Pagan Fury

Som intervjuade av redaktör Daniel John Johnsson den 22 februari 2019

Arven Latour (Mia Stegmar) i metalrock-bandet Pagan Fury gör sig redo att ställa till med en show av minst sagt historiska proportioner under Melodifestivalens sista deltävling i Lidköping på lördag.

Nu går du upp i den sista deltävlingen i Lidköping, den kanske mest mångfacetterade deltävlingen sett till omfång av olika musiktraditioner. Vad tror du om era chanser att ta rocken till final?
– Det som lockar är möjligheten att kunna bredda vår publik. Vi har följt Melodifestivalen från håll men inte vart särskilt engagerade men det blir det skillnad på i år. Vi tror vi har en bra chans att ta oss till final då tidigare deltävlingar visat att det handlar om bra låt, nummer och artist.

Vi känner att vi checkar dom boxarna. Och yes, tävlingsnerverna är igång ...

Vilken är den bästa Eurovisionlåten genom alla tider?
– Oj, svårt, men på uppstuds skulle jag säga Johnny Logans 'What's Another Year'.

Det har ju blivit lite turer kring er medverkan så här på förhand. Ni har bland annat kallats för en "reklamkampanj" av Mediapodden. Jag har själv inte riktigt förstått det där ... ni kallas för ett "data-spelsband" men egentligen var ni väl ett band redan innan Paradox tog med era låtar i sina spel?
– Pagan Fury började som ett projekt redan 2011 då jag och min låtskrivarkollega Tobias Gustavsson latt-jade i studion, vi spelade in fyra låtar 2011 som det inte blev något med, men tanken på ett rockband med symfoniska medeltidsvibbar föddes där. När Tobias sedan började jobba på Paradox så gavs en möjlighet.

En möjlighet för dessa låtar att se dagens ljus i och med de spel som Paradox producerade.

Och det är ju inte som att Warner Music inte har kommersiella intressen ...
– Vi har så klart funderat på om vi gjort något fel men kommit fram till precis som du säger att vi som vilk-et annat band som helst behövde en label och i vårt fall så är vår label ett dataspelsföretag.

Är ni gamers?
– Det beror lite på vad du menar med gamers, vi gillar alla att spela men för min del blir det mest mobilbas-eradespel medan flera av killarna i bandet spelar mer komplexa strategispel.

Paradox gör just historiska strategispel. Hur stora historienördar är alla i bandet då?
– Några av killarna i bandet har snöat in på vissa slag i historien men överlag skulle jag säga att vi är lagom intresserade av historia. Jag älskar å andra sidan filmer om andra världskriget, men även filmer som har en koppling till det kalla kriget, jag såg 'Bridge of Spies' häromveckan och tyckte den var super.

Det var extra kul för min del att den delvis utspelade sig i Berlin då jag bodde där under ett par år.

Och kände igen mig i många scener i filmen.

Vad har du på Tel Avivs historia?
– Inte mer än att det är Israels näst största stad efter Jerusalem och att det ligger vid medelhavet.

Försöka komma dit ska ni i alla fall och ni har dels pratat om att "ena folket genom musiken"?
– (Skrattar) Vi vill ena genom musikens kraft. Vi tror att musik som uttryck har en förmåga att föra människor samman och minska en "Vi mot dom" mentalitet.

Det blir metalrock som möter den svenska folksjälen?
– Ni kan förvänta er ett storslaget nummer som tar sig bortom den verklighet vi lever i. Vi inspireras av naturen och det vilda. När vi spelade in vår EP i höstas gjorde vi några sessions utomhus för att få rätt känsla. Låten 'Stormbringer' handlar om att hitta rätt väg i en värld som är i skakning.

Jag kan avslöja att vårt nummer är something else!

Och att Arven, som min karaktär heter, har gått från någon typ av skogsrå till en fullfjädrad krigsgud!

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com