Olivia Eliasson

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 23 februari 2018

Det är många som redan har hört hennes debutlåt 'Meet Your Mother' från 2014. Men i stort är det en ny artist som tar sin plats i strålkastarljuset när Olivia Eliasson går upp på Melodifestival-scenen på lördag.

Vad var det första du tänkte när du fick veta att du ska vara med och tävla i Mello?
– Jag trodde faktiskt inte att det var sant. Jag kunde verkligen inte ta in det när min manager berättade att jag skulle vara med och tävla. Men självklart så blev jag otroligt glad. Vi har tidigare år pratat om Melodi-festivalen och även skickat in några låtar tidigare, så vi har väl alltid sedan jag blev signad till skivbolaget pratat om Melodifestivalen och haft det som en plan att någon gång ställa upp!

Jag har alltid älskat Mello. Jag har tittat på det sen jag var liten och alltid tyckt att det vart riktigt roligt varje år det drar igång. Anton Ewald är absolut en stor favorit från tidigare år med sin låt 'Begging'.

Sedan tyckte jag precis som alla andra att 'Euphoria' med Loreen var helt magisk.

Hur stor koll har du på Örnsköldsvik?
– Jag har absolut noll koll på Örnsköldsvik (skrattar). Jag vet att Foppa är därifrån, mer vet jag inte.

Det är en del artister som du som slår igenom och upptäcks via Youtube idag?
– Youtube har i princip vart allt för mig. Det är där jag fått chansen att visa upp mig och visa vad jag går för. Utan Youtube hade jag inte varit där jag är idag och jag hade absolut inte fått de möjligheterna som jag har fått. Jag är oerhört glad att jag började och faktiskt vågade lägga upp covers där redan som elvaåring!

Några år senare gick det faktiskt vägen och du står på Sveriges absolut största musikscen ...
– Det känns helt jävla fantastiskt! Melodifestivalen är ju Sveriges största musiktävling. Jag har alltid drö-mt om att få uppleva något sådant här i min musikkarriär, det blir ju verkligen ett fantastiskt tillfälle för mig att presentera min musik inför hela Sverige.

Har det varit en dröm?
– Det är klart att man som elvaåring hade drömmar om att ställa upp!

Det har inte bara varit Youtube-covers utan du har hållit på med den egna musiken länge med?
– Dels så har alltid min pappa spelat gitarr och sjungit i ett coverband ... så musiken har alltid funnits om-kring mig. Sedan har jag haft många idoler som jag själv sett upp till väldigt mycket när jag var yngre, så som Amy Diamond och Avril Lavigne. I och med att jag "ville bli som dem" så kom det väldigt naturligt att jag började sjunga. Sedan ville jag visa upp min sång och bestämde för att lägga ut låtar på Youtube.

Du "flögs in" till London av Simon Cowell tidigt också?
Simon Cowell och hans skivbolag ville starta en ny duo, en kille och en tjej, så dom hade av en slump hört mig på Youtube och ville gärna att jag skulle göra en audition i London tillsammans med andra sångare. Det hela slutade med att dom inte hittade vad dom sökte ... men det var en fantastiskt kul och lärorik resa.

Amy Diamond och Avril Lavigne är inte direkt de man tänker på när man hör dina låtar ...
– Jag inspireras oerhört mycket av power-kvinnor, så som Dua Lipa, Beyoncé och Zara Larsson. Jag älskar när kvinnor tar plats, sjunger som gudinnor och säger precis vad dom tänker och tycker utan att ursäkta sig. Detta märks nog främst i hur jag är som person.

Jag är väldigt öppen och självsäker av mig och jag säger alltid hur jag känner och vad jag tycker.

Går du in för att vinna?
– Jag har väl inte riktigt tänkt så långt. Det hade absolut vart kul att vinna, men första steget som jag ser nu är att gå vidare från deltävlingen. Vi får se vad som händer. Jag hoppas så klart på det allra bästa. Det hade så klart vart otroligt kul och stort att få delta i Eurovision!

Din låts upphovsman Anton Ewald ska också ha lite kredd för att du blev signad?
– Anton Ewald såg en cover som jag hade gjort på hans låt 'Begging' och sedan så visade han den för sin manager och sitt skivbolag som också blev imponerade. Detta ledde till att vi gjorde en cover ihop som fick flera hundratusen visningar på Youtube. Efter detta fick jag skivkontraktet. Så på sätt och vis kan man ändå säga att han upptäckte mig. Han har vart till stor hjälp under min musikkarriär och mitt utvecklande.

Han är en helt fantastisk person, artist, låtskrivare och producent som hjälpt mig väldigt mycket!

Vad handlar låten om?
– 'Never Learn' handlar om ett förhållande med en person som man vet inte är bra för en. Man är fullt med-veten om att relationen skadar en mer än vad den gör en lycklig. Men det är något som får en att stanna kvar. Antingen kärleken eller bara känslan man får av att vara med personen. Den har en lite mystisk och melodisk start som sedan övergår i dansant pop. Denna låt är absolut mer dansant.

Med tropical house inslag!

Vad kan vi förvänta oss i 'performance' väg?
– Ni kan förvänta er riktigt häftiga effekter, något som ni inte sett i Melodifestivalen tidigare. Min ambi-tion gällande numret är att folk ska bli imponerade och knappt veta om det händer (skrattar).

Man ska känna att man inte har sett något liknande tidigare.

Hur har veckorna som lett fram till lördagen sett ut?
– Jag pluggar i skolan fortfarande, så det har blivit en hel del plugg. Men jag har också försökt att öva så mycket som möjligt på låten. Men sedan tränar jag också väldigt mycket! Jag kör flera fyspass i veckan bara för att träningen får mig att slappna av och inte tänka alltför mycket på tävlingen.

Vad ska bli roligast?
– Jag ser fram emot att utvecklas! Jag vet att denna resan kommer få mig att utvecklas så oerhört mycket som både person och artist. Sedan är jag så klart supertaggad över att få uppträda på den stora scenen!

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com