Niello

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 12 mars 2018

Glimtar från sin egen tonårstid. Niklas 'Niello' Grahn har hunnit utforska och landa i sitt eget artisteri och med nya singeln '13 glas' kan vi börja nedräkningen till debutskivan som kommer senare i höst.

Många miljoner streams senare börjar vi till slut närma oss ditt debutalbum. Ett album jag tror jag hörde talas om så tidigt som 2014. Hur har resan fram till det här stundande stor-släppet sett ut?
 – Det har varit en lång period av utveckling. För varje år som gått har jag blivit bättre på att skriva musik och dessutom har jag verkligen hunnit bli varm i kläderna på scen. De trax som skulle utgöra mitt debutal-bum 2014 skrotades en efter en och ersattes med låtar som jag tyckte var bättre. Dessutom började jag glä-nta på dörren till sång, vilket öppnade en helt ny värld i mitt musikskapande. Jag ville testa gränserna och hinna landa lite i mitt artisteri innan jag släppte albumet. Hungern efter att släppa låtar med kvalitet har alltid varit större och viktigare för mig än suget efter att släppa frekvent och mindre genomarbetat.
 
Men nu släpps skivan till hösten. Är hela albumet klart redan?
 – Samtliga låtar är spikade och inspelade, nu följer bara en period av musik-finslipande för mina produce-nter ... och det kommer släppas åtminstone två singlar till innan albumreleasen i höst.

'13 glas' lär väl finnas med på låtlistan. Den handlar mer om fest än det brukar i ditt låtskrivande?
 – I många år har jag ofrivilligt skrivit mängder av låtar om olycklig kärlek. Det var liksom det enda som kom ur mig efter att ha gått igenom två jobbiga breakups. Som tur är har tiden faktiskt läkt mina sår och jag har de senaste två åren börjat kunna skriva om annat än känslomässiga trauman. '13 glas' är ett litet ki-khål in till ett tjugofyra-timmars ungdomshäng ... fullproppat av tonårskärlek, oplanerat kringdrivande i city och ansvarslöshet. Det är en historia där jag drar många paralleller till min egen ungdom i det lilla sa-mhället Habo utanför Jönköping. Jag tror och hoppas att många kan känna igen sig i låten ...

Det var svårt att hinna med att göra en video till '13 glas' då jag blev pappa tre dagar innan release, men jag hann i sista sekund sätta ihop en egenanimerad lyric-video med en del klipp från mina egna ungdomsår.

Om inte annat så är jag helt övertygad om att ingen kan sitta still när man väl blastar den.

På högsta volym.

Kommer även något äldre material finnas med? Kommer vi känna igen oss något i låtlistan ...
 – Länge hade jag en tanke på att göra nya versioner på några av mina gamla singlar och peta in i albumet. Men i takt med att mina demo-mappar fyllts av nytt material så kände jag mer och mer att jag ville att 'Da-hlia' skulle bli en nystart för mig, snarare än en tillbakablick på det som redan släppts. Ni som diggar min befintliga katalog kommer definitivt få er dos ... men förhoppningsvis också en dubbel-shot av en ny sida av mig som artist. Jag tycker att albumet sammanfattar min egen relativt breda musiksmak på ett skönt sätt. Det finns alltså både låtar för den smala hophop-entusiasten som för den radio-knarkande popälskare-n. Låtarna spretar i soundet som på samma sätt som färg- och formkombinationerna av dahliablomman. 
 
Album heter just 'Dahlia'?
– Jag blev bortrövad med ögonbindel på svensexa i höstas och fick under två timmars färd till slutdestinati-onen tvångslyssna på P1. Det gick ett reportage om Dahliablommans kraftiga popularitetssvängar genom historien och jag blev helt tagen. Det kändes som att reportaget handlade om mig och min musik. De beskr-ev Dahlian som en färggrann och vacker blomma men som trots det haft en lång period av impopularitet bland konstnärer och botaniker. Ernst Billgren trodde att det kunde bero på att den är för generös och lätt-smält. Experter hävdar dock att dahlian är på väg tillbaka in i våra rabatter och ateljéer igen.

Folk har börjat tröttna på färglösheten i sina ljusmålade hem.

Dahlians tid kommer och mitt album 'Dahlia' är min revansch på de som inte trott på mig. 

Hur noga är du med att följa all statistik som finns tillgänglig i dag?
 – Jag tycker det är superkul att kolla statistik. Den föder intressanta samtalsämnen om varför en låt går bra eller inte. Det är otroligt häftigt att se en låt som folk gillar växa. 
 
Man får ändå säga att du redan haft stora framgångar. Det är många som lyssnar. Hur mycket skulle du säga att själva framgången också kan påverka skapandet. Har du med dig någon slags "hit" tänk?
– Mina egna playlists på Spotify består nog till åttio procent av stora hits. När jag skriver musik så tänker jag aldrig "hit" medvetet, men självklart har jag påverkats mycket av min egen musikkonsumtion. Jag förs-öker lägga mitt krut på att skriva texter som berör och tillsammans med mina otroligt duktiga producenter göra beats som jag får gåshud av. För mig har det alltid varit viktigt att släppa låtar som jag är till hundra procent nöjd med. Sen är det en fantastisk bonus om människor lyssnar och tycker om musiken lika myck-et som jag. Att få en hit i dagens myller av talangfulla musiker och artister är väldigt få förunnat och jag är enormt tacksam för att jag har fått vara med om det. Självklart blir det en kick i musikskapandet ...

