Nova Miller

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 6 januari 2017

Intervjun möter Nova Miller i ett samtal om internationella ambitioner, ambassadörskapet mot mobbning och allt om dagens singelsläpp av Kungahuset 9-5's titelspår "Add a Little Fire".

'Add a Little Fire' är titelspåret till Kungahuset 9-5 som nu släppts som singel?
– Ja, precis! Jag är så glad att sjunga titelspåret och hade jättekul när jag spelade in den. Man kan förvänta sig en väldigt catchig låt som verkligen sätter sig på hjärnan.

Hur firar du singelsläppet under dagen?
– Jag firar genom att dricka té och äta veganska kakor ... jag är vegan!

Vad handlar låten om?
– Låten handlar om att våga släppa på kontrollen och se vart ödet kan ta en och jag tror att det är någonting de allra flesta kommer kunna relatera till. I dagens samhälle är det så mycket press på att passa in och speciellt bland ungdomar. Jag tycker det är viktigt att våga vara sig själv och prata om när man mår dåligt.

Så släpp på trycket och våga gå din egna väg!

Låten blev lite kronan på verket under ditt 2016. Som får säga ha varit framgångsrikt för dig?
– Först och främst, tack så mycket! Ja, det här året har varit otroligt utvecklande för mig både som person och artist, Jag har haft en sommarturné i Sverige, rest och jobbat i USA flertal gånger, släppt låtar och varit mycket i studion. Jag känner själv att jag fått enormt mycket erfarenhet och det har varit lite som en förberedelse inför nästa år tror jag. Jag är i alla fall otroligt tacksam och glad för att jag fått så mycket stöd från folk som lyssnar på min musik och fans på sociala medier.

Ni har verkligen inspirerat mig till att fortsätta med det jag gör. Detta är definitivt bara början!

Vad är dina förhoppningar på 2017?
– Mina förhoppningar på det här året är att släppa samt skriva väldigt bra och uppskattad musik, skaffa mig ännu mer erfarenhet och verkligen bara jobba så hårt som möjligt.

Jag är en otroligt ambitiös person och hoppas att jag kan uppnå ännu fler av mina mål, som exempelvis börja min internationella karriär och bara bli den bästa jag kan!

Jag hörde något om att du kommer att släppa din debut-EP under året?
– Ja, precis! Jag har nu under cirka ett års tid jobbat i studion och skrivit massor med låtar. Själva proces-sen med att skriva och släppa en EP tar ju ganska lång tid, men jag hoppas på att vara klar någon gång under våren. Jag ser sååååå mycket fram emot att jag snart äntligen kommer få dela med mig av den musik jag jobbat med under en så lång period.

Dina låtar har ofta, om inte alltid, budskap?
– Att ha en ett budskap i mina texter är otroligt viktigt för mig eftersom att jag vill inspirera folk och få dom att må bättre om sig själva. Det är lite mitt budskap som artist, eftersom att jag själv vet hur det är att må dåligt vill jag kunna hjälpa andra så mycket som möjligt. Jag hoppas att jag kan göra det genom inspi-rerande texter i till exempel mina låtar ...

Jag går ju fortfarande i skolan där jag under ett antal år blivit mobbad, det är hemskt att behöva gå till skolan med ångest på grund av att folk skrattar år en i korridorerna och slänger taskiga kommentarer. Jag kämpar fortfarande varje dag, men vet att jag alltid har musiker att förlita mig på.

Så, med det sagt, vill jag att alla ska veta att psykisk ohälsa eller att må dåligt inte är någonting att skämmas för. Man är heller verkligen inte ensam i det. Att inspirera andra, inspirerar mig helt enkelt!

Du är idag också ambassadör mot mobbning?
– Mobbning står mig nära till hjärtat, då jag själv blivit och blir utsatt för det och därför är det enligt mig ett viktigt ämne att ta upp och prata om. Jag blev ambassadör mot mobbning genom att jag skrev om det i mina låtar och pratar om det ofta på mina sociala medier.

Hur har mobbningen sett ut?
– Jag har själv blivit mobbad under hela min skolgång. Dagligen blir jag på något sätt utsatt för ned-värderade kommentarer eller liknande, blickar eller skratt när jag går förbi i korridoren. Jag har lärt mig hantera det med hjälp av mina fantastiska vänner och familj men såklart är det fortfarande väldigt jobbigt och någonting som ingen någonsin ska behöva gå igenom.

Du har tidigare varit i USA och spelat in musik. Hur är dina internationella ambitioner?
– Jag älskar Sverige! Jag är uppväxt här och det är jag otroligt stolt över. Men mina ambitioner inom just musiken har alltid varit större än att ha en svensk karriär. Det är såklart väldigt viktigt för mig att ha stödet ifrån den svenska publiken och att ha det kommer jag alltid vara väldigt tacksam över. Men att ha en internationell karriär har alltid lockat mig.

Jag vet att det kommer krävas hårt arbete, men jag vet också att det kommer vara värt det i slutändan.

