Ms. Henrik

Som intervjuad av redaktör Daniel John Johnsson den 14 november 2016

Na-Na-Na! Intervjun möter det otyglade popundret Ms. Henrik i ett samtal om musikjournalistik, att kanalisera Fabian Petrén på scen och allt om kommande albumet 'Fake & Copy'.

Efter tre år av singlar är det äntligen dags för albumdebuten. Hur peppad är du på detta?
– Jag är extremt pepprad. Lika pepprad som en riktigt bra Carbonara skall vara. Det största brottet mot mänskligheten är Carbonara utan peppar.

Hur länge har du och din producent Robin Rudén jobbat med skivan?

– Jag har arbetat på den de två sista veckorna i april i år men jag vet att Robin har hållit på bra mycket längre än så. Hur det gick till är något vi behöver fråga honom ... jag var inte speciellt involverad.  Men det låter bra! Det är ett totalt osammanhängande okonsekvent olustigt oanande hela natten. Jag och Robin har verkligen inte haft några tankar på något annat än matlagning när vi skapade detta mästerverk i stövlar.

Ni har varit trogna varandra ganska länge nu?
– Robin är den enda producent jag arbetat med och kommer arbeta med. Hans roll är att göra musiken, spela in den, producera den och mixa den. Ibland tar han in några kompisar att bolla med, men i stort är det Robin's arbete som skapat detta album. Jag är med på ett hörn och kraxar ibland ...

Jag kollar om Robin har ledig tid och sedan berättar han när det är klart. Ibland sitter jag bredvid och spelar TV-spel och visslar lite. Om det går längre än fyrtiofem minuter så bryter vi för lunch, produktivitet är a och o om du vill spela i den stora ligan!

Sen är Robin från Kumla, det är ju kul bara det!

Vad är den hemliga ingrediensen som resulterar i alla dessa bra poplåtar?
– Tiden, den måste vara exakt tre minuter annars kan den inte vara perfekt. Musik är egentligen bara matte. Det är enkelt att räkna ut hur det ska låta med en matematiskt formel, och när du sedan applicerar detta på vibrationerna på stränginstrumentet så bör det i strängteorin stämma överens med stämbanden.

Vadan albumtiteln 'Fake and Copy'?
– 'Fake and Copy' är i själva verket namnet på två av min mammas border-terrier hundar. Vi slog vad förra julen och jag förlorade, så nu heter skivan som hennes hundar. Jag hade vunnit att döpa hennes nya hund-valp om jag inte förlorat vadet ... "Brassestolen" skulle den hetat.

Tråkigt men ett vad är ett vad.

'Never Put Your Guns Down' är nog min personliga favorit på skivan ...
– Vad kul! Den gillar jag också. Och den handlar om när min pappa Stefan bodde i USA hela sjuttiotalet och var så mycket i New York City att han nu kan berätta en historia om varje gathörn.

Har du nån egen favorit bland låtarna?
– Jag gillar spår nummmer tio extra mycket. När jag nu lyssnar på skivan så brukar jag gå direkt dit och stannar där resten av dagen. Det finns ett underbart lugn i spår tio. Som en viskning. I stort är min musik som en riktigt varm kopp kaffe när du precis sprungit tio kilometer på ett löpband i ett billigt gym i Avesta.

Singeln i sig och musikvideon till 'Like Lovers Do' borde ha bäddat för ganska stora förväntningar bland lyssnarna. Varför kommer de inte bli besvikna när de drar igång hela albumet nu på fredag?
– Hurra! Musikvideon till den är regisserad av Lina Engborg, som regisserat alla mina videos och fotad av Tobias Henriksson, som även han fotat alla mina videos. Henrik Olsson är med i den, och även Limpan är med på ett hörn vilket många har uppmärksammat. Limpan var ju en tydlig del av SVT på nittiotalet och jag tror många med mig har växt upp med honom ... Men besvikna kommer dom bli!

Likt John Lennons 'Mother' är musik att vara sorgsen till så är detta musik att bli besviken till. Inte på musiken i sig, utan på livet i allmänhet. "Vad är poängen" , kommer de tänka och sjunka ner i sackosäcken.

Jag skulle säga att din musik och du som artist sticker ut från mängden både sett till kvalité och originalitet. Vad är dina tankar om musikscenen idag? Finns det något du skulle vilja se mer av?
– Tack! Jag vill se mer band som sjunger på gnällbältiska. Vart är alla band från Närke som sjunger på svenska? Jag kan bara nämna ett, och då vet ni ju redan vilket jag menar!

"Fredrik han har hårväxt under näsan och vet du vad?" ... Underbart.

Vem mer är "the artist" att ha ögonen på just nu ... Ms. Henrik åt sidan?
– Ta inte Ms. Henrik åt sidan, dra in Ms. Henrik i bilden igen. Ta alla andra åt sidan och håll ögonen på mig.

Många artiklar som skrivits om dig verkar fokusera på att du sminkar dig och har läppstift ...
– Det är lätt som en plätt att lägga fokus där eftersom pop-musik är ett så otroligt komplext ämne för en musikjournalist att ta upp. Dom vet liksom inte riktigt vart dom ska börja när det gäller att beskriva rytmiken, harmoniken och den allmäna känslan i en poplåt. Det är svårt.

Smink däremot ... lätt som en plätt!

Hur länge har du hållit på med det här nu?
– När jag fyllde tio så satte min mor mig ner och gav mig en karta, den ledde mig raka vägen till odödliga klassiker som Bröderna Djup och Status Kids. Jag har aldrig sett tillbaka. Förutom nu då!

På det stora havet så betyder musiken extra mycket eftersom ingen kan höra mig skrika där ... X-files.

Minns du ditt första gig?
– Mycket väl! Det var på Nossebrorocken med mitt band Gibson. De som inte hamnat i fängelse har blivit lantbrukare. Jag är det enda undantaget.

Jag har redan mina misstankar här, måhända att det kan vara svårt att slå en viss spelning på Ullevi. Men vilken skulle du säga har varit din mest minnesvärda spelning hittills?
– Ullevi var superkul, men Gärdet på 'Kentfest' var ännu roligare! Mest minnesvärd är ändå i Kalmar med mannen som gick fel när han var på väg till sin sons student och istället hamnar på vår spelning. Han läm-nade inte spelningen utan stannade kvar hela kvällen. Jävla fin kille.

Vad kan vi förvänta oss av nästa spelning på Scalateatern i Stockholm den 16 november?
– På scen så kanaliserar jag Fabian Petrén. Han har alltid varit en stor förebild och jag känner mig verkli-gen som honom där uppe. Jag vill ge publiken min inre Fabian. Och en sjuhelvetes massa pyroteknik.

Jävla vad det kommer brinna!

Vad skulle du egentligen göra om du inte var artist? Har du någon dold talang?
– Jag är väldigt, väldigt bra på att dölja mina talanger. Ingen har lyckats lura ut dom ännu. Jag skulle klippa gräset. Det betalar jag någon för att göra nu.

Sociala medier:

Intervjuad av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com