Patrik Johansson

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 1 mars 2017

Intervjun möter Nintendos ständige PR-manager Patrik Johansson för ett samtal om Pokémon Go-effekten, hur hans eget intresse för spel började och allt om fredagens release av nya Nintendo Switch.

När började du jobba här på Bergsala? 
– Det var 2001, faktiskt innan vi fick Gameboy Advance, så vi gjorde då fortfarande en del med GB Color ...

Vad hade du för relation till Nintendo innan dess?
– Jag är ju en gammal inbiten Nintendospelare ... jag började redan med Game & Watch. Min farsa kom hem med ett sånt spel och efter det var jag fast. Sedan dess har jag varit en samlare av allt Nintendo och har sparat allting som jag har fått och köpt. Jag har alltid försökt köpa alla grejer vid releasen.

I den mån jag haft råd. 

Någon särskild raritet?
– Ja, jag har ju en 'The Legend of Zelda' tröja som Shigeru Miyamoto har signerat till mig personligen. Den håller jag ganska högt faktiskt. En 'The Wind Waker' t-shirt. En ganska ovanlig sådan, en som jag tror att dom bara delade ut på ett enda event, så jag lär ju aldrig sälja den! (skrattar)

Hur ofta händer det att ni träffar på folket ifrån Nintendo i Japan?
– Dom har jag träffat många gånger. Jag hann träffa Iwata-san också, innan han gick bort för ett tag sedan. Nintendo har alltid varit väldigt öppna och flexibla, det är klart att det är mycket byråkrati och sådär, men de är alltid väldigt trevliga och öppna. De kommunicerar ofta med oss. Men det är speciellt under mässor, det är då man träffar dom. Det är ju sällan dom kommer hit till Kungsbacka ...

Vad har varit mest minnesvärt under åren som du har varit här?
– Ja, det har väl varit alla stora konsolsläpp egentligen, alla ser de lite annorlunda ut. Jag kommer ihåg med Wii, då var vi ute och demade 'Wii Sports' ... det var ju ett spel som alla fattade på bara några sekunder. Det var rätt otroligt att se. Man mötte folk i alla åldrar och alla begrepp det direkt liksom.

Det har ju inte hänt med de andra konsolerna kan jag säga. Så det är det nog det lättaste spelet att dema nå-gonsin. Där man såg hur folks smile bara växte och växte. Det var rätt fantastiskt.

Hur har marknaden och ditt jobb förändrats sedan du först började?
– Marknaden har förändrats rätt mycket, men framförallt är det onlinebiten som har förändrats. Och E-sport spel har blivit allt viktigare. På den tiden hade vi ju Nintendo-SM och grejer, men idag ser tävli-ngsformatet ofta helt annorlunda ut och så just det att vi jobbar mycket mer med sociala medier.

Då fanns ju nästan ingenting sånt. Idag ska man ju dels sköta de egna kanalerna ...

Och sen ska vi även ha kontakt med andra som sköter sina.

Kanske en dum fråga att ställa till Nintendo's PR-manager. Men hur pepp är du på nya Switch?
– Jag är jättepepp på Switch! (skrattar). Dels längtar jag ju efter 'The Legend of Zelda: Breath of the Wild'. Det släpps i och för sig till Wii U också, men det ska bli intressant att se vad dom har gjort för förbättring-ar på Switch. Men det är ju det spelet som man har vetat om väldigt länge och har längtat efter. Det har gå-tt några år nu. Och sen är det ju 'Super Mario Odyssey' som ser helt magiskt ut. Det vill man ju verkligen spela nu. Men det vet jag ju att det är en jultitel, så det ligger ganska långt bort. Men man kan ju ändå inte låta bli att längta. Man har ju sett trailern och den ser helt fantastisk ut.

Jag vet att mina ungar kommer älska det spelet (skrattar)

Har du hunnit testa alla release-spelen till konsolen än?
– Ja, jag började spela i förrgår och igår spelade jag också. 

Är det fortfarande det nya Zelda-spelet som är favoriten?
– Jag hade prövat Zelda på GamesCom-mässan innan, men Wii U versionen då, så det hade jag ganska bra koll på sen tidigare. Så det har jag egentligen inte spelat jättemycket nu. Det ser fantastiskt ut, men där vill man ju sitta själv i ett rum och inte låta allt ljud dämpas av olika kringljud. Jag tycker om '1-2 Switch' my-cket just för att det är ett partyspel och jag vet att det kommer vara väldigt många minispel inbakat i det.

