Osten af

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 6 juni 2016

Den svenska rapparen Fredrik Engström, aka Osten Af, har inte behovet av nån påklistrad gangsta-mentalitet. Västerås-sonen nöjer sig med en ärlig blick ut genom fönstret.

Ett litet urval av referenser som kastas förbi i dina låtar är bland annat Filip och Fredrik och Nin-tendo. Det känns ovanligt sett till genren, lite svensson. Är det i vardan du hittar ditt material?
– Precis, jag har alltid strävat efter att vara mig själv. Och eftersom jag spelat mycket Nintendo 8-bitars som barn, så är det inte så svårt att plocka upp det när jag skriver texter. Dessutom så har jag också valt att försöka att rappa om min verklighet och i och med att jag är uppväxt på landet så är det snarare skogen som skildras i mina videos och inte fokus på hur det är att växa upp i betongen ...

Eftersom det inte är min verklighet. Tycker det är viktigast att berätta en historia som följer en röd tråd samt att ha ett budskap med låten. Känslor och upplevelser.

Vad tycker du om den svenska hiphop-scenen? 
– Tycker att det finns grymt mycket bra som görs idag och grymt mycket som är dåligt. Det jag gillar mest är rappare som vågar vara sig själva och som sticker ut och inte låter som något man hört tidigare. Norr-ländska tycker jag är hur fett som helst! Just nu är jag mycket inne på Movits, deras senaste platta, och Parham, Silvana Imam, Timbuktu och såklart Looptroop Rockers.

Det har börjat bli ganska många som slått utomlands. Vad tror du det är som lockar med svensk rap?
– Jag tänker mig att det är samma sak som att jag lyssnade mycket på fransk hiphop ... på grund av flowet och deras sätt att flyta i takt till musiken. Känns som att musik idag är mer en känsla som man kan känna även om man inte förstår språket. Alla svenskar som lyckats utomlands, som Atmosphere, har betytt enormt mycket inspirationsmässigt. Jag har haft ett par turnéer i Estland och lirat på deras största hip-hopfestival och har även varit i Norge och Danmark. Ska troligtvis också till Island och spela i höst.

Vilka är de bästa hiphop plattorna nånsin?
– Finns två plattor som jag tycker är så sjukt bra. Det är Atmospheres 'Lucy Ford' LP samt Nas 'Illmatic'.

Hur kom just hiphop in i bilden för dig?
– Jag blev grymt inspirerad av en spelning som Looptroop gjorde i Västerås på slutet av nittiotalet. Det verkade som att de hade så kul på scen och jag hade då sen några år tillbaka lyssnat på hiphop. Har sen kört sedan tvåtusentalets början. Så det är snart sexton år sedan jag plockade upp micken för första gången.

Dock så dröjde det till typ 2005 som det blev mer seriöst.

Du har haft ett antal ostiga artistnamn. Ostface Killah, Mögel Osten, Osten af ...
– Osten har hängt med sen barnsben. Efter en fjällresa med några kompisar och min familj så kom vi på smeknamn i bussen på vägen upp till stugan. Då blev jag Osten och en blev skinkan, ägget och senapen. 

Vilka är Hiphophjältarna?
– Hiphophjältarna är namnet på min avskalade sättning. Magnus Sjöquist på bas och mandolin. Pehr Hag-erius på percussion och slagverk, Patrick Westin på altflöjt och saxofon samt Martin och Adam Dimpker på sång och akustisk gitarr. Vi träffades på Live at Heart där det från början var tänkt att jag skulle kompas av Dimpker Brothers. Efter varje spelning vi gjorde kom det fram en musiker och bad om att få vara med på nästa gig för de tyckte det lät så sjukt bra och de blev spelsugna ...

Är det skillnad när du står själv på scen och när det är Osten af och Hiphophjältarna?
– Osten af är mer rå hiphop medan Osten af och Hiphophjältarna är mer en avskalad version av Osten af där texterna och refrängerna får mer fokus. De är enligt många en blandning av The Band och Simon and Garfunkel blandat med hiphop.  Jag har lite olika stilar och olika sättningar beroende på situation.

