som "norrländskt" eller "Twin Peaks" beroende på hur Stockholmsk man vill vara. Det är ganska mörkt, men med solstrålar som liksom skiner in och ljusar upp. Är det vad du velat förmedla ljudmässigt?
– Fint sagt! Ja, det var det jag ville att andra skulle känna ... hopp ... något ledsamt men också att det finns nått där som drar i en. Det får aldrig bli för glättigt, det tilltalar inte mig.

Har du några förebilder för soundet?
– Nick Cave, Velvet, Suicide, Johan Karlsson och Andreas Tilliander. Vi spelar upp våran musik för varan-dra hela tiden. Det finns inga jag inspireras så mycket av som dem.

Den här singeln kommer som sagt följas av en EP-skiva lite längre fram. Är den klar?
– 'Tomorrow' satte världen för den och jag kommer jobba hårt under sommaren för att den ska bli klar. Låtarna finns. Jag ska bara turnera med Familjen och göra podden ... men det kommer gå.

Nu är nästa Kriget-skiva klar, så den kan jag checka av.

Har vi nån röd tråd att vänta?
– Jag jobbar som sagt hela tiden. Jag får inspiration av att jobba. Det är ingen specifik sak som drar åt ett håll. Men i detta fall med skivan så finns det en tydlig linje med olika farväl ... en del bra, en del dåliga.

Det finns många personliga låtar på den.

Kommer du också kliva upp längst fram på scen som sångare nu?
– Ja, självklart kommer jag det när det blir dags att spela live.

Jag kommer inte spela trummor och sjunga samtidigt i alla fall.

"Kriget" är ju bara ett av flera band du spelat i. Har det varit nån spelning som varit särskilt minnesvärd. Någon som känts rejält i hjärtat eller som rent utav har gått väldigt snett?
– Ja, men det är så många att jag har svårt att säga vad som känts extra bra eller inte. Det finns hur många som helst som varit magiska och några få hemska. Jag älskar att spela live och om det är femtio eller fem-tusen personer i publiken spelar ingen roll.

Jag räknade in fel på min första stora spelning när jag var ett kid. Det kändes ju förjävligt. Men skulle sånt hända nu så skulle jag bara garva. Det går alltid bra. Nästan.

Som nämnt har du också en egen intervju-podcast. Hur kom den sig?
– Jag ville starta nåt i samband med skivbolaget, spela min egen musik, men även lyfta fram andra. 

Har det varit nån särskilt spännande gäst den senaste tiden?
– Jag har så många bra namn. Men har du sett 'Narcos'?

Matias Varela-avsnittet? Vem hade varit drömgästen att få ha med?
– Rick Rubin! Han hjälpte mig in på klubb när jag var minderårig och jag har badat i hans pool.

Vi kommer nog få vänta lite på musikvideon då jag förstått att du bara spelade in den för några dagar sedan. Men det kommer i alla fall en 'Tomorrow' video lite längre fram. Hur var den att spela in?
– Fantastiskt! Videon är regisserad av André Jofre med Diktator Film. De är så grymma. Jag låg på ett bil-tak med huvudet i färdriktningen ... i tjugofem kilometer i timmen. Magiskt.

Jag gör som Tom Cruise och gör mina egna stunts .

Några avslutande ord innan läsarna placerar 'Tomorrow' på sina spellistor?
– Lev gott och var snälla mot varandra. Puss!

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com