Neweva

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 13 mars 2017

Intervjun möter Anton Sandström, sångaren i poprock-bandet Neweva. Ett samtal om arbetet med deras EP-skiva, dess första singel, och att bandet kommer till Live at Heart festivalen i år igen.

Det står klart att ni återvänder till Live at Heart för tredje året i rad. Vad gillar ni med festivalen?
– Det vi gillar med Live At Heart-festivalen är att det finns en sån bredd på vad man kan få ut av den. Att man både kan få möjligheten att bygga nätverk och träffa branschmänniskor där samtidigt som man får spela för en härlig Örebropublik, det är en stad som bär mycket kultur med sig.

Är det fler som kommer för att se er nu när de vet vilka ni är?
– Absolut, när vi deltog första gången var det vår Örebro debut. Men nu har vi ju gjort rätt många spelni-ngar där så man känner igen en hel del folk som kommer på just Örebro-spelningarna numera.

Festivalen är tidsmässigt fortfarande en bit bort, men ni verkar turnera rätt friskt ändå?
– Om ni gillar det ni hör så ska ni definitivt gå och kolla på oss live!

Det är mycket gig i England? Ni hade till och med ert första gig där?
– Ja, exakt! Vi fick möjligheten för ungefär två år sedan att öppna upp en festival på The Cavern, vilket så klart kändes väldigt ärofyllt. Men det stämmer, det har blivit en grymt bra återkommande grej för oss.

Vi börjar få en del fans där och har även skaffat många bra vänner.

Är det lättare att få igång en publik i Sverige eller i England?
– Oj, svår fråga! Det är alltid svårt att jämföra ... vi upplever att vi kan bygga upp en bra stämning och spelning oavsett vart vi spelar. Sen är det en ganska speciell musikkultur just i Liverpool, det måste jag ändå säga! Det var en spelning som var lite extra speciell i Liverpool. Det var fullt hus och när vi började spela första låten på spelningen så lämnade alla sina bord och gick fram och deltog helhjärtat hela spelni-ngen och efter spelningen kommer det massor av folk och ger oss mycket kärlek.

Det är vid såna tillfällen man förstår varför man faktiskt håller på med just musik!

Vad vore en riktig drömspelning?
– Rock in Rio!

Tre saker bandet inte missar att ha på kravlistan till logen?
– En whiteboard-tavla, en whiteboard-penna och en riktigt stark chili.

Som ett band som uppenbarligen gillar att spela live och gör det bra ...
– Tack!

Hur ställer sig bandet till den ganska isolerade processen att skriva och spela in låtar?
– Delar av processen är väldigt roliga, men det kan också bli monotont och man går lätt in i en egen liten bubbla. Det kan hända att man glömmer bort att någon fyller år, tyvärr. Vi utgår ofta från olika sångme-lodier eller ett hook från mig. Sen sitter vi hela bandet och vrider och vänder på allt tills vi inte orkar mer. Vi har provat oss fram och har testat och utforskat en massa.

I slutändan har det landat in i det som vi gemensamt brinner och står för.

När började ni spela tillsammans som Neweva?
– Musiken är något som alltid har funnits där för oss på ett eller annat sätt. Värnamo är liten stad och på så sätt har man väl hittat varandra genom uteslutningsmetoden (skrattar). Bandnamnet blev mest Neweva för att det är smoothe. Men om tio år kanske vi avslöjar en alternativ sanning ...

Men just nu finns det redan så gott om sådana.

Vad kan du berätta om den kommande EP-skivan?
– Det blir mycket fokus på samhällskritiska frågor i stort. Vi vill vara en del av världen och försöka ta ansvar och påverka i den mån vi kan. Förra året provade vi oss fram för att hitta ett sound som kändes rätt för det vi tycker Neweva ska låta som och till slut landade det i hur den här EP:n kommer låta. Vi fick till ett bra samarbete med vår vän och den duktiga producenten Chistopher Fabes Vetter.

'Right Be Known' är första singeln till EP-skivan. Det är en "groove" låt med mycket attityd och världsliga budskap. EP:n släpps nu i vår ... typ i mitten av maj.

Är alla låtarna på ungefär samma våglängd som 'Right Be Known'?
– Både ja och nej! EP:n är en musikalisk resa för Neweva och givetvis håller den ihop ett visst sound, men den är samtidigt en utforskning av våra vyer.

Var får ni inspiration ifrån?
– Typ allt.

När är ni som mest kreativa?
– Under press, dåliga dagar, bra dagar, på natten. Men inte på morgonen ...

Då blir det antar jag releasefest hemma i Värnamo under våren?
– Vi kommer ha en releasespelning i slutet av april. De som kommer kan förvänta sig en riktigt bra show. I dagsläget har vi också inplanerat ett gäng schyssta klubbspelningar runt om i Sverige. Och vi åker tillbaka till England en sväng. Sen har vi spännande saker på gång som vi får lov att återkomma med.

Men en sak vet vi och det är att det kommer bli fullt ös i år!

En låt du önskar att Neweva gjort?
– Kanske 'Cry Me A River' med Justin Timberlake.

Sociala medier:

Intervjuade av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com