Blir det fler låtsamarbeten för er?
– Definitivt, har ett axplock med låtar på gång redan nu ...

Din senaste egna låt 'Allt jag kan' handlar om din föräldraledighet?
– Den handlar om den fantastiska känslan jag fick när jag blev förälder för första gången. Ett beslut som utan tvekan är det fetaste beslut jag har tagit. Eftersom jag innan jag blev förälder fick höra av massor av kompisar som blivit farsor, att det var så grymt men ingen kunde beskriva hur det var, så såg jag det som mitt uppdrag att jag skulle skriva ner mina känslor från den första tiden och hur det kändes att vara föräldraledig. Jag vill så klart också att låten skall inspirera andra pappor ...

Pappor som ännu inte bestämt sig att ta ut sin pappaledighet att göra det, eftersom det enligt mig inte finns något fetare än att vara med sina barn, framförallt när de växer upp. Att få se sina barn utvecklas, att få vara delaktig i deras liv och få återupptäcka allt en gång till fast genom sina barns perspektiv.

Vad gör du helst under en ledig dag med barnen?
– Sticka till en lekpark och hänga där ett par timmar. Ta med sig fika på förmiddagen sen hem och käka och få barnen att vila lite. Sen på eftermiddagen kanske man träffar någon annan som är föräldraledig och gör någon aktivitet med dem. Sen hem och käka middag och avsluta med att läsa högt för sina barn!

Hur har livet förändrats sen du blev förälder?
– Livet har förändrats till det bättre, jag har blivit mer strukturerad och hittat mer tillfällen att vara effe-ktiv på när det kommer till musik. Dessutom har jag blivit bättre på att tacka nej till saker som jag inte har tid med. Innan jag fick barn tackade jag ja till allt ...  även om det innebar att jag fick betala mina resor själv och fick en coca cola och en kokosboll.

Med andra ord ska du ha tack för att du tar dig tiden till detta. Du håller också i workshops?
– Jag föreläser om min egen uppväxt och hur jag blev bemött av pedagoger och andra vuxna. Att allt jag gjorde var fel, även om det var en bra sak så letade folk efter fel ... lite som 'Emil i Lönneberga'.  Sen pratar jag om hur jag gjorde för att ta mig ur det. Och hur jag har lyckats vända hur många ungdomar som helst genom att fokusera på deras styrkor.

Det här styrketänket går jämsides med din musikvideo till 'Farväl Örero'?
– Historien bakom den är att jag jobbade med döva och hörselskadade ungdomar i Örebro när jag bodde där. När jag sen blev klar med låten ville jag såklart att alla mina vänner, även de som är döva, skulle förstå vad jag rappade om. Så en av mina ungdomar som heter Yasser från fritidsgården jag jobbade på var hörsel-skadad och hade börjat rappa och fick chansen att stå i rampljuset medans jag tog ett kliv tillbaka.

Blir det några spelningar alls nu under pappaledigheten?
– Jag skall vara föräldraledig med min yngsta son Agaton i sommar och höst, så jag tar det lite lugnt på den fronten. Det som är klart är dock att jag tänkt lira på Live at Heart-festivalen för fjärde gången i höst, sn-acka om skön atmosfär och en helt fantastisk publik!Det blir tillsammans med Hiphophjältarna samt mitt band Hyvlarna som är lite mer funk blandat med hiphop. Dessutom kommer Hyvlarna och jag även kompa Stonefunkers-legenden Emrik 'M-Rock' Larsson under samma festival.

Vad mer?
– Fler låtar och ska en sväng till Norge och föreläsa i höst. Sen kommer en musikvideo med Masta Ace, Kashal-Tee, Prop Dylan och Bam från Jungle Brothers i höst ...

Där vi går loss på en produktion av Freddie Cruger aka Red Astaire!

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com