Oh Jonathan

Som intervjuade av redaktör Daniel John Johnsson den 21 november 2016

Intervjun möter Sandra Widman, ena halvan av Oh Jonathan, för ett samtal om pop-vågen från Piteå, deras hyllning till sina vänners kärlekshistoria och nya EP:n 'Frickin' Fairytale'.

Jag såg att att låtar från EP:n blivit listade på Spotify's egna spellistor. Det verkar gå vägen?
– Vi har fått jättefint mottagande från alla håll! Folk har längtat efter att vi skulle släppa nytt och ingen verkar ha blivit besviken. Vi har jobbat med den sen förra våren så låtarna är skrivna vid olika tillfällen genom åren och vi har spelat dem live innan.

Men i våras valde vi ut vilka som skulle få hamna på EP:n och proddade upp dem.

Det rör sig om en samling med ganska glada låtar?
– Ja, vi är två glada tjejer som vill sprida pepp med vår musik, vi vill förmedla en lekfull känsla och ett hopp om att allt alltid kommer lösa sig och bli bra. Nästan alla våra låtar handlar om den tacksamhet man känner för de fina människorna vi omges av. Jag tror vi båda har ett speciellt band till just låten 'Frickin’ Fairytale' eftersom den handlar om två av våra närmsta vänner och deras kärlekshistoria.

Vi spelade även låten på deras bröllop och kommer därför alltid bära med sig ett fint minne.

Det är väl låten 'Down with You' som sticker ut med sitt lugnare tempo. Vad handlar den om?
– 'Down With You' handlar om systerskap och att finnas där för någon som har det tungt ...

Det är lätt att se influenser från till exempel Emmylou Harris i eran musik ...
– Vi är sångmelodi-freaks och älskar att hitta på roliga hookar i våra låtar. Detta kan inspireras av vad som helst i annan musik. Ett gitarriff, en wail, eller en blåsslinga. Vi lyssnar på alla genrer och bara plockar med oss det goaste. Vi har samma värderingar och håller allra oftast med varann musikaliskt. Som den norska artisten Emilie Nicholas som vi skulle vilja dela scen med. Vi älskar henne.

Det blir väldigt sällan bråk mellan oss vilket är skönt!

Är ni inte ens lite olika?
– Josefine är kanske lite mer eftertänksam, medan jag kör mer på impuls. Men dessa egenskaper utgör en väldigt bra kombo då vi bara blir till en gemensam rimlig organism. Sen vår förra EP har vi utvecklats som låtskrivare och har känt oss mer bekväma i att experimentera med sounds och språk. Vi blir bara bättre och bättre på att sjunga ihop och mer självsäkra både i livesammanhang och i studion. 

Jag tror också vi har lättare att säga när något inte känns rätt, rent musikaliskt, och testa nya vägar.

Ni är ett av flera band från Piteå som är aktuella nu. Är det i Piteå nästa popväg händer?
– Piteå är en grym musikstad med tanke på alla de band som startar där. Tack vare Framnäs och Musik-högskolan så har människor möjlighet att leva ut sina drömmar och skriva musik med likasinnade. Jag tror definitivt att man borde hålla ett öga på Piteå nu och framöver.

Vad gör man annars på dagarna där?
– Om det är vintertid så går man först ut och letar norrsken. Förra vintern var det superofta. Och sen går man in och dricker varm choklad och ser en äventyrsfilm. Så klart!

När bestämde ni er för att bli ett faktiskt band?
– Det var när vi just skrivit vår andra låt och kände att vi ville dela med oss av den på sociala medier. Då förstod vi att det var dags att kalla oss något gemensamt. Och poff så var vi ett band!

Nya EP-skivan har blivit producerad av Andreas Dahlbäck. Hur blev det så?
– Vi behövde någon som kunde vara ärliga med oss och göra vad som var bäst för själva låtarna. Vi tycker om Andreas Dahlbäck för sitt tycke och smak, han har gjort så mycket bra grejer genom åren och vi kommer bra överens med honom i jobbsammanhang.

Det blir också några musikvideos till låtarna?
– Det ska bli så roligt att släppa videos! Videon till singeln 'Animal Song' är en 'one take' video som vi film-ade i Stockholm tidigare i höstas. Den speglar verkligen det cirkusaktiga i låten och släpper fram barnen i oss. Sedan har vi i höst spelat in två musikvideos som vi kommer släppa nu i veckorna. Vi kommer även släppa en video för låten Down With You i vinter och där har vi verkligen tagit vara på och använt oss av de norrländska landskapen. Videon kommer även spegla låtens budskap om systerskap ...

Ni har spelat en del avskalat live förut men det finns också nu ett akustiskt dito av 'Animal Song' med på skivan. Föredrar ni när det är lite "unplugged" eller desto mer producerat?
– Vi gillar både feta proddar och akustiskt! Oftast när vi skriver låtar så har vi en tanke på hur vi ska spela in den och i vilken sättning. Just Animal Song tyckte vi om både som akustisk och proddad ... så vi kunde inte låta bli att ha med båda versionerna på EP:n.

Nu gör ni snart er Göteborgsdebut den 25 november på Oceanen?
– Ja, vi ser så mycket fram emot att komma till Göteborg, där är folk lika goa och glada som oss! Publiken kommer bemötas av peppig energi och massor med stämsång. Vi håller också på att försöka ordna lite gig i södra Sverige men kan inte ännu komma med fasta datum! En norrlandsturné är på agendan också.

Ni har också spelat ... högt upp?
– Vi spelade på Kebnekaise fjällstation förra året. Vilket också var helt magiskt!

Vad har livescenen i betytt Glasgow för er?
– Vi har funnit mycket inspiration när vi varit i Glasgow. Vi skrev vår första låt där. Sedan har vi fått komma tillbaka något år senare med massa fler låtar i bagaget och spelat live vilket liksom sluter cirkeln (skrattar). Vi blev bokade att spela förband till Glasvegas vilket var otroligt roligt. Det är definitiv topp tre bland mest minnesvärda spelningar. Så mycket folk i publiken och sånt varmt mottagande.

Vad är nästa steg för Oh Jonathan så här efter släppet av 'Frickin' Fairytale'?
– Nästa steg är att skriva ny bra musik och fortsätta sprida vår musik både i Sverige och gärna utomlands!

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com