Ingen mindre än John Legend har blivit en mentor för dig?
– Jag träffade min manager när jag var tolv, och det började med att min manager Lolene Belcroft, som har varit god vän med John i många år tillbaka och skickade över några videor på mig när jag sjöng, dansade och spelade instrument. Han tyckte att jag var jätte begåvad och jag var tvungen att nypa mig själv i armen för att förstå att det faktiskt var påhittigt. När han sedan kom till Stockholm under hans turné så fick jag gå backstage och träffa honom och även biljetter till själva konserten.

Han är verkligen otroligt trevlig men vi har tyvärr inte kunnat ses och jobba tillsammans än. Mest påg-rund av distansen mellan oss (skrattar). Men det kommer absolut hända inom den snara framtiden!

Vad är musik för dig?
– Oj, vilken svår fråga! Det låter verkligen så otroligt klyschigt när jag säger det, men musik för mig är allt Det finns ingenting på denna jord jag älskar lika mycket som att sitta med min gitarr och skriva låtar, eller uppträda för en stor publik. Det är helt enkelt det jag lever för. Musik för mig är ett sätt att uttrycka mina känslor på, och sprida tankar och åsikter till en större grupp av människor.

När jag känner mig nere, så finns alltid musiken där på nått sätt och det är jag evigt tacksam för.

Du kommer från en musikerfamilj?
– Ja, hela min familj är musiker och har arbetat inom musik som heltidsjobb och därför är jag uppvuxen med musik runtomkring mig. Ända sedan jag var jätteliten har jag följt med mina föräldrar under deras turnéer och började uttrycka intresse för musiken tidigt. Jag började spela fiol redan som fyraåring och därefter har mitt musikintresse bara fortsatt.

Jag är lyckligt lottad som har föräldrar som stöttar mig och de val jag gör inom musiken.

Ditt första egna band kom till världen när du bara var nio år?
– Jag gick på en musikskola och blev så inspirerad av Taylor Swift ... som skrev sina egna låtar och bestä-mde mig för att jag också ville göra det. Jag och mina klasskompisar bestämde oss därför för att starta ett band där jag sjöng och skrev låtarna samt spelade bas, men drömde om att kunna spela gitarr, vilket inspirerade mig till att på senare dagar lära mig spela gitarr, vilket är mitt huvudinstrument idag.

Vilka är dina egna musikaliska förebilder nu?
– Jag skulle säga att jag har väldigt många olika förebilder inom musiken. Men att den största just nu är Taylor Swift. Jag tycker att hon är en helt fantastisk artist, en grym låtskrivare och har haft en så framgångsrik karriär. Hon inspirerar mig jättemycket till att utvecklas inom musiken och jag hoppas att jag en dag kan ha en så framgångsrik och lång karriär!

Sedan tycker jag väldigt mycket om Bruno Mars och Ariana Grande eftersom att båda är jättebra live.

Vilken låt gillar du så mycket att du önskat att du gjort den själv?
– 'Halo' av Beyoncé ... ingen låt ger mig så mycket ’feels’ som den gör.

Hur är det egentligen att vara femton år och i musikbranschen?
– Det är jobbigt eftersom att det, speciellt i Sverige, inte finns en plattform för unga artisar och därav kan det vara svårt att bli tagen på allvar. Jag känner själv att jag borde få samma möjligheter och respekt som vilken annan artist som helst. Det är viktigt för mig att folk förstår hur hårt jag jobbar och hur mycket tid jag lägger ner på mitt arbete. För mig är musiken inte bara en hobby, det är min passion i livet.

Jag hoppas kunna arbete inom musiken hela mitt liv. Detta är också en orsak till varför jag vill satsa på en internationell karriär eftersom att det finns fler plattformar för unga artister. Speciellt i USA där de bland annat har plattformen Radio Disney. Jag menar tänk bara hur ung Justin Bieber var när han började? Bara för att man är ung betyder inte det att man inte gör ett lika bra jobb som när man är äldre.

Men jag är otroligt tacksam över att ha ett så bra team som tar mig på allvar och respekterar mig.

Är kronan du har en accessoar eller mer symbolisk?
– Jag bär ofta smycket eller kronan på mitt huvud som en påminnelse för mig själv att alltid hålla huvudet högt, tro på mig själv och vara fokuserad på mina drömmar.

Något drömgig?
– Ja, det har jag ... jag vill sälja ut arenor. Stora arenor som till exempel Madison Square Garden! Det måste jag säga är en ambition jag haft hela mitt liv. Ariana Grande's konserter är till exempel helt oförglömliga.

Så hur ser det ut på den fronten framöver?
– Just nu har jag rätt många spelningar inbokade i början av 2017 och jag är nästan helt säker på att det kommer en sommarturné i år. Jag har inga datum klara men de kommer inom en snar framtid så det gäller att hålla utkik på mina sociala medier där jag skriver när och vart jag har spelningar.

Vilken är din mest minnesvärda spelning så här långt?
– I april 2016 så öppnade jag som förband för duon ”Jack & Jack” i ett fullsatt Fryshuset. Det var ett magi-skt och oförglömligt ögonblick. Publiken var helt fantastisk och det var även första gången jag framträdde mina nyskriva men släppta låtar ...

Vilken var din första kändiscrush?
– Zac Efron som Troy Bolton (skrattar)

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com