De har varit väldigt kreativa och innovativa. Det är verkligen ett party game!

Man vill alltid ha ett sånt spel hemma så att man kan ta hem folk som inte är så bekanta med konsolen re-dan och visa vad den faktiskt kan göra rent tekniskt. Det ser jag fram emot att ha hemma.

Och bjuda in polare och familjen för att spela tillsammans med.

Kommer '1-2 Switch' likt 'Wii Sports' och 'Nintendo Land' ingå när man köper konsolen?
– Själva hårdvaran köper man utan spel. Nintendo har inte sagt någonting om det kanske kommer ligga något tech-demo i konsolen som det gjorde för Nintendo 3DS. Det vet jag faktiskt inte. Men det kommer inte vara något helt spel med. Om det är bundlat så är det återförsäljarna själva som har satt ihop ett eget paket. Men det finns ingen officiell sådan bundle. Det är ett spel som släpps både digitalt och retail. 

Det verkar som att förhandsbokningarna har gått åt väldigt fort. Jag läste bland annat att Webhallen och flera haft mer förhandsbokningar på Nintendo Switch än vad de faktiskt hade på Playstation 4?
– Ja, även GameStop har gått ut och sagt att de kommer ha slut på de de grå enheterna. Det är en stor efter-frågan men som tur är så får vi ganska många enheter av Nintendo, så det känns som att det kommer gå ganska bra. Vi vet att vi kommer få löpande leveranser sen, så även om hela den första leveransen är slut så kommer vi ju fylla på liksom. Vi hoppas på att kunna få leveranser varje vecka, eller varannan i alla fall.

Så att det är ett stadigt flow liksom. Och det känns ju som att det blir det om man tror på Nintendo.

Det känns lovande.

Vad tror du det är som lockar så många till Switch?
– Jag tror att flexibiliteten lockar spelare ... om vi bortser från det självklara att det finns mängder av folk som bara vill ha nästa 'The Legend of Zelda' och 'Super Mario' spel ... så tror jag att det är just det att man har en bärbar enhet som är grym, det är jättebra grafik för att vara en bärbar, verkligen fullpackad, och att man sedan kan komma hem och använda den som stationär konsol också.  Det känns som att man får två konsoler i ett på ett sätt. Att det är en hybridkonsol tror jag många kommer gilla. 

Sen är det ju alltid så att Nintendo-fansen köper mest för att det är Nintendo, och Nintendo-spel är alltid lite speciella. De är en genre i sig i det att de satsar mycket på lokalt spelande. Interaktionen är viktig även om de förstås också har onlinedelen. Det har något som passar för alla grupper. Även för ensamspelarna.

Den är på ett sätt både uppföljaren till 3DS och Wii U. Men det pratas om att 3DS ska finnas kvar?
– Ja, de har väl till och med pratat om en uppföljare till 3DS såg jag. Men här får man nog vänta och se hur Switch kommer att gå. "Hur kommer spelare som har bärbara konsoler att se på den här produkten?""Ko-mmer dessa spelare att vara okej med att den ersätter Nintendo 3DS?" ... det vet man inte riktigt. 

Jag tror att Nintendo kommer försöka snappa upp vad konsumenterna känner och sedan agera efter det. 

Det kan ju bli som när de även sa att Gameboy skulle leva vidare vid sidan om Nintendo DS ...
– Precis. Nintendo har ju även börjat släppa spel till mobiltelefoner dessutom, vilket innebär att de har ett bärbart segment att konkurrera med där också. Men det kan man också se som en inkörsport för dom som inte har en spelkonsol att bli mer nyfikna. Det märkte vi med 'Pokémon Go' i somras, att helt plötsligt gick försäljningen upp för alla gamla Pokémon-spel ... lagret tömdes direkt.

Så man märker ju vilken effekt det kan ha. Jag tror att det kan ha varit många gamla nostalgiker som kan-ske inte spelat på ett tag som fick den där härliga känslan av att återvända till den spelvärlden.

