Oscar Enestad

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 6 februari 2019

Hösten 2017 tillkännagavs att FO&O-medlemmarna Oscar Enestad, Omar Rudberg och Felix Sandman vill gå solo. På lördag står Oscar Enestad upp för sig själv och sin kärlek på Melodifestivalens scen.

Du var ju den första artisten som nämndes i samma andetag som Melodifestivalen 2019. Är 'I Love It' en låt som du lite har haft med dig ett tag och som väntat ut att få bli Melodifestivalen-aktuell?
– Ja, låten skrevs en vecka innan finalen 2018. Tanken var inte först att det skulle vara en mellolåt ... utan att den skulle släppas till sommaren. Men sen kom mellosnacket upp någonstans och jag kände bara att,  "Absolut, vi kör!" Den har ändå funnits med mig nu ett tag och det ska bli kul att äntligen få släppa den.

Två år sedan, när du också var där och tävlade med FO&O, pratade du lite om det som den här låten handlar om. Men det du sa då var att Melodifestivalen inte var rätt forum för det ämnet?
– Nej, kanske inte då när jag var med i gruppen och representerade en helt annan typ av låt. 'Gotta Thing About You' handlade om något helt annat. Då kände jag att det inte var aktuellt att snacka om dem bitarna på presskonferenserna eftersom jag inte stod där som soloartist.

Nu är jag ju solo och har den här låten som jag har skrivit som faktiskt handlar om det. Anledningen att inte prata om det då var att det inte var rätt forum för ämnet i just den konstellationen som jag var i.

Så det är inte din syn på låtskrivande eller Melodifestivalen som har ändrats sen dess?
– Låten kom till mig när vi hade en session och skrev den. Det var inget som jag planerade att skriva om utan det hände på grund av personerna jag jobbade med då. Men mitt låtskrivande har absolut ändrats.

Jag har blivit äldre och mognat i både mig själv och mitt låtskrivande.

Vad är det låten handlar om?
– Den handlar om att man ska älska vem man vill. Oavsett ålder, kön, sexualitet eller vad som.

Hur tydligt kommer det självbiografiska vara? Är den väldigt personlig eller har du tänkt mer över-skridande med budskapet om att man inte ska se så mycket till ålder, eller kön, för den delen?
– Nej det tycker jag inte man ska göra. Man klickar med olika människor på olika sätt. Jag tycker inte det har med ålder att göra. Om man träffar någon som man tycker om och är på samma plan rent känslomässigt så kör bara. Den är väldigt personlig eftersom jag skrivit utifrån mina egna erfarenheter.

Jag har aldrig varit så här personlig tidigare.

Så likt Felix Sandman gjorde i fjol är det ganska så självbiografiskt. Tror du det på nått sätt har kom-mit ur er då kanske mer kommersiella pojkbandshistoria, att nu vilja vara lite mer autentisk?
– Jag tror att det är viktigt att vara personlig. Speciellt om man har varit med och skrivit låten från början. Jag brukar säga att, är det själv något man kan relatera till, i vilken låt det än är ...

Så brukar andra kunna göra det också.

Känner du dig helt redo att stå med hjärtat så där helt utanpå inför en stor miljonpublik? Särskilt när låten ligger så nära till dig själv. Det måste vara lite som att "tala ut" för första gången om det?
– Ja, det är klart jag känner mig redo för det. Jag är taggad och det ska bli kul att stå på scen och äntligen få framföra den här låten. Jag har väntat väldigt länge på att få släppa den. Det är klart det är tankar man har gått och burit på länge som ska ut nu men jag tycker det känns jättebra.

Dock har jag ett svårt startfält som jag möter.

Men jag tycker ändå att jag har en bra låt som jag är stolt över.

Emanuel Abrahamson och Parker James har skrivit låten tillsammans med dig?
– Jag var supersjuk och visste att jag skulle ha session den dagen. När jag vaknade så ringde jag min mana-ger direkt, för jag mådde så fruktansvärt dåligt och tänkte ställa in. Dock när jag väl lyfter telefonen och börjar ringa så tänker jag att jag inte kan ställa in, jag vet inte vad det var men jag fick en riktigt bra kän-sla. Då tänkte jag att jag får gå dit och kämpa mig igenom. Jag kände inte Parker jättebra, jag hade nog träf-fat honom en gång innan, och samma med Emanuel, jag hade typ jobbat med honom en gång också men sen när vi skulle börja så började vi med att bara snacka om saker typ. Då sa Parker till mig: "Fan vad coolt att du är ihop med en så mycket äldre person" och sedan började vi prata om hela den biten med normer och så.

