NOUVEAU

Som intervjuade av redaktör Daniel John Johnsson den 14 juli 2016

Intervjun möter pop-duon Nouveau i ett samtal om nystarten från tidigare bandet Hansam, att vara ambassadörer för Hoppets Stjärna och nya singeln 'True Love'.

Ni höll en smygpremiär för nya låten på Gullabrannafestivalen. Vad tyckte publiken?
– Det gjorde vi! Folk diggade och dansade med vilket var sjukt kul. Det var kul att äntligen få framföra den live och responsen var väldigt bra. Vi hoppas att ni gillar den och att den förhoppningsvis får flyga iväg på egna vingar så långt den bara kan! Flera bolag var intresserade av att släppa, men BMG var det bolag som gav bäst intryck och delar de visioner vi har. Vi är supernöjda! Vi har en del låtar på gång, så en EP är första steget efter detta. Men först vill vi vänta ut 'True Love' och se hur den går.

Det osar om jag får säga det själv hit över singeln. Men ni har väl vanan inne sen innan?
– Vad kul att du gillar den! Vi i Nouveau har spelat i cirka fyra år i tidigare konstellationer. Många av oss är barndomsvänner, alla ursprungligen från Örebro. vilket är en ganska liten musikstad. så har genom uppväxten spelat tillsammans. Vi har alla arbetat ooch sysslat med olika musikprojekt. När det gäller andra artister så har vi också stått bakom dem och musicerat på scen. Just Hansam var ett band som startade som en plojgrej på gymnasiet, men som sedan växte fram till något seriöst och roligt. Men efter åtta år kände vi för något nytt. Nouveau är ett helt nytt projekt.

Vi ville ha en nystart och i och med det samarbetet som uppstod med Emil och Mattias så kändes det som att detta var det perfekta tillfället att skapa något nytt tillsammans. Nouveau betyder nytt på franska. Vi känner att det är ett perfekt namn att beskriva detta band.

Vi ser det som en helt ny start.

Är ni fortfarande ambassadörer för Hoppets Stjärna?
–  Ja, det är vi. Det är väl den enda saken vi bär med oss från det tidigare projektet. För tre år sedan var vi tillsammans nere i Mombasa i Kenya och besökte fyra skolor som Hoppets Stjärna driver där nere. Det på-verkade oss alla, så sen dess har vi samlat in pengar till framför allt en skola som ligger i Jimba utanför Mombasa. Vi arrangerade bland annat en festival där alla intäkter gick till att rusta upp skolan.

Hur bygger man en hitlåt?
– Spontant känns det lättare att bygga en låt från ett beat än från en text och det är lite så vi har jobbat genom åren. Även om texter är viktigt så sätts feelingen på låten i beat och musik. 'True Love' är skriven tillsammans med Mattias Frändå och Emil Voxenhaag, som även har producerat. Den kan beskrivas som en blandning mellan Justin Bieber och "svensk pop". Den ger mycket känsla tack vare de elektroniska inslagen.

Det är viktigt att man har en tydlig vision om vad man vill förmedla. Vi vill påverka med våra texter så mycket som möjligt. När låtens känsla och texten budskap klickar. Då kommer det sätta spår i människor.

Till skillnad från vad man skulle kunna tro handlar den här låten inte om sann kärlek?
– Den behandlar det klassiska pop-temat obesvarad kärlek, när man haft någon som inte längre vill ha en. Ett desperat försök att väcka en persons känslor igen genom att påminna och romantisera om de bra stu-nderna man hade. Ett klassiskt men svårslaget tema. Något som de flesta kan relatera till på något plan.

Vi tror att kärleken är den starkaste kraften här på jorden. Den är god, den får dig att vilja bli en bättre människa och göra goda saker för andra, men även för dig själv.

Hur var första dejterna ni var på?
– Vi är avslappnade killar som inte har problem att prata eller att lyssna. Så självklart gick de bra!

Var hittar ni inspiration? 
– Från massa olika håll. Händelser i vardagen, diskussioner och andra artister.  Vi lyssnar på väldigt myck-et olika musik i turnébussen, men något som alltid går hem är ju svensk musik. Timbuktu, Maggio, Petter!

Hamnar ni i turnébussen snart igen i och med 'True Love' släppet?
– Yes! Vi har en del planerat framöver så håll er uppdaterade på våra sociala medier. Vi ger en riktig show! Med dagens teknik så har vi även utvecklat showen. Nu har vi visuals som tar låtarna till en ny nivå. Vi älskar verkligen att stå på scen och att ge publiken en upplevelse som de kan bevara med sig länge. Vi fö-redrar att vara ute och spela, helt klart. Dels att uppleva städer och platser som man aldrig annars hade besökt. Men en stor del är även den gemenskap vi har med varandra ...

Att man får göra så mycket tillsammans som grupp. Jag tror det är olika för oss i bandet men när allt går ihop ... ljudet, musiken, scenen och publiken. Ja, då är man fylld av energi och glädje!

Föredrar ni större festivalspelningar eller intimare klubbspelningar?
– Båda har ju sin charm ... men kicken av en stor publik är oslagbar. Så festivalspelning!

Sociala medier:

Intervjuade av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com