Det känns också som att Switch vill vara en återkomst till lokalt spelande mellan vänner?
– Under sin presentation av konsolen sa Nintendo att de har försökt få med något från alla tidigare konsol-er i maskinen. Och den känslan får man verkligen också när man sitter där och spelar. Även att man kan använda den för att spela multiplayer på tre helt olika sätt är något som gör den rätt spännande.

Om man ser det ur ett innovativt perspektiv.

Det tydligaste multiplayerspelet nära releasen måste väl vara 'Splatoon 2'?
– 'Splatoon' är ett ganska nytt varumärke för oss, där det ändå har strömmat in ganska mycket nya spelare. Det känns häftigt att följa det varumärkets framgång. Det första sålde jättebra.

Det var ett av de spelen som gick bäst på Wii U faktiskt, tillsammans med 'Mario Kart 8'. 

'Mario Kart 8' som ju också kommer i en uppdaterad Deluxe variant. Vad är nytt i den utgåvan?
– Dels har man lagt till några nya karaktärer, men framförallt är det nya Battle Mode-läget. Där fick Ninte-ndo mycket kritik för att det kändes lite kasst gjort och för att de lagt för lite tid på den delen. Så det är nå-got de tagit fasta på nu. Nu har dom lagt till fler banor och gjort det till ett mer klassiskt Battle Mode. Så vi får se hur spelare reagerar nu, om det blir något ... "Så här borde ni ha gjort från början!"

Annars är det snyggare, du kan köra det på en större tv än tidigare. Jag vet inte om det är högre framerate, det kanske det inte är, men upplösningen är 1080p. Sen kanske dom har lagt till lite ljudeffekter med då Switch har kapaciteten att hantera mer realistiskt ljud än Wii U. I 'Breath of the Wild' har till exempel or-kestrationen mer realistiskt ljud också.  Vad dom säger är att det är en Deluxe-utgåva så det känns som att det är en förädlad version. Sen är ju allt DLC från Wii U-versionen också med.

Så man får mycket mer Mario Kart 8 på Switch än med originalet ...

Själv hoppas jag på att de släpper ännu mer DLC-innehåll till den nya versionen.

Har de använt sig något av den nya HD Rumble-skakfunktionen?
– Det måste dom nästan göra, det känns som gjort för det. De har inte sagt något om det ...

Men det känns ganska logisk?

Planerar de att släppa 'Super Smash Bros. for Wii U' på nytt också eller vad blir det av det?
– Det har gått mycket rykten om det, så vi får se.  Jag tror inte man vill ha för bråttom med de stora varu-märkena. De vill dela upp det lite så att det blir ett trevligt flow i releaserna. Ett problem med Wii U var att det blev en del luckor, så de kommer nog släppa det när de känner att, "Här får det inte bli något stort gap"

Även om releasen är nära finns det fortfarande många frågetecken om funktioner och sånt ...
– Ja, det finns massor som Nintendo inte har gett någon information alls om. Vi vet inte om interfacet ko-mmer se ut som det har gjort i trailern. Förmodligen så är det så att de inte är helt klara med allt än.

Och jag tror att de jobbar in i det sista med det här. 

Kan man föra över sitt existerande Nintendo konto?
– Jag tror det. För tanken när Nintendo först skapade sina Nintendo Accounts var att man skulle kunna använda det på alla enheter och du kan ju använda det på mobiltelefon nu, i till exempel 'Super Mario Run', så jag kan inte tänka mig något annat. Jag utgår från att det kommer att funka.

Hur är det tillbehörsmässigt ... kommer man kunna använda sina gamla kontroller? 
– Det har sagts att vissa grejer kommer att vara kompatibla. Det kommer att komma en systemuppdater-ing som gör att en del tillbehör går att använda igen. Det har pratats om att om äldre spel ska gå att spela, ifall de skulle komma till Virtual Console exempelvis, eller om de skulle göra nyversioner av spelen ... så måste det ju då gå att använda de gamla kontrollerna. Fast nu har ju de nya Joycon-kontrollerna förvisso också rörelsekänslighet så det mesta av det har du redan. De flesta spel skulle skulle du tekniskt sett kunna spela med de nya kontrollerna. Men som sagt, de har inte gått in på vilka ...

Men vissa kontroller ska gå att använda.

Många anser också att konsolen kommer med för lite inbyggt minne för digitala köp?
– I första hand hänvisar Nintendo till att man ska använda sig av SD-kort. Men de ska försöka se till att en viss typ av externa hårddiskar ska funka. Men det kommer nog inte till release.

