Nordik Sonar

Som intervjuade av redaktör Daniel John Johnsson den 2 maj 2017

Intervjun möter Linus Erlandsson och Benjamin Trossö i den svängiga Stockholmsduon Nordik Sonar i ett samtal om deras nysläppta singel, att lyckas dra publik från Carola och åttio- och nittiotalsidoler.

Så har det varit en festlig helg så här i samband av singelsläppet?

Linus: Lika kalasfestlig som lugn ... exakt som vi är ... det bästa av båda delar. Vi lyckades matcha singel-släppet med vår premiärspelning på hemmaplan i Stockholm på fredagen, detta skedde i samband med The Breakfast Club på Hobo Hotel i Stockholm, och det blev minst sagt en riktig höjdarkväll. Våra vänner i publiken, fantastisk stämning och support både från alla som var där och från de som var där "in spirit".

Den verkar vara uppskattad så här långt?

Linus: Folk har hittat en ny "pepplåt". Många har hört av sig och sagt att det är en perfekt låt att starta da-gen med eller under förfesten. Kul att våra tidigare släpp också fått en skjuts i samband med 'Dancing'.

Är det på förfesten låten passar som bäst?

Linus: Förutom under förfesten eller på dansgolvet så tycker vi den passar vid alla tillfällen då det lyckas bli lite jobbigt, som när man missar bussen, glömt sitt bankkort, möter sitt ex, är pank, gjort slut ...

Eller vädret inte visar sig från sin bästa sida.

Benjamin: Den handlar ju om den dramatiska och fanatiska tonårskärleken. Hur mycket man än försöker kommer man aldrig att komma över den. Så lika bra att dansa bort i sin egna värld!

Hur kom låten till?

Benjamin: Det tog sin lilla tid. Från början var den betydligt mer elektronisk, men under tiden vi produce-rade låten så blev vi inspirerade av klassisk nittiotals house och kände därmed att vi ville skapa något eget med de influenserna. Samma starka känsloresa som musiken från åttio- och nittiotalet bjöd på.

Vi inspireras av det vi själva älskar att lyssna till.

Samma starka känsloresa som musiken från åttio- och nittiotalet bjöd på. Vare sig du dansar eller står still. Fram med dramatiken och låt er inre discodiva ta plats!

Linus: För att nämna några ... ABBA, Robyn, Röyksopp, Daft Punk, Erasure, med mera. Vi inspireras mest av det tidigare nittiotalet då popmusiken fortfarande präglades av åttiotalets starka melodier.

Och galet elektroniska produktioner.

Vare sig du dansar eller står still. Fram med dramatiken och låt er inre discodiva ta plats!

Vart befann ni er under det tidiga nittiotalet?

Linus: Vi var små kids som dansade dagarna långa till våra nittiotals idoler Madonna, Ace of Base och Aq-ua. Vi studerade också båda musikaliska profiler i grundskolan i de orter vi växte upp i och har sedan dess rört oss i olika musikaliska sammanhang. Vi är båda två är klassiskt skolade sångar som sjungit mycket.

Benjamin: Och i kör ... men också stått på scen som solister i flera genrer ...

Hur började ni producera musiken tillsammans?

Benjamin: Vi började hänga ihop och märkte ganska snabbt att vi delade samma intresse för musik och pr-oduktion. Så vi började helt enkelt att jamma, spela och sjunga tillsammans, och där någonstans under år 2014 blev Nordik Sonar till. Och kort och gott står Nordik för vårt skandinaviska ursprung i norr och Son-ar för att vi ... som ett ekolod ... vill sända ut ljuv popmusik till resten av världen.

Linus: Vi sitter ner och jammar ... lyssnar på gamla klassiker samt labbar med ackordföljder som vi får fe-eling av ... vi båda är involverade i både produktion och textarbete vilket gör att vi tillsammans vågar ta ut svängarna lite extra. Kärnan i vårt skapande kommer från vad vi själva älskar att lyssna på. Vi brukar båda två ha flera influenser eller artister som vi ser upp till vilket resulterar i breda blandningar.

Både melodiöst och harmoniskt.

Blir det fler singlar framöver?

Linus: Inte bara singlar ... utan att avslöja för mycket.

Spelningar under sommaren?

Benjamin: Vi hoppas att 'Dancing' ger ringar på vatten inför sommaren och att vi snart kan bekräfta flera spelningar. Ett drömgig vore aboslut en slutsåld arenaspelning med flera tusen i publiken som sjunger med i varenda fras. Tänk Budokan i Tokyo! Förra sommaren blev vi inbjudna att spela på Eksjö Stadsfest.

Carola hade spelning på stora torget samtidigt som vi gick på en av de mindre scenerna.

Linus: Vi tänkte väl att vi inte skulle stå en chans mot det dragplåstret, men det var ytterst mäktigt att se både folk i vår egen ålder men också de som var unga under åttio- och nittiotalet stå saliga och dansa till vår musik. Det var den varmaste kvällen på hela året, både vädermässigt, och i vårt retropopshjärta

Sociala medier:

Intervjuade av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com