Parker är även homosexuell och berättade för mig att han inte blev accepterad av väldigt många människo-r, vilket jag kan relatera till i min relation. Det var där vi började och sedan kom låten till!

Älskar din debutsingel 'Heaven on My Skin' och dess elektriska sound, det var som att nån äntligen gjorde pop av 'Blade Runner'. Den skrev du ju med några helt andra. Har vi således nått annat här?
– 'I Love It' är absolut inte lik 'Heaven on My Skin' på något sätt ... det är en helt annan vändning men fo-rtfarande i popvärlden, med hela popandan kvar. 'Heaven on my Skin' är mörk och ett mörkt sound. 'I Love It' är mer vemodig ... både en glad och ledsen poplåt med inslag av indie och indievocals.

Det var sist ut bland FO&O-killarna att gå solo? Varför tog det lite längre för dig än de andra?
– Skillnaden var att jag blev nedskickad i studion direkt för att börja skriva musik. Jag spenderade mycket tid med att försöka hitta mitt sound och den musiken som jag ville göra. Det var nog därför det tog lite län-gre tid för mig. Jag hade väldigt många sessions där i början, jag tror att jag skrev 80-90 låtar på ett halvår! (skrattar) Det var en blandning av väldigt många olika sessions, både bra och dåliga vilket ledde till att mitt sound har gått som en berg-och-dalbana. Det var när jag skrev 'I Love It' som jag kände, "Det här är det jag ska göra". Jag gick superindie först och sen blev det mer popindie men jag gav det hela ordentligt med tid.

Jag visste inte riktigt vad jag ville så jag är väldigt glad att jag tog mig tid ...

Annars hade jag inte stått och varit med i årets Melodifestival.

Omar tävlar ju också i år. Har ni hört varandras låtar än?
– Jag har hört Omars låt och tycker den är fet och Omar har hört min låt och han tycker den är fet!

Var det nån slags lättnad att inte behöva gå upp i samma deltävling i alla fall?
– Ja, alltså det hade varit fett kul att hänga, men jag känner att det är skönt att vara separerade så att det inte blir hela biten med FO&O och att man kan fokusera på sologrejen istället.

Det är ju aldrig kul att tävla mot sin kompis och forna bandmedlem, men om båda går till andra chansen tror jag att vi kommer sättas i en duell och får möta varandra då.

Har du tävlingsmentaliteten än?
– Ja, min tävlingsmentalitet finns absolut. Det är klart jag vill vinna ... vem vill inte vinna liksom? Jag är dock lite rädd för den här tävlingsmentaliteten, så jag försöker att inte vara i den för mycket.

Klart jag varit där och tänkt men försöker hålla det till att tänka att jag ska gå dit och göra ett bra och ärligt uppträdande och att jag äntligen ska få släppa min låt!

Så vad fick dig att vilja vara med?
– Låten skulle jag säga. Jag hade aldrig ställt upp om jag inte hade min låt.

Med risk för att allt kommer att ställas helt upp-och-ned beroende på hur saker och ting artar sig. Vad väntar annars härnäst för dig under året om vi låter oss blicka vidare från Mellon kort bara?
– Det där är ganska intressant för det kan ju verkligen bli fail i tävlingsmomentet och jag kanske åker ut! Oavsett så vet jag att jag går in med en bra låt så placeringen spelar inte så stor roll. Man får nog vänta lite men vi har så klart grejer planerade senare i år. Det kommer mer musik som jag är taggad på att få släppa, så vi får se vad som händer! Ja, det finns absolut planer på det.

Ni får hålla er uppdaterade! (skrattar) Jag hoppas 2019 blir ett kul år med mycket jobb och att jag får ha med sig mycket roliga människor och hoppas att grejerna vi har planerat blir av. Men vi får se!

Vilken är din alla tiders Melodifestivalen-favorit?
– Jag skulle nog säga 'Euphoria'. Den var riktigt bra! Sedan älskar jag också Ted Gärdestad och ABBA's låt-ar. Men till 'Euphoria' har jag ett personligt minne från när hon stod på taket på biografen vid Hötorget efter hon hade vunnit allting. Det var magiskt! Den låten kommer att sitta kvar!

Och jag kommer att bära med mig den för resten av mitt liv.

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com