Utan det kommer också bli en del av en framtida systemuppdatering. 

Något de tar bort nu och ersätter med sociala medier är den tidigare Miiverse communityn?
– Det finns en "capture" knapp som gör att man till exempel kan dela med sig av bilder till sociala medier och även videos framöver. Det som har sagts är väl att Nintendo kommer att satsa där men de har ju en lite sp-eciell policy ... som på Youtube där de tar en del av annonsintäkterna från videos ... så jag vet inte om de kommer att ändra på det. Det kan hända att de ändrar den strategin. Men vi får se.

Överlag verkar det dröja innan de adderar funktioner som inte har med spel att göra?
– Precis, det kommer inte finnas nått sånt från start. För det ska inte vara en multimedia-maskin utan en gamer-maskin. Men de tänker ändå lägga till lite grejer sen, och de har redan nämnt Netflix. Det är som jag sa förut med att jag tror att Nintendo jobbar med hela interfacet in i sista sekund, så kommer de beta av.

De kommer beta av mer grejer framöver och så får det ta den tiden det tar. 

Onlinetjänsten kommer vara gratis inledningsvis men börja kosta i höst. Vad får man då?
– Man kommer få låna gamla spel, jag kommer inte ihåg om det är ett eller två stycken spel i månaden. Nu till en början handlar det nog om spel till NES och SNES! Och så kan man spela online på påkostade servra-r.  Sen vet jag inte om Nintendo även kommer ha nån lägre nivå av onlinespelande som inte kostar något. Men de spel som är online kommer att fungera från dagen de släpps. Det kommer även finnas en app där du kan bjuda in dina vänner online, skicka olika mötesförfrågningar och använda voice-chat för vissa spel ...

Till exempel kan man skicka förfrågningar till ens vänner om att spela på Lördag klockan ett, då skickar man bara iväg ett meddelande till alla sina kompisar, som kanske återkommer med att de kan den tiden.

Eller så kanske de föreslår en annan tid. 

Är det gamla retrospel via Virtual Console?
– Ja, men väldigt lite har sagts om Virtual Console överlag, de har bara nämnt att det kommer finnas där men inte så mycket mer än så.  Men vi vet att det kommer men dom har ju inte sagt någonting om spel eller releasedatum. I regel brukar de alltid meddela sånt ganska sent när det gäller Virtual Console, så har det al-ltid varit. Även på Wii U så kunde det vara så att de bara en vecka innan berättade vad de skulle släppa hä-rnäst. Det kommer säkert vara så nu också, att vi får veta det ganska sent. Men det kommer, det gör det.

Och EShop kommer finnas från dag ett. 

Vilka gamla spel skulle du vilja se med nya onlinefunktioner?
– Hmm, jag tycker att det nya 'Bomberman' spelet ser ganska coolt ut och jag älskar även dom klassiska Bomberman-spelen. Så det skulle vara kul om man skulle kunna spela de online också. Sen när jag spelar online så brukar jag mest köra 'Mario Kart' och i de spelen så återvänder man ju till gamla banor, där kan man få spela en bana från 'Mario Kart 64' fast i ny modern grafik. Så det är lite coolt.

Det var något som de gjorde väldigt bra i 3DS-spelet, att det var gamla banor fast då i 3D. 

Har de sagt något om rabatter på spel för de som betalar för att använda onlinetjänsten?
– Ingenting, men kanske att man kan använda sig av Nintendo Coins, det tänker man ju att de kanske kan ha som rabattsystem. Där man visar att man varit duktig i spelen och då får rabatter för det.

Kommer de här app-funktionerna finnas även om man inte har appen och en mobiltelefon?
– Jag vet inte om man kommer kunna göra det via själva spelkonsolen också, det är mycket möjligt. Men det är ganska smart för om man inte har med sig konsolen så kan man ändå göra vissa grejer via telefonen.

Så det är nog så de har tänkt där, att det ska vara en flexibilitet. Vet faktiskt inte om de har satt något rele-asedatum på appen än eller om den kommer först när onlinetjänsten kommer igång på riktigt senare i höst.

Tack för att du tog dig tid till att prata lite så här inför den stora lanseringen!
– Tack själv, det var trevligt!

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com