Efter att ha släppt en framgångsrik låt.

Men det största drivet för mig ligger i att uttrycka känslor som bara måste ut till tonerna av musik.

Hur kan det se ut? Själva skapandet ...
 – För det mesta kommer jag till min producent med en skiss på låtidé. Det kan vara ett ord, ett tema eller en känsla. Tillsammans sitter vi sedan i timmar och skapar ett första utkast på musiken. Jag tar inspiration och idéer från allt möjligt. I höstas kom min brorsa hem från en charter på Mallis och berättade om strand-försäljare som skrek ut ramsor för att locka turister till att köpa frukt.

Han visade mig en film på fenomenet och genast började jag fundera på om jag kunde göra en låt om det.

Resultatet blev 'Coco' som blir min andra singel på albumet. När vi har en färdig skiss tar jag med mig inst-rumentalen hem och skriver text under cirka tre-fem dagar. Därefter är det inspelning och finslipande av musiken vilket ibland kan ta evigheter ... och slutligen mixning och mastering.

Blir det nån låt som till skillnad mot '13 glas' och 'Coco' fortfarande kommer vara "personligare"?
 – Jag har en låt på plattan som heter 'Sverige för mig'. I den låten berättar jag om min uppväxt i Malmö och jag tycker själv att jag lyckats fånga essensen av min barndom på ett fint sätt.

Det är som axplock ur min egen privata dagbok ...

Blir det nya samarbeten med såsom du bland annat har haft med Danny Saucedo innan?
 – Ojaa! Jag har skrivit låtar med bland annat Robin Stjernberg, Cape Lion och Joanné Nugas.

Nära vänner som verkligen satt guldkant på plattan.

Vad har den nära relation till producenten Tom Liljegren inneburit för din färd framåt?
 – Vi har gjort musik sedan 2012 och vår relation har bara blivit bättre för varje år. Ibland har vi gjort låt-ar som är klara på en arbetsdag men vi har också gått igenom fruktansvärda prövningar under hård press. Vissa produktioner har tagit över ett år för att färdigställa och ibland har vi kämpat oss igenom skrivkra-mper som man aldrig tror ska släppa. Jag är väldigt stolt och tacksam över att vi fortfarande jobbar ...

Att vi jobbar, inspireras och utvecklas tillsammans.

Har du hela tiden skrivit alla dina låtar på svenska?
 – Jag önskar så att jag kunde skriva på engelska ... men varken mitt ordförråd eller uttal tillåter det!

När skrev du din första låt?
 – När jag var runt tolv-tretton år gammal ... inspirerad av Petter och blues.

Jag vill minnas att det i början pratades ganska mycket om influenser som Prince och hur din image lite kom före musiken. Tycker du fortfarande att den visuella aspekten är lika viktig för dig i dag?
– Det visuella har alltid och kommer alltid vara en viktig del av mitt Niello-projekt.  Tidigare har jag inspi-rerats mycket av cleana fashion- och modemagasin när jag gjort mina omslag och videos. Nu inför mitt de-butalbum har jag bytt bana och försöker låta kreativiteten flöda utan att anpassa mig efter några mallar och ramar. Imagen är fortfarande viktig, men nu fokuserar mer på att försöka vara mig själv i alla lägen.

Och mer på att vara en bra förebild än att spöka ut mig i kajal och paljettjackor.

Vad är den röda tråden mellan den här nya och gamla Niello?
 – Min röst och mitt sätt att formulera mig!

Hur trivs du på scen?
– Jag älskar att underhålla på scen, finns ingen bättre känsla. Det är magiskt att få framföra musiken man jobbat så hårt för, tillsammans med mina bästa vänner i crewet. 
 
Vilken har varit din mest minnesvärda spelning så här långt?
 – Svårt att säga ... men jag tror att Eksjö Stadsfest är en av de fetaste upplevelserna. Inte bara för att det var väldigt mycket folk som kollade utan mest för att mina föräldrar och syrran för första gången såg mig live som Niello. Det var en överväldigande känsla när de efter spelningen kom fram och kramade om mig.

Och sa att de var stolta över vad jag hade åstadkommit, det var så fint. 
 
Finns det lite tid över till spelningar och annat mitt i albumjobbet- och planeringen och inte minst då även sett till din sprillans nya roll som förälder? Ett enormt stort grattis till det förövrigt!
 – Ja! Tack snälla för gratulationen. Först och främst ska jag försöka vara en bra och närvarande pappa och make ... men när helgerna nalkas ska jag ut och leva rövare på Sveriges alla scener igen. Kommer börja giga så smått i sommar men drar igång rejält till hösten. Sen är jag alltid öppen för samarbeten. Just nu sitter jag och skriver som gäst på en asfet låt som jag tror kommer spränga listorna när den är klar.

Utöver det har jag ett nytt podd-projekt som jag ska dra igång till våren.

Och sen är det bara att sätta sig ner och skriva till uppföljaren till 'Dahlia'.

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com