Moving to Canada

Som intervjuade av redaktör Daniel John Johnsson den 2 april 2018

 "Vi är kanske inte bra men vi ser inte ut som skräp" var orden som yttrades när Moving to Canada kom till. Efter några år i förändring har de omfamnat pop och släppt låten 'Stardust Invasion'.

Ni har inte släppt några låtar tidigare men ni har ändå cirkulerat på musikscenen i några år nu?
– Vi har haft en "The Eagles-paus", så man kan säga att det är en omstart men ändå inte. Det är för att det är det första officiella digitala släppet faktiskt. Vi har snurrat i andra sammanhang, tävlingar och haft en låt på radio och lite grejer, men det har inte känts rätt att släppa. Så nu kör vi!

Har ni helt hittat fram till det ni vill uppnå soundmässigt nu?
– Låten låter som den gjorde i huvudet när den skrevs, så ja! Mycket lager, färger och mycket av mycket. Framöver kommer det bli lite smalare och råare och lite punkigare. När vi började spela var det bara covers som gällde. Då lät det sextio- och sjuttiotal. Gött sound men träliga låtar.

Det var förvisso bara under en spelning, sen gick vi på låtskapandet direkt. Men det var en lite mer rock-igare ton i början som sedan gick över till pop-pop. Där vi då är nu.

Vad inspirerar låtskrivandet?
– Oftast kommer inspirationen av en hook som har bubblat fram av lite tragglande. När väl den är framme är det lättare att bygga ihop resten. Alla har helt klart kommit från olika musikaliska bakgrunder men av någon anledning har vi kommit samman i det vi gör just nu.

Det var basisten Magnus Nöjd som sammanförde bandet? Hur såg den castingen ut?
– (Skrattar) Ja ... det var ingen riktig casting process. Han hade panik över en tveksam spelning på en lokal pub i stan, i Jönköping. Det behövdes folk till en coverbandz-spelning. Det var egentligen vid repen till denna spelning vi insåg att vi ville bygga vidare på vårt "sound" istället för att fila på trötta Creedence låtar.

Enligt utsago kan det både vara magiskt och tragiskt att se er spela live?
– Jaså, den har vi missat. Eller har vi sagt det?

"När man upplever bandet live kan det uppstå magi, eller tragedi, det beror lite på dagen" ...
– Nåväl! Vill man vara fin får man lida pin, typ. Men vad man kan förvänta sig framöver är en lite råare och ärligare framtoning på scen. För dom som har sett oss tidigare kommer det nog bli lite annorlunda. Bandet kommer ta ett steg framåt och ljudlandskapet ett steg bakåt.

Det kommer vara punkigt och vi kommer luta oss mot låtarna och ha kul.

Har det varit många spelningar?
– Det har gått i perioder men ja, det har varit en del. Vi vet hur det låter live i alla fall. Fast nu kommer vi
låta annorlunda, igen (skrattar). Vi älskar att spela live. Dock ligger mycket fokus på släppet just nu men när det dyker upp spelningar är vi där. Chanserna finns.

Vilken har varit den mest minnesvärda så här långt?
– Den måste nog varit en lokal liten fullpackad spelning i Jönköping, när publiken körde låtarna och vi satt och drack saft på scen. De va de! En annan konstig grej var att Vigge, vår sångare, svimmade tjugo minuter innan en spelning en gång. Vi tror det var solsting. Han tog två snickers och när det var tre minuter kvar ställde han sig upp och gick bort mot scenen. Sen körde vi!

Men det var lite stressigt minst sagt.

Den här första låten heter i alla fall 'Stardust Invasion'. På vilken resa tar den oss?
– Låten kom ur erfarenheter och händelser över tid, med risk för att bi lite flummig. Den handlar om att frikoppla sig lite från vardagen och den normala verkligheten man befinner sig. Att fokusera och se igenom vardagens brus. Det är ju mer en mental resa och den kan betyda väldigt olika för olika personer.

Alla vägar leder till Rom och så vidare.

Hur skulle drömvideon till låten se ut?
– Hade vi haft åttatusen miljarder kronor i budget hade vi nog ridit runt på väldigt snabba hästar i en öken i artonhundratalets västernmiljö. Vi hade förmodligen jagat något ... någon? Det hade gått väldigt fort och det hade varit sandstorm. Det kan ha varit en helikopter inblandad också.

Men! Den videon som ligger är ju drömmens video så klart. Den passar låten och budskapet väldigt bra och är på något sätt väldigt ärlig och talande i sin brutala enkelhet. Vi gillar den.

När blir det fler låtar?
– Meningen är att vi ska släppa ett antal fler låtar inom en tidsperiod, så vi hoppas att det är början på vad som komma skall. Det skulle man kunna säga.

Hur kom ni att fira det här första riktiga singelsläppet?
– Bandmässigt kom vi nog inte fira så mycket just på dagen för släppet. Däremot firade vi för någon helg sedan med lite förfriskningar. Det får bli något påskägg idag.

Det låter ju inte så extravagant. Hur skulle ni egentligen velat fira?
– På en solig veranda i Italien. Vi pratar alltid om att vi ska åka till Italien med bandet och äta vitt bröd och dricka rött vin i mängder. Det får bli den drömmen för nu!

Sociala medier:

Intervjuade av redaktör:
Daniel John Johnsson

danieljohn